Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svých komediálních rolích vystupuje Pierre Richard vždy jako nemotorný hrdina, který dokáže způsobit velkolepé katastrofy. Ve filmu Gérarda Ouryho Útěk komplikuje život sobě i druhým jako advokát, kterému se sice nepodaří dostat z vězení svého klienta, nicméně se samozřejmostí sobě vlastní se připlete do vzpoury vězňů a nechtěně dopomůže svému gangstříkovi k útěku. Tisk i policie ho označí za komplice a Richard, coby advokát Duroc, prchá přes celou Francii. Je okouzlující a ve své bezbrannosti občas i "trochu" nebezpečný. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poměrně zábavná komedie, o trampotách jednoho poctivého, ale trochu nešikovného právníka Jeana-Philippa Duroca (dobrý Pierre Richard, který se krásně pohybuje při běhu) na pozadí bouřlivého jara 1968. Při návštěvě vězení u svého na smrt odsouzeného klienta Matiala Gaularda (dobrácký Victor Lanoux), je nešťastnou náhodou označen za vůdce vězeňské vzpoury a oba dva splolečně prchají z Lyonu do Paříže. Při cestě zažíjí řadu vtipných situací. Jedna z mála komedií, kdy se zloděj nemusí vzdát své kořisti a spolu se svou milou (Claire Richard) získává i volnost. Z dalších zajímavých postav: svérázný Durocův otec Marcel (Raymond Bussiéres) a okradení milionáři Giséle (Yvonne Gaudeau) a Jacquws Panivauxovi (Jean-Pierre Darras). Jinak protestující mládež je zde spíše zobrazena jako chátra, která chce ničit a bouřit se, ale změny bývají na konci pouze kosmetické. Poměrně lahodná oddechová zábava o útěku před nespravedlným obviněním. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Velký blondýn" se představuje v typické roli neobratného, roztržitého a nepraktického smolaře s dobrým srdcem, který se tentokrát coby nepříliš úspěšný advokát nešťastně připlete ke vězeňské vzpouře a tudíž je nepříhodnými okolnostmi donucený připojit se ke svému klientovi a hbitě prchat před spravedlností. Trochu mi chyběl ucelenější scénář, který by příběhu dodal patřičnou gradaci, ale i tak se jedná o povedenou, správně ztřeštěnou záležitost, která zestárla jen minimálně a má na to pobavit i zhýčkaného diváka jedenadvacátého století ... 3,5* ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela pohodova komedie, u ktery se clovek obcas nudi a obcas zasmeje a ktera nedosahuje kvalit nejlepsich Richardovo nebo Ouryho filmu. Asi nejvetsi problem je, ze je film zbytecne dlouhej, misty je to skutecne cely dost roztahany. A dalsi problem je, ze je film zasazenej do studenstkejch bouri a tudiz se Oury snazi jak o blaznivou komedii, tak o nejakou tu kritiku a misty mu to skripe. Nicmene Richard tu je opet v pohode a opet dela posuka, takze uz od zacatku filmu je jasny, jak se to bude vyvijet. Lanoux sice neni Reno nebo Depardieu, ale je v pohode. Ja se docela slusne bavil, ale mohlo to bejt lepsi. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Pierre Richard a Géradrd Oury je docela zajímavé spojení. Ačkoli film není bez chyb a nepatří ani k Ricahrdovým i Ouryho nejlepším, má velmi vtipné scény. Je dvakrát dabovaný: Richarda mluví v obou verzích tradiční Petr Oliva, ale Lanouxe mluví v jedné verzi Petr Pospíchal a v druhé Vladimír Čech. Richardovým otcem v podání Raymonda Bussièrese je jednou Ilja Prachař, podruhé Radoslav Brzobohatý. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Koľko?“ – „Dvadsať miliónov.“ – „Videla si sa v zrkadle, škatuľa?!“ Pierre Richard patrí k mojim obľúbeným komikom nielen z Francúzska a keď vidím, koho všetkého nie sú ľudia schopní a ochotní pokladať za komediálneho herca, niekedy sa začínam rozprávať sám so sebou, aby som sa z takých názorov nezbláznil. V ÚTEKU extrémne roztržitému Richardovi (v roztržitosti by mu mohol konkurovať snáď len Peter Sellers v sérii RUŽOVÝ PANTER) navyše ako bonus pomáha skvelé ladenie do bláznivej ale stále milej a pôvabnej buddy komédie. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • V scéne, kde sa Martial (Victor Lanoux) vzdáva a prichádza do budovy súdu za prokurátorom, je vidieť, že má Jean-Philippe (Pierre Richard) zašpinenú kravatu od atramentu, tú si ale zašpiní až o niečo neskôr. (ANR)
  • Film byl natočen v roce 1978, ale je situován do roku 1968, kdy za vlády prezidenta Charlese de Gaulla probíhaly studenské nepokoje, které jsou i ve filmu vyobrazeny. (Georgex)

Reklama

Reklama