foto

Nelly Furtado

  • nar. 2.12.1978 (41 let)
    Victoria, British Columbia, Kanada

Biografie

Speváčka, textárka, inštrumentalistka a herečka Nelly Kim Furtado sa narodila 2.12.1978 vo Viktórii (Britská Kolumbia, Kanada). Pomenovaná je podľa sovietskej gymnastky Nellie Kimovej. Temperament zdedila po svojich portugalských rodičoch - Marie Manuele a Antóniovi Josému, ktorí sa v 60. rokoch minulého storočia presťahovali do Kanady. Je výrazne ovplyvnená portugalskou kultúrou. Ako dieťa vedela hrať na rôzne hudobné nástroje a skladala texty skladieb. Ovláda anglický, portugalský, španielský a hindský jazyk.

Svet ju spoznal po tom, ako v roku 2000 vydala debutový hudobný album, nazvaný "Whoa, Nelly!". Album mal veľký úspech a Nelly sa objavila po prvýkrát v TV seriáli nazvanom "Roswell", v ktorom vystupovala so svojou skladbou ocenenou "Grammy Award". Po troch rokoch vyšiel jej ďalší štúdiový album "Folklore", ktorý ale nenadviazal na úspech prvého albumu. V roku 2006 vydala tretí štúdiový album "Loose", ktorý bol ešte úspešnejší ako jej debutový album. Tým sa začala aj jej ozajstná herecká kariéra. Nellyina prvá rola, v ktorej nehrala samu seba, bola v TV seriáli CSI: NEW YORK (2004).

V súčastnosti pokračuje najmä vo svojej speváckej kariére ale i v hereckej, a to filmom MAX PAYNE (2008). Taktiež cez leto 2008 mala Nelly svadbu so zvukárom, ktorý nahrával jej tretí štúdiový album. A tak dúfajme, že ako v hudobnej, tak i v hereckej branži bude pokračovať a dostane významnejšie filmové role.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 A Date with Miss Fortune
2010 Skore - Hokejový muzikál
2008 Max Payne

TV seriály

2007 Kriminálka New York (TV seriál)
Skryté kosti (S03E15)
1999 Roswell (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2016 Contemporary Color
2008 Nelly Furtado: Loose (koncert)
2007 Concert for Diana (koncert)
Juanes: A Musical Journey (TV film)
2004 95.8 Capital FM's Party in the Park for the Prince's Trust 2004 (koncert)
2001 John Lennon: Come Together (koncert)
Michael Jackson Live (koncert)
Party in the Park 2001 (koncert)

Hudební videoklipy

2012 K'naan feat. Nelly Furtado - Is Anybody Out There? (hudební videoklip)
2010 Young Artists For Haiti - Wavin' Flag (hudební videoklip)
2009 Flo Rida feat. Nelly Furtado - Jump (hudební videoklip)
Timbaland ft. Nelly Furtado, Soshy - Morning After Dark (hudební videoklip)
Tiësto feat. Nelly Furtado - Who Wants To Be Alone (hudební videoklip)
2007 Nelly Furtado - All Good Things (Come To An End) (hudební videoklip)
Nelly Furtado - Do It (hudební videoklip)
Nelly Furtado ft. Timbaland - Say It Right (hudební videoklip)
Nickelback - Rockstar (hudební videoklip)
Timbaland Feat. Nelly Furtado & Justin Timberlake - Give It to Me (hudební videoklip)
2006 Nelly Furtado - Maneater (hudební videoklip)
Nelly Furtado feat. Timbaland - Promiscuous (hudební videoklip)
2004 Nelly Furtado - Forca (hudební videoklip)
Nelly Furtado - Try (hudební videoklip)
2003 Nelly Furtado - Powerless (Say What You Want) (hudební videoklip)
2001 All Star - What's Going On (hudební videoklip)
Nelly Furtado - ... On the Radio (Remember the Days) (hudební videoklip)
Nelly Furtado - Turn Off the Light (hudební videoklip)
2000 Nelly Furtado - I'm Like a Bird (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2012 Billboard Music Awards 2012 (TV pořad)
Nestoudní idealisté (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
The Voice of Germany (TV pořad)
2010 XXI Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
2009 MTV Video Music Awards 2009 (TV pořad)
Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Dance Life (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2007 (TV pořad)
The BRIT Awards 2007 (TV pořad)
What Perez Sez (TV pořad)
2006 David Tench Tonight (TV pořad)
Teen Choice Awards 2006, The (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Grammy Awards 2002 (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1999 Total Request Live (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1951 Festival di Sanremo (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2004 Nelly Furtado - Forca (hudební videoklip)
Nelly Furtado - Try (hudební videoklip)
2003 Nelly Furtado - Powerless (Say What You Want) (hudební videoklip)
2001 Nelly Furtado - ... On the Radio (Remember the Days) (hudební videoklip)
Nelly Furtado - Turn Off the Light (hudební videoklip)
2000 Nelly Furtado - I'm Like a Bird (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce