foto

Gene Deitch

  • nar. 8.8.1924 (94 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký režisér a scénárista animovaných filmů usazený v České republice, celým jménem Eugene Merril Deitch.

První film natočil již ve třinácti letech. Profesně se prosadil na přelomu 40. a 50. let 20. století jako animátor a režisér ve studiu UPA (např. série „Mr. Magoo“), kdy dvakrát získal Zlatou medaili New York Art Directors Club za nejlepší televizní reklamu (m.j. pivo Bert & Harry Piels). Jeho animované reklamy z té doby se jako vůbec první promítaly v Muzeu moderního umění v New Yorku.

Od roku 1955 pracoval pro společnost Terrytoons, kde se pro společnost 20th CenturyFox natočil se svým týmem ročně 18 kreslených filmů v systému CinemaScope. Jeho postavičky z té doby (John Doormat, Clint Clobber, Gaston Le Crayon, Sidney a Foofle) jsou dodnes v USA známé. Patří mezi ně i Tom Terrific, hrdina prvního animovaného seriálu pro TV.

V roce 1958 byl jeho animovaný film Sidney´s Family Tree (Sydneyho rodokmen) nominovaný na Oscara.

Když Gene Deitch v srpnu 1958 skončil svoji spolupráci s Terrytoons, založil v New Yorku vlastní studio - Gene Deitch Associates, Inc. - a roku 1960 se přestěhoval do Prahy, kde produkčně pracoval např. s Williamem L. Snyderem. V období 1968 - 1993 pracoval jako producent společnosti Weston Woods.

Ve spolupráci s Čechy natočil Gene Deitch pro MGM dvanáct dílů seriálu Tom a Jerry, většinou pod režijním vedením Václava Bedřicha, a pro King Features některé příběhy Pepka námořníka.

V roce 1960 režíroval v československé produkci film Munro, který získal ve své kategorii Oscara. Film parodicky pranýřuje tupost amerického armádního systému.

V průběhu 60. let Deitch vytvořil na bázi původní figurky zvané Foofle postavu jménem Nudnik, která se stala hrdinou několika samostatných filmů. Film Here´s Nudnik (Zde je Nudnik) byl v roce 1964 nominován na Oscara, a to společně s jiným Deitchovým filmem „How to Avoid Friendship“ (Jak zabránit přátelství). Gene Deitch se tak stal prvním režisérem animovaných filmů se dvěmi nominacemi v témže roce.

V roce 1969 obdržel jeho film „Obři“, vytvořený již pro Československou republiku, cenu na známém filmovém festivalu v San Sebastianu. Protože satiricky kritizoval poměry v té době socialistického Československa, bylo zde jeho promítání dvacet let zakázáno.

V průběhu 70. a 80. let minulého století vytvořil Gene Deitch v české produkci řadu krátkých animovaných filmů často založených na známých dětských knihách či syžetech, např. „Hloupá žába“ podle folkové písničky Pete Seegera.

Gene Deitch žije v Praze se zvou ženou Zdenkou (*1960), ředitelkou Studia animovaného filmu, herecky se objevil ve filmu „Ještě větší blbec, než jsme doufali“ (1994), kde hrál Steva Kellyho.

Od roku 2004 je držitelem ceny Annie Winsor McCay Award za celoživotní dílo na poli animovaného filmu.

Saippua

Režijní filmografie

Filmy

2005 I Lost My Bear
1989 Císařovy nové šaty
Svatba prasátek
1987 In the Night Kitchen
1984 Proč moskyt bzučí do lidských uší
1981 Moon Man
1980 Mrňous a čarodějnice
1977 Babička čarodějka
Charlie Needs a Cloak
1974 Beast of Monsieur Racine, The
Harold's Fairy Tale
Pohádka, pohádka
1973 Changes, Changes
Where the Wild Things Are
Zlateh the Goat
1972 Tři loupežníci
1971 Dream World, The
Hloupá žába
1970 Leopold the See-Through Crumbpicker
1969 O šťastných sovách
Obři
Škoda lásky
1967 Big Sam & Punky
O měsíčníkovi
1966 Alice of Wonderland in Paris
From Nudnik with Love
Good Neighbor Nudnik
Hobit
Home Sweek Nudnik
I Remember Nudnik
Nudnik on a Shoestring
Nudnik on the Beach
Nudnik on the Roof
Terr'ble Tessie
Welcome Nudnik
Who Needs Nudnik
1965 Drive On, Nudnik
Nudník 2
1964 How to Avoid Friendship
1963 How to Live with a Neurotic Dog
1962 Bílá velryba
How to Win on the Thruway
Kočičí námluvy
Letec
Myš do vesmíru
Na divokém západě
Na safari
Nedosažitelné steaky
Přátelé až za hrob
Sebeobrana pro zbabělce
Souprava Toma a Jerryho
V opeře
1961 Banana Binge
Clown Jewels
Kočičí proměna
Munro
Mňoukat je řecké
Na rybách
Really Big Act
Tree Spree
1960 Anatole
Samson Scrap and Delilah
1959 Foofle's Train Ride
Send Your Elephant to Camp
1958 Gaston's Baby
Slůňátko Sidney – Sidneyho rodokmen
Springtime
Žonglér Naší Paní
1957 Flebus
Hloubková studie
1954 Howdy Doody a jeho kouzelný klobouk
Zlobivá pumpa

TV seriály

1991 Nudnik Show, The (TV seriál)
1963 Beetle Bailey and His Friends (TV seriál)
Krazy Kat (TV seriál)
New Casper Cartoon Show, The (TV seriál)
1960 Pepek námořník (TV seriál)
1957 Tom Terrific (TV seriál)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
1972 Tři loupežníci

Dokumentární

2006 For the Love of Prague

TV pořady

2010 Show Jana Krause (TV pořad)
1992 Posezení s Janem Burianem (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace