foto

Nadja Tiller

  • nar. 16.3.1929 (90 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Nadja Tiller, rakouská divadelní a filmová herečka se narodila 16. 3. 1929 ve Vídni. Stala se rakouským a německým, potažmo po boku Sophie Loren, Giny Lollobrigidy, nebo Brigitte Bardot, dalším evropským sexy symbolem 50 tých a 60 tých let. Nadja Tiller je dcerou drážďanského herce Antona Tillera, matka Erika byla operní pěvkyně. Absolvovala ve Vídni základní školu a odmala studovala angličtinu. Od roku 1945 navštěvovala Max Reinhardtovy semináře a současně do roku 1949 studovala na hudební a dramatické akademii. Ve stejném roce se stala také členkou souboru divadla ve Vídni. Příležitostně pracovala pro módní agenturu. Nadja jednoznačně vyhrála soutěž Miss Rakousko, a to se ukázalo jakousi jízdenkou do světa filmu a Hollywoodu. Před tím debutovala ve filmu POHÁDKA O ŠTĚSTÍ, a krátce nato v komedii KLEINER SCHWINDEL AM WOLFGANGSEE.

Z počátku to nebylo pro Nadju lehké, protože americké publikum 50tých let mělo jisté předsudky v tom, proč by měly, nebo ještě lépe neměly hrát ve „Státech“ evropské herečky a často zastávali názor, že tyto herečky jsou příliš smyslné a s velikým erotickým nádechem oproti jejich „cudným a slušným“ hollywoodským kolegyním, což se některým dobrým duším moc nelíbilo. V Nadjině případě to bylo potvrzení předpokladu už ve filmu WITH TITLES LIKE PORTRAIT OF A SINNER z roku 1961, anebo AND SO TO BED -1965. Tillerová získáva poměrně vysoký kredit a stala se v USA oblíbenou i díky tomu, že její bezchybná angličtina nepotřebovala duble. Nadja hrála nejen v rakouských a německých filmech, ale byla zvána do Francie a Itálie, jako hvězda první velikosti. Jejím nejčastějším partnerem byl její manžel, herec Walther Giller, ale také Mario Adorf, Jean Gabin, Yul Brynner, Rod Steiger, Jean-Paul Belmondo, nebo Jean Marais.

Z mnoha rolí je známa i u nás. Spolupracovala s režiserem Rolfem Thiele v úspěšné SIE, DIE BARRINGS, LULU. Nadja Tiller zaznamenala mezinárodní průlom rolí prostitutky Nitrilbittové ve snímku z roku 1958 DAS MÄDCHEN ROSEMARIE – DÍVKA ROSEMARIE (režie Rolf Thiele). Tento kriminální film založený na obrovském politickém skandálu, byl natočen podle skutečné události. Rok 1963 - SCHLOß GRIPSHOLM – ZÁMEK GRIPSHOLM. Nadja Tiller hrála ve více jak 70-ti filmech, a mimo to spolupracovala s divadlem a televizí.

Dne 5.2.1956 se Nadja Tiller provdala za svého hereckého kolegu Waltera Gillera a byli nazváni párem snů. Mají spolu dceru Nataschu, narozenou v roce 1959 a syna Jana Claudia, narozeného v roce 1964. V roce 2005 obdrželi společnou cenu Bambi za "celoživotní přínos". Rok 2006 a Nadja hraje v IM TESSIN – TV seriál, TICINO z TV seriálů - HOLIDAY DOKTOR, 2007 - LIEBLING, WIR HABEN GEERBT! MILACKU DĚDILI JSME, TV- komedie, a v roce 2008 - UND EWIG SCHWEIGEN DIE MÄNNER – TV film - A NAVŽDY NĚMÍ MUŽI. Od března 2008 žijí manželé Nadja Tiller a Walther Giller v prominentním domově pro seniory v krásném okolí Augustinua v Hamburku.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

2009 Dinosaurier
Es liegt mir auf der Zunge (TV film)
Jen na lásce záleží (TV film)
2008 Und ewig schweigen die Männer (TV film)
2007 Ich heirate meine Frau (TV film)
Liebling, wir haben geerbt! (TV film)
2006 Ferienarzt... ...im Tessin (TV film)
2005 Lauras Wunschzettel (TV film)
Liebe wie am ersten Tag (TV film)
Naboso
2004 Jantarový talisman (TV film)
2003 Der zweite Frühling (TV film)
2002 Ein Albtraum von 3 1/2 Kilo (TV film)
2001 Das Weibernest (TV film)
Rosamunde Pilcher: Vítr nad řekou (TV film)
2000 Immer
Návrat do minulosti (TV film)
1999 Holstein Lovers (TV film)
1998 Nächte mit Joan (TV film)
1997 Champagner und Kamillentee (TV film)
Hodina rozhodnutí (TV film)
1996 Das Traumschiff - Singapur (TV film)
Liane (TV film)
1995 Pakten
Unvergeßliches Wochenende... auf Mallorca, Ein (TV film)
1986 Der Sommer des Samurai
1985 Zierpflanze, Die (TV film)
1984 Das Traumschiff - Der Heiratsschwindler/Frau Schliemann und das Abenteuer/Der Kinderfeind (TV film)
Er-Götz-liches (TV film)
1982 Tatort - Mordkommando (TV film)
1981 Sternensommer (TV film)
1980 Liebling, ich lass' mich scheiden! (TV film)
1976 ... in allen Lebenslagen (TV film)
1975 Opatrovnice dětí
1974 Il baco da seta
1972 L'etrusco uccide ancora
Le moine
1971 Das sexte Programm
Le leonesse
1970 Die Feuerzangenbowle
Engel, die ihre Flügel verbrennen
O Happy Day
Ohrfeigen
1969 Blonde Köder für den Mörder
Hotel Royal (TV film)
Waterloo (TV film)
1968 Estate, L'
Lady Hamiltonová
1966 Come imparai ad amare le donne
Dýmky
Máky jsou také květy
Rvačka v Panamě
Sympatický dareba
1965 Das Liebeskarussell
Pleins feux sur Stanislas
1964 Tonio Kröger
1963 Große Liebesspiel, Das
Morálka 63
Nesnadná láska
Zámek Gripsholm
1962 La Chambre ardente
Lulu
Černá duše
1961 ...und wer küsst mich?
An einem Freitag um halb zwölf
L'Affaire Nina B.
1960 Botschafterin, Die
The Rough and the Smooth
1959 Buddenbrooks - 1. Teil
Buddenbrooks - 2. Teil
Du rififi chez les femmes
Labyrinth der Leidenschaften
1958 Dej si pozor, La Toure!
Dívka Rosemarie
Noc a zmatek
1957 Banktresor 713
Drei Mann auf einem Pferd
El Hakim
1956 Das Bad auf der Tenne
Friederike von Barring
Fuhrmann Henschel
Ich suche dich
Spion für Deutschland
1955 Ball im Savoy
Die Barrings
Gestatten, mein Name ist Cox
Griff nach den Sternen
Hotel Adlon
Mozart
Wie werde ich Filmstar?
1954 Der letzte Sommer
Liebe und Trompetenblasen
Mädchen mit Zukunft
Sie
1953 Die Kaiserin von China
Ein tolles Früchtchen
Einmal keine Sorgen haben
Schlagerparade
1952 Ich hab' mich so an Dich gewöhnt
Illusion in Moll
Schäm' dich, Brigitte!
1950 Das Kind der Donau
1949 Kleiner Schwindel am Wolfgangsee
Märchen vom Glück

TV seriály

1999 Sturmzeit (TV seriál)
1995 Mordslust (TV seriál)
1994 Alles Glück dieser Erde (TV seriál)
1993 Böses Blut (TV seriál)
Ein unvergeßliches Wochenende (TV seriál)
Rosamunde Pilcher (TV seriál)
1991 Ricatto 2, Il (TV seriál)
1986 Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Der Infarkt (S01E25)
1981 Das Traumschiff (TV seriál)
1978 Ein Mann für alle Fälle (TV seriál)
Hotel zur schönen Marianne (TV seriál)
1977 Es muß nicht immer Kaviar sein (TV seriál)
1974 Die schöne Marianne (TV seriál)
1970 11 Uhr 20 (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2012 Nadja Tiller, Traumfrau aus Wien (TV film) - a.z.
2005 Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2004 René Deltgen - Der sanfte Rebell (TV film)

Host

TV pořady

2003 Johannes Heesters: Eine Legende wird 100 (TV pořad)
2002 Ein roter Teppich für... (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1987 Ein Abend für Nadja Tiller und Walter Giller (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace