foto

Jeff Conaway

  • nar. 5.10.1950
    New York City, New York, USA
  • zem. 27.5.2011 (60 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, který se narodil herci, producentovi a vydavateli Charlesovi Conawayovi a herečce Heleně Conaway, která používala umělecké jméno Mary Ann Brooks a vyučovala hudbu na New Yorské univerzitě. Rodiče se rozvedli když byly Jeffovi tři roky a vyrůstal společně se sestrami u matky.

Svou první roli dostal, když doprovázel matku na casting na Broadwayi ve hře All the Way Home. Hra byla velice úspěšná a dočkala se 333 představení. Později Jeff pracoval jako dětský model a navštěvoval střední školu Quintano pro mladé profesionály. Poté hrál v rockové kapele The 3 1/2 a studoval na uměleckou školu v Severní Karolíně a chvíli poté přešel na New York University. Během studia si zahrál v několika televizních reklamách a v roce 1971 přišla první filmová role v komedii JENNIFER ON MY MIND. Následující rok začal hrát na Broadwayi v muzikálu Grease. Objevil se v několika rolích, včetně hlavní mužské role Dannyho Zuka. V tomto muzikálu hrál dva a půl roku a k vystoupení se připojil i jeho kamarád John Travolta. Tito dva se 1978 setkali u filmového zpracování POMÁDA, kde Travolta hrál hlavní roli Dannyho Zuka a Jeff jeho kamaráda Kenickiho. V roce 1978 dostal scénář na roli Bobbyho Wheelera v seriálu TAXI, který po třech sezónách opustil kvůli vzrůstajícímu problému s požíváním drog. V roce 1983 se objevil ve fantasy seriálu WIZARDS AND WARRIORS a ve čtyřech epizodách seriálu TO JE VRAŽDA NAPSALA. Poté přišlo dalších pár rolí ve filmech a seriálech.

Kromě herectví fušoval také do hudby. S již zmiňovanou rockovou kapelou The 3 1/2 nahrál čtyři singly. V roce 1979 mu vyšlo debutové album, které produkoval manažer Bruce Springsteena. Jeho CD saints and Sinner bylo v roce 2008 vypuštěno na internet.

Byl celkem třikrát ženatý. Poprvé se oženil ve 21 letech, ale manželství bylo za dva roky anulováno. Druhé manželství s herečkou Rony Newton-John, starší sestra herečky Olivie Newton-John, krachlo po pěti letech (1980-1985). Avšak z manželství vzešel jeho jediný syn Emerson. Potřetí se oženil s jistou Kerri Young. Jejich manželství vydrželo 10 let (1990-2000).

Krize přišla v polovině 80. let. Užíval drogy, ale podstoupil léčbu a veřejně o svém problému mluvil. V polovině 20. let se ale problémy vrátily. Ukázalo se, že je závislý na kokainu, alkoholu a lécích proti bolesti. Začal přemýšlet o sebevraždě a na skupinovém sezení odhalil své trauma z dětství. V sedmi letech se stal obětí pedofilů a dětské pornografie.

11. května 2011 byl nalezen v bezvědomí a odvezen v kritickém stavu do nemocnice. Bylo řečeno, že šlo o předávkování léky proti bolesti, toto tvrzené však bylo lékaři vyvráceno a uvedeno, že šlo o sepsi se zápalem plic . Byl uveden do umělého spánku. 26. května 2011 rodina rozhodla o odpojení z přístrojů, poté co lékaři oznámili, že již nemohou nic dělat. Jeff Conaway zemřel následující ráno v 60 letech.

Herecká filmografie

Filmy

2019 Purgatory by Dante
2018 Inferno by Dante
2017 Dark Games
2014 Dante's Hell Animated
2010 Ladron
2009 Dante's Inferno: Abandon All Hope
2006 Living the Dream
Pool, The 2
Utah Murder Project, The
2004 Y.M.I.
2003 Velké dítě Dickie Roberts
2002 Biz, The
Curse of the Forty-Niner
2001 Chcete znát tajemství?
Dating Service
1999 Andy Kaufman's Really Big Show (TV film)
Babylon 5: Volání do zbraně (TV film)
Muž na Měsíci
Ďábelská hra
1998 Babylon 5: Třetí prostor (TV film)
Babylon 5: Řeka duší (TV film)
Stín pochybnosti
1997 Last Embrace, The
1994 2002: Únos z ráje
1993 It's Showtime
L.A. Goddess
Nebezpečný vetřelec
Sunset Strip
Ve chvíli vášně
1992 Léto v bikinách 2
Odraz v zrcadle
Téměř těhotná
1991 Bojovat nebo zemřít
Totální odhalení
1990 Lůžkový vlak hrůzy
1989 Ghost Writer
Prachy a krev
Tale of Two Sisters
1988 Elvíra-vládkyně noci
Tucet špinavců IV: Osudná mise (TV film)
1987 Čarodějka z Bay Cove (TV film)
1986 The Patriot
1984 Covergirl
1983 Making of a Male Model (TV film)
1981 Nashville Grab (TV film)
1980 Cheryl Ladd Special: Souvenirs, The (TV film)
Neberte Rusům tajné dokumenty (TV film)
1979 Breaking Up Is Hard to Do (TV film)
1978 Pomáda
1977 Delta County, U.S.A. (TV film)
Drak Elliot
I Never Promised You a Rose Garden
1976 Orel přistál
1971 Jennifer on My Mind

TV seriály

1998 Babylon 5 (TV seriál)
Sleeping in Light (S05E22)
Objects at Rest (S05E21)
Objects in Motion (S05E20)
další epizody (20)
1997 Babylon 5 (TV seriál)
Exercise of Vital Powers (S04E16)
Moments of Transition (S04E14)
Rumors, Bargains and Lies (S04E13)
další epizody (7)
1996 Babylon 5 (TV seriál)
Falling Toward Apotheosis (S04E04)
The Summoning (S04E03)
The Hour of the Wolf (S04E01)
další epizody (12)
1995 Babylon 5 (TV seriál)
Passing Through Gethsemane (S03E04)
Convictions (S03E02)
Nástup temnoty (S02E22)
další epizody (9)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Škodná v revíru (S02E06)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
1985 Berrenger's (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Wizards and Warriors (TV seriál)
1979 Taxi (TV seriál)
Sugar Mama (S01E14)
1978 Taxi (TV seriál)
A Full House for Christmas (S01E13)
Men are Such Beasts (S01E10)
Money Troubles (S01E09)
další epizody (11)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2003 The 100 Greatest Musicals (TV film)
2002 VH-1 Where Are They Now? - Grease (TV film)
1999 Celebrity Profile: Marilu Henner (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)

TV pořady

2008 Celebrity Rehab with Dr. Drew (TV pořad)
1981 Battle of the Network Stars X (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1992 Léto v bikinách 2
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace