Reklama

Reklama

Kojak

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (1973–1978), 95 h 35 min (Minutáž: 45–52 min)

Tvůrci:

Abby Mann

Předloha:

Selwyn Raab (kniha)

Scénář:

Jack Epps Jr., Halsted Welles, Abby Mann, William P. McGivern (více)

Hrají:

Telly Savalas, Dan Frazer, Kevin Dobson, George Savalas, Sylvester Stallone, Roger E. Mosley, Lee Wallace, Michael Mann, Ken Foree, Robert Alda, Louise Sorel (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(118)

Holá hlava, lízátko a neúnavný smysl pro spravedlnost... Divácká obliba kriminálních seriálů je jednou z mála jistot, na něž se můžeme spolehnout. Lidé měli vždycky rádi záhady a obdivovali ty, kteří je dokázali rozlousknout. Stejně jako v literatuře, i v televizní tvorbě hraje tento žánr nezastupitelnou roli. Pamětníci si jistě vzpomenou, že první zahraniční seriály, jež se v šedesátých letech objevily na tehdy ještě černobílých obrazovkách, byly právě detektivky a shodou okolností pocházely obě z Francie – Abonent na lince U a Inspektor Leclerc. Ve Spojených státech má kriminální (či policejní) žánr dlouhou tradici a za sebou neméně dlouhý vývoj. V sedmdesátých letech se v něm objevily do té doby příliš nevídané realistické tóny a průkopníkem v tomto ohledu byl právě Kojak. Jeho kvality byly natolik zřejmé, že se holohlavý detektiv v podání Tellyho Savalase dostal dokonce k československým divákům ještě před revolucí, i když teprve na přelomu osmdesátých let a v přísně výběrovém klíči. Nejdřív byla odvysílána dvojepizoda Vraždy v Čínské čtvrti (tehdy nazvaná Výkupné) po níž následovalo v průběhu tří let pouhých sedm epizod). Tehdy také vznikla poněkud počeštěná forma výslovnosti jeho jména (Kožak místo správného Koudžek). Poručík Theo Kojak z 13. okrsku na jižním Manhattanu byl špičkovým detektivem oddělení vražd. A také nepřehlédnutelným exemplářem – holá hlava, byť většinou skrytá pod kloboukem, lízátko v koutku úst, cynický smysl pro humor (who loves ya, baby?) a buldočí urputnost při prosazování práva, ne vždy respektující platné policejní předpisy a přání nadřízených.
Seriál vznikal zčásti v reálných exteriérech a jeho příběhy byly zakotveny v reálném světě. Jeho tvůrce Abby Mann (1927–2008) proslul především jako scenárista Kramerova dramatu Norimberský proces, za něž dostal Oscara, a jeho snaha o realistické vidění a psychologickou kresbu hlavních postav prostupuje celým seriálem, který se nakonec vysílal pět sezon (1973–78). Představitel titulní role, herec řeckého původu Telly Savalas (1922–1994) se díky němu stal hvězdou a za svůj výkon mj. dostal Cenu Emmy a dva Zlaté glóby. Pod pěti epizodami je také podepsán jako režisér. Jeho mladého parťáka Bobbyho Crockera ztělesnil Kevin Dobson a šéfa detektivů kapitána McNeila hrál Dan Frazer. V úloze jednoho z Kojakových kolegů Stavrose účinkoval Savalasův mladší bratr George, který byl v závěrečných titulcích prvních dvou řad uváděn pod jménem Demosthenes. Mezi herci, vystupujícími pohostinsky v jedné či více epizodách nalezneme jména slavná (Lola Albrightová, Martin Balsam, Paul Anka, Leslie Nielsen, Ruth Gordonová, Eli Wallach) či na svou slávu teprve čekající (Harvey Keitel, Hector Elizondo, James Woods, F. Murray Abraham, Sylvester Stallone, Edward James Olmos). A to samozřejmě není konečný výčet. Telly Savalas se s časovým odstupem ke své nejznámější postavě vrátil v několika televizních filmech a v roce 2005 byl učiněn pokus o jeho oživení. Nový seriál Kojak, v němž hlavní roli vytvořil Ving Rhames, však byl už po devíti epizodách zrušen. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

swed 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení mnoha seriálů je mi záhadou (stačí porovnat zdejší výsledky s imdb!). Vsadím se, že většina diváků tyto seriály ani neviděla, nebo se jejich hodnocení opírá o letmé zhlédnutí několika epizod, které si nedokážou zařadit do příslušného kontextu. Nejinak je to v případě tohoto seriálu. "Kojak" je průkopníkem v oblasti krimi, s výbornou atmosférou, prokreslenými postavami a reálným scénářem. Dnešní hyper-moderní seriály typu "CSI" sázejí pouze na efekt a ve srovnání s "Kojakem" působí velmi naivně a nereálně. Zdejší hodnocení (nejen) tohoto seriálu je tedy důkazem, že většina hodnotících viděl "Kojaka" maximálně z rychlíku. 8/10 ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Asi je to poctivá stará škola, ale mě tedy k obrazovce nikdy přikovat nedokázala. Možná bych si dal jeden nebo dva díly jako oddechovku typu "takhle se tenkrát dělaly kriminálky", ale víc co člověku asi dát nemůže. Kojaka nevede k rozuzlení nějaká geniální dedukce (Colombo), rebelská rozervanost (Schimanski), sympatická strejdovitost (Policie New York) nebo zběsilá akčnost (Profesionálové), ale jenom klasické policejní postupy a občas nějaká náhoda. Všem fanouškům tento seriál přeji, ale já jej v programu asi nikdy vyhledávat nebudu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Telly Savalas dal seriálu pečať One Man Show. Jeho spoluhráči sú sparringpartnermi, ktorí zabraňujú aby všade chodil a všetko riešil sám, i keď sa im to často nedarí. Vynucuje si rešpekt a jeho egocentrizmus nezriedka zachádza za hranicu únosnosti. Cucá si svoje neodmysliteľné lízatko, chŕli trefné hlášky, vydáva ťažko splniteľné príkazy a kašle na subordináciu. Jeho idealizácia a všemocnosť mení úspešného policajta na moralizujúcu dobrú vílu. Napriek tomu som seriál rád sledoval v dobe, keď bežal na viedenskej televízii a ja som po rakúsky veľmi nevedel. Pri opakovanom sledovaní už nedostatky vystúpili z úzadia a potvrdilo sa pravidlo, že väčšina seriálov končí oveľa neskôr, ako by skončiť mala. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Veterán policejního sboru Kojak a jeho tým (Saperstein, Stavros, Crocker) v akci. Pokud máte rádi drsný feeling kriminálek 70.let, tak při čištění Augiášova chléva zvaného newyorkské ulice na vás bude z obrazovky cákat po litrech. Co ušetřil Theo za kadeřníka, rozfofroval za cukrovinky na umělohmotné špejli.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Asi jsou dva zásadní typy kriminálního seriálu - ty první s překvapivým rozuzlením na konci, kdy se odhalí identita pachatele/vraha a pak ty druhé, kde jsou pachatelé známí hned zkraje a jde o formu a postup jejich dopadení. Ty prvé dnes hrají prim, neboť ty druhé už se vlastně ani moc netočí, dřív to ovšem byly oblíbené kousky žánru a patřili sem třeba kultovní Profesionálové, stejně jako inspektor Kojak se svým nepostradatelným lízátkem a atmosférou špíny a zločinu New Yorku 70. let... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Pro záběry budovy s kancelářemi poručíka Kojaka (Telly Savalas) a jeho kolegů je použit exteriér skutečné policejní stanice 9. okrsku NYPD na východním Manhattanu (na adrese 321 East 5 Street). Pro potřeby seriálu, který se odehrává v 11. okrsku na jižním Manhattanu, bylo však pozměněno číslo nad vstupními vraty. (Tai_K_B)
  • Jedná se o jediný díl seriálu s vánoční tematikou. (Radek273)
  • V sedmdesátých letech byl seriál přeložen do maďarštiny. László Inke, který Kojaka daboval, se tak podobal Tellymu Savalasovi, že v Maďarsku natočili film s Kojakem, kde si zahrál hlavní roli. Film se jmenoval Kojak Budapesten (1980) a narozdíl od seriálu byl černobílý. Kojak zde byl představen jako maďarský rodák a před emigrováním byl celkem nemotorným policistou. (HappySmile)

Související novinky

Z Vina Diesela bude nový Kojak

Z Vina Diesela bude nový Kojak

21.06.2015

Člověk by řekl, že půjde o jeden z těch projektů, nad kterými se rychle zavře voda. Ale kupodivu ne. Remake seriálové klasiky Kojak, který studio Universal chystá s Vinem Dieselem (Rychle a zběsile 7… (více)

Vin Diesel konečně zaútočí na Řím?

Vin Diesel konečně zaútočí na Řím?

25.12.2012

O tomhle projektu slýcháme v nepravidelných intervalech už dobrých deset let. Pro Diesela jde dokonce o celoživotní sen – příběh o velkém kartáginském vojevůdci jej zaujal už jako dítě. Historický… (více)

Reklama

Reklama