foto

Tanya Roberts

  • nar. 15.10.1955 (62 let)
    Bronx, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sheena - královna džungle, bondgirl, Charlieho andílek, to jsou role, které proslavily rodačku z newyorského Bronxu Victorii Leigh Blum alias Tanyu Roberts, jeden z nejpopulárnějších sexsymbolů 80. let. Její rodiče se rozvedli ještě než šla na střední školu, ze které v patnácti odešla, vdala se a autostopem křižovala státy, dokud její tchýně manželství neanulovala. Zpátky v New Yorku se pak ve frontě před kinem seznámila se svým druhým manželem, studentem psychologie a aspirujícím scenáristou Barry Robertsem, se kterým žije dodnes.

Tanya začala studovat herectví v proslulém Actor´s Studiu u Lee Strassberga a Ute Hagen. Ve svých začátcích se živila jako taneční instruktorka a modelka, první hereckou příležitost dostala v mimobroadwayských hrách a reklamách. Po několika zapomenutelných televizních filmech debutovala na filmovém plátně drsným hororem FORCED ENTRY (1975) a v roce 1977 se s manželem přestěhovali do Hollywoodu, kde natočila další horor, kultovní TOURIST TRAP (1979), favorit to mj. velkého Stephena Kinga.

Proslavila se ale až rolí v poslední sérii populárního krimi seriálu „CHARLIEHO ANDÍLCI“ (hrála v něm v letech 1980-1981), pro který byla vybrána z 2000 uchazeček následující rok. Ztvárnila v něm jednu ze tří titulních hrdinek-agentek jménem Julie Rogers, dívku, kterou ulice naučila spoléhat se spíš na pěsti než na pistoli. Seriál z ní přes noc udělal hvězdu. V roce 1981 se objevila na titulní straně People magazínu a rok nato i na titulní straně Playboye, aby tak propagovala svůj nový film, fantasy PÁN ŠELEM (1982).

Zahrála si v něm pod režijní taktovkou Dona Coscarelliho (série Phantasm) a po boku Marca Singera vedlejší roli rusovlasé otrokyně Kiri a na scénu, kdy se koupe v jezeře a dvě kleptomanské fretky ji uloupí šaty, vzpomíná dojatě nejeden tímto filmem odkojený mužský divák. Snímek v kinech sice příliš nezabodoval, vysloužil si ale kultovní status nesčetným reprízováním na amerických kabelových stanicích. U fantasy Tanya ještě chvíli zůstala italským snímkem SRDCE A ZBROJ (1983).

Následovala její nejvýznamnější filmová role ve výpravné adaptaci comicsu Willa Eisnera SHEENA (1984), v níž ztvárnila jakousi ženskou verzi Tarzana jezdící na zebře a ovládající zvířata. Tanya se tu poprvé představila s blond hřívou, kterou už nosila po zbytek své kariéry. Ačkoliv film režíroval klasik John Guilermin (King Kong, Skleněné peklo) mající na kontě i dva filmy o Tarzanovi a scénář napsal David Newman, podepsaný mj. pod Supermany, pětadvacetimilionový snímek s tržbami pouhých pět milionů ošklivě propadl.

Podstatně lépe si vedla VYHLÍDKA NA VRAŽDU (1985), poslední bondovka s Rogerem Moorem, kde si zahrála bondgirl Stacey Sutton, pro níž ji vybral producent Albert Broccoli poté, co ji viděl v Pánovi šelem. 80. léta Tanya uzavřela WIP (Women In Prison) snímkem PURGATORY/Očistec (1988), ve kterém se po Sheeně už podruhé vydala do Afriky, tentokrát jako neprávem odsouzená američanka snažící se probojovat se z ženské věznice. Tento film naznačil, kudy se bude její kariéra ubírat v následujících letech.

Ta se nesla ve znamení erotických thrillerů pro kabelové televize a video, jako NOČNÍ OČI (1990) s Andrewem Stevensem, videohit INNER SANCTUM (1991) Freda Olena Raye, ve kterém si sama dělala choreografii milostných scén či SINS OF DESIRE (1992) Jima Wynorského. Na tomto poli Tanya často soupeřila s bývalou Playboy Playmate Shannon Tweed, s níž se nakonec sešla u erotického seriálu „HOTLINE“. Oživení její skomírající kariéry přinesla v druhé polovině 90. let role v populárním sitcomu „THAT ´70. SHOW“.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2011 Queens of the World
1995 Favorite Deadly Sins (TV film)
1994 Hluboko dolů
1993 Sins of Desire
1992 Téměř těhotná
1991 Hra o dámu
Inner Sanctum
1990 Noční oči
Twisted Justice
1988 Očistec
1987 Body Slam
1985 Vyhlídka na vraždu
1984 Sheena
1983 Murder Me, Murder You (TV film)
Srdce a zbroj
1982 Pán šelem
1980 Waikiki (TV film)
1979 California Dreaming
Past na turisty
Pleasure Cove (TV film)
Racquet
1978 Prsty
Zuma Beach (TV film)
1976 Yum-Yum Girls, The
1975 Forced Entry

TV seriály

2005 Barbershop (TV seriál)
2003 Eve (TV seriál)
2002 Fillmore! (TV seriál)
2001 Off Centre (TV seriál)
1999 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
Hodný syn (S01E25)
Hyde se stěhuje (S01E24)
Nová naděje (S01E20)
další epizody (9)
1998 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
Vánoce (S01E12)
Díkůvzdání (S01E09)
Učitelka tance (S01E07)
další epizody (9)
1997 The Angry Beavers (TV seriál)
The Blues Brothers Animated Series (TV seriál)
1994 Burkeho zákon (TV seriál)
Doba přílivu (TV seriál)
Horká linka (TV seriál)
1991 Policie z Palm Beach (TV seriál)
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
Vega$ (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)

Dokumentární

2004 UnConventional
2002 Charlie's Angels: TV Tales (TV film)
2000 Inside 'A View to a Kill'

TV pořady

2005 TV Land Confidential (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1994 Politically Incorrect (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace