Reklama

Reklama

Robert Bresson

Robert Bresson

nar. 25.09.1901
Bromont-Lamothe, Puy-de-Dôme, Auvergne, Francie

zem. 18.12.1999 (98 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Jako vyučený malíř pracoval nejdříve jako scénárista a natočil krátký film (pro něj netypickou komedii) VEŘEJNÉ ZÁLEŽITOSTI. Poté co se po více než roce vrátil z koncentračního tábora uvedl svůj filmový debut ANDĚLÉ HŘÍCHU a jako druhé přišly DÁMY Z BOULOŇSKĚHO LESÍKA, které se staly zároveň i jeho posledním snímkem, ve kterém využil služeb profesionálních herců.

Počínaje filmem DENÍK VENKOVSKÉHO FARÁŘE postupně vytvořil svůj unikátní minimalistický styl, vyzančující se tím, že zde jsou všechny podstatné skutečnosti záměrně opomenuty (klíčové detaily jsou obsaženy jen v hudbě) a herci se cíleně prezentují nevýraznými a plochými výkony. Jedná se o náročně stravitelný, zcela osobitý styl, jenž zapříčinil fakt, že jeho filmy se nikdy nedočkaly vysoké popularity u diváků (zřídkakdy natočil více než jeden film během pěti let).

Navzdory komerčním neúspěchům byl vysoce ceněn kritiky, kteří jej řadili a řadí mez nejvýznamnější postavy historie filmu. V osmdestátých letech odešel do důchodu poté, co se mu nedostalo financí pro jeho dlouho plánovanou adaptaci biblické knihy Genesis.

Michael "roorybacky" Smolík

Režisér

Scenárista

Herec

Dokumentární
2021

Střípky z festivalu v Cannes (TV film) - a.z.

2006

Humbert Balsan, producteur rebelle (TV film) - a.z.

1984

Cesta k Bressonovi

1967

Zum Beispiel Bresson

1965

Ticho po pěšině (TV film)

Reklama

Reklama