foto

Marthe Villalonga

  • nar. 20.3.1932 (87 let)
    Fort-de-l'Eau, Alžír, Francie

Biografie

Francouzská herečka Marthe Villalonga byla po určité období velmi často ve filmu obsazována do postav židovských matek, které ztvárňovala velmi věrohodně, ona sama k tomu ale přistupovala s úsměvným nadhledem: „Nejsem ani Židovka, ani matka.“ Tato herečka, celým jménem Marthe Sylvia Gilda Marie Thérese Villalonga, se narodila v alžírském přímořském letovisku Bordj El Kiffan (Alžírsko bylo v té době francouzskou kolonií a město tehdy neslo název Fort de ľEau). Její příjmení naznačuje, že má portugalské předky, v rodném městě její rodina provozovala kino. Marthe přitahovalo herectví od dětství a již v šesti letech stála na divadelním jevišti, později se ale věnovala hlavně hře na klavír. Nakonec vystudovala herectví v Alžíru na místní Akademii dramatických umění.

Po studiu začala hrát divadlo na několika scénách v Alžírsku, přelomem v její dráze bylo představení Famille Hernandez z roku 1957, které se dočkalo značného ohlasu i v Paříži, kde se pohostinsky hrálo. Složitá situace ve vztazích Alžírsko-Francie (nedlouho nato vypukla válka za alžírskou národní nezávislost) vedla k tomu, že Marthe Villalonga zůstala ve Francii a brzy se prosadila jako výrazná komediální herečka na různých divadelních jevištích (Théâtre Antoine, Théâtre des Nouveautés), hrála v moderním repertoáru, ale cizí jí nebyla ani klasika.

Před kamerou se začala Marthe Villalonga prosazovat v průběhu šedesátých let, především v televizi, kde hrála v několika seriálech, debutem ve filmu byla nevelká úloha v komedii SPOUŠŤ A POHLAVKY (Déclic et des claques, 1964). Tady se poprvé setkala s Annie Girardot, s níž později hrála ještě několikrát. Její filmografie se ale rozrůstala pomalu, počátkem 70. let znovu hrála s Annie Girardot v poměrně zdařilých, u nás ovšem málo známých filmech VE SVITU ZEMĚ (Le clair de terre, 1970) nebo UMŘÍT NA LÁSKU (Mourir ďaimer, 1971), další vedlejší role na ni připadly jak v komediálním, tak i kriminálním žánru.

Ve dvou na sebe navazujících komediích ZÁLETNÍK (Un éléphant ça trompe énormément, 1976) a JDEME VŠICHNI Z RÁJE (Nous irons tous au paradis, 1978) hrála výraznou vedlejší roli židovské matky jednoho z hlavních hrdinů a tady se právě zrodil prototyp postav, který ji pak před kamerou (i na divadelním jevišti) provázel několik let. Další výrazné herecké příležitosti jí poskytl režisér Alexandre Arcady ve svých dvou filmech ZÁVAN SIROCCA (Le coup de sirocco, 1979) a VELKÁ MAŠKARÁDA (Le grand carnaval, 1983). Oba tyto filmy pracovaly s tématikou problematického života Francouzů v koloniálním Alžírsku a Marthe Villalonga, sama alžírská rodačka, dokázala do těchto rolí vložit i své autobiografické pocity. Naši diváci ji mohli vidět také v mimořádně úspěšné komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985).

Dalším významným režisérem, který Marthe Villalonga oslovil, byl André Téchiné. Natočili spolu tři filmy a jeden z nich, MÉ OBLÍBENÉ ROČNÍ OBDOBÍ (Ma saison préferée, 1993) znamenal pro Marthe Villalonga nominaci na Cézara pro herečku ve vedlejší roli. Spolu s dalšími zúčastněnými herci získala později Zvláštní cenu na festivalu v Locarnu za film MLÉKO LIDSKÉ NĚHY (Le lait de la tendresse humaine, 2001). Další triumf zaznamenala s televizním filmem NÉS DE LA MÈRE DU MONDE (2003), za nějž byla oceněna Zlatou nymfou na televizním festivalu v Monte Carlu. Práce pro televizi začala v jejích aktivitách ostatně převažovat, před televizní kamerou hraje stále, zatímco ve filmu to bylo naposledy v roce 2006. Nadále se objevuje také v divadle, v poslední době to byla oblíbená Feydeauova fraška Dámský krejčí na scéně Théâtre Edouard VII. (2008).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Brillantissime
Les Municipaux, trop c'est trop !
2016 Frères à demi (TV film)
Ils sont partout
2015 Poslední lekce
2014 Superhypochondr
2013 Turf
2012 Nous York
2011 Las olas
2008 Tailleur pour dames (TV film)
2004 Au secours, j'ai 30 ans !
Daltoni
2003 Miláček Rita
Nés de la mère du monde (TV film)
2001 Divin enfant, Le (TV film)
Judicaël (TV film)
Le lait de la tendresse humaine
1999 Superlove
1998 Alice a Martin
Femme du veuf, La (TV film)
1997 Na druhé straně moře
Parisien tête de chien (TV film)
1993 Mé oblíbené období
1992 Bláznivé babičky
Fauteuil magique, Le
1991 Kaddish
1989 Bateau bar, Le
L'Union sacrée
1987 Innocents, Les
1986 Oscar et Valentin (TV film)
1985 Pizzaiolo et Mozzarel
Tři muži a nemluvně
Un jour ou l'autre
1984 Besoin d'amour à Marseille (TV film)
Erreur est humaine, L'
Les Voleurs de la nuit
Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir
Tu peux toujours faire tes bagages (TV film)
1983 Le Grand carnaval
Le nez à la fenêtre (TV film)
Operace Banzaj
1982 Baraka, La
Salut, j'arrive
Sept jours du marié, Les (TV film)
T'es folle ou quoi?
1981 Jedni a druzí
Si ma gueule vous plaît...
1980 Cherchez l'erreur
Inspektor Popleta
Un amour d'emmerdeuse
Velká červená jednička
1979 Coup de sirocco, Le
Gros câlin
Les Joyeuses colonies de vacances
1978 Cukr
Hombre objeto
Jdi za mámou, táta pracuje
L'ange gardien
Láska s otazníkem
Sale rêveur
Vas-y maman
Vent sur la maison, Le (TV film)
Úhoři
1977 Diabolo menthe
Moi, fleur bleue
Prožít si své peklo
Záletník 2
1976 Attention les yeux
Comédien, Le (TV film)
Dracula a syn
Osudové ženy
Záletník
1975 Amigo (TV film)
1974 Impossible... pas français
Verdikt
1973 Není kouře bez ohně
1972 Mandarine, La
1971 Belle aventure, La (TV film)
1970 Clair de terre, La
1965 Déclic et des claques

TV seriály

2019 Groom (TV seriál)
2018 Nina (TV seriál)
D'une rive à l'autre (S04E09)
2013 Y'a pas d'âge (TV seriál)
Fais pas ci, fais pas ça (TV seriál)
Mamie blues ! (S06E02)
2012 Signé Mireille Dumas (TV seriál)
2011 Doc Martin (TV seriál)
Que fait la police ? (S02E02)
2001 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Des apparences trompeuses (S07E05)
Le Secret de Marc (S07E04)
Le Prix de l'excellence (S07E03)
další epizody (5)
2000 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Pour l'exemple (S06E03)
In extremis (S06E02)
Le Don d'un frère (S06E01)
1999 Severní vítr (TV seriál)
Docteur Sylvestre (TV seriál)
Papa dort (S05E04)
Cadences infernales (S05E03)
Lycée en crise (S05E02)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1987 Calanque, La (TV seriál)
1985 Maguy (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
1980 Petit déjeuner compris (TV seriál)
1976 Poupée sanglante, La (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1972 Chemins de pierre, Les (TV seriál)
1971 Miroir 2000, Le (TV seriál)
1966 Âge heureux, L' (TV seriál)
1965 Marc et Sylvie (TV seriál)
Svatouškové (TV seriál)
1963 Janique aimée (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

2010 Comment ça va bien! (TV pořad)
2007 N'oubliez pas les paroles! (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
Zone rouge (TV pořad)
2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1990 Klíče od pevnosti Boyard (TV pořad)
1988 Questions pour un champion (TV pořad)
1987 40 degrés à l'ombre de la 3 (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky