foto

Björk

  • nar. 21.11.1965 (53 let)
    Reykjavík, Island
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Björk svou hudební kariéru odstartovala už ve svých jedenácti, když začala chodit na hodiny klavíru na základní škole. Jeden z jejích učitelů v té době poslal nahrávku písně Love to Love do RÚV, tehdy jediné rozhlasové stanice na Islandu. Tato nahrávka byla skutečně odvysílána a Björk pak téměř okamžitě dostala nabídku od nahrávací společnosti Fálkinn. A tak mohl v roce 1977 vzniknout její první debut, na kterém se podílel i její nevlastní otec, jenž ji doprovázel na kytaru. Na této desce je několik islandských dětských písniček, cover verze tehdejších hitů a dokonce i Fool on the Hill od Beatles, zpívaná v isladštině. Tato deska se na Islandu stala platinovou a dnes je vysoce ceněným sběratelským kouskem.

Ve svých čtrnácti byla Björk ovlivněna punk-rockem, což vyústilo v dívčí punkovou skupinu Spit and Snot. V roce 1980 úspěšně ukončila střední školu. V roce 1981 zakládá spolu s baskytaristou Jakobem Magnússonem další kapelu, která se jmenovala Jam-80, později Tappi Tíkarrass. Ve stejném roce jim vychází singl Bítið Fast í Vítið. Další album se jmenovalo Miranda a vyšlo v roce 1983.

Další projekt se jmenoval KUKL (což v islanštině znamená magie) a kromě Björk se ho účastnilo dalších pět islandských hudebníků. Napsali společně několik písní a po čtrnáctidenním zkoušení konstatovali, že už jsou docela sehraní. Jejich hudba je často označována jako gothic rock. Tady už se objevují náznaky, kterým směrem se zpěv Björk bude ubírat. Skupina KUKL uspořádala koncertní šňůru po celém Islandu s britskou punkovou skupinou Crass a vydala dvě alba: The Eye (1984) a Holiday in Europe (1976).

Pak se seskupení KUKL rozpadlo, což bylo zčásti zaviněno i uzavřením jejich nahrávací společnosti Gramm. V létě 1986 se dali dohromady někteří členové KUKLu a surrealistické skupiny Medusa a dohromady vytvořili umělecký spolek Smekkleysa. Ten měl samozřejmě i hudební sekci, která dostala název The Sugarcubes. Smekkleysa i The Sugarcubes uvádějí jako oficiální datum vzniku den, kdy se Björk narodil syn Sindri.

Jakub S. "Slavníkovec" Březina

Herecká filmografie

Filmy

2011 Sleepless Nights Stories
2005 Drawing Restraint 9
2003 The Work of Director Chris Cunningham (video kompilace)
2000 Tanec v temnotách
1994 Pret-A-Porter
1990 The Juniper Tree

Dokumentární

2018 Why Are We Creative?
2014 Björk: Biophilia Live
2013 When Bjork Met Attenborough (TV film)
2008 Björk: Live in Paris (koncert)
2006 Coachella (koncert)
Glastonbury
Matthew Barney: No Restraint
2005 Live 8 (koncert)
Looking for a Thrill: An Anthology of Inspiration
Screaming Masterpiece
The Work of Director Stéphane Sednaoui (video kompilace)
2004 Arakimentari
2003 I've Been Twelve Forever
The Work of Director Michel Gondry (video kompilace)
The Work of Director Spike Jonze (video kompilace)
2002 Björk at the Royal Opera House (koncert)
Björk: Live at Cambridge (koncert)
2000 100 očí Larse von Triera
Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences
1998 Free Tibet
1997 Björk - Live at Shepherds Bush Empire (koncert)
1995 Bjørk - et portræt (TV film)
1982 Rock v Reykjavíku

TV pořady

2008 The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2004 Athens 2004: Games of the XXVIII Olympiad (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 MTV Video Music Awards 2000 (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Björk - Lionsong (hudební videoklip)
2011 Björk - Crystalline (hudební videoklip)
2010 Ólöf Arnalds - Surrender (hudební videoklip)
2008 Björk - Wanderlust (hudební videoklip)
2002 Björk: Volumen Plus (hudební videoklip)
2001 Björk - Pagan Poetry (hudební videoklip)
Björk: Hidden Place (hudební videoklip)
1999 Björk: Volumen (hudební videoklip)
1993 Björk - Big Time Sensuality (hudební videoklip)
Björk: Human Behaviour (hudební videoklip)
Björk: Play Dead (hudební videoklip)
Björk: Venus as a Boy (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2010 Muumi ja punainen pyrstötähti
2005 Drawing Restraint 9
2000 Tanec v temnotách
1996 Anton
1993 Mladí Američané

Dokumentární

2008 Björk: Live in Paris (koncert)
2002 Björk at the Royal Opera House (koncert)
Björk: Live at Cambridge (koncert)

Hudební videoklipy

2008 Björk - Wanderlust (hudební videoklip)
2001 Björk - Pagan Poetry (hudební videoklip)
Björk: Hidden Place (hudební videoklip)
1999 Björk - All Is Full of Love (hudební videoklip)
Björk: Volumen (hudební videoklip)
1993 Björk - Big Time Sensuality (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Dokumentární

2008 Björk: Live in Paris (koncert)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(196)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace