foto

Nathalie Baye

  • nar. 6.7.1948 (69 let)
    Mainneville, Eure, Haute-Normandie, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nathalie Marie Andreé Baye je francouzská filmová, televizní a divadelní herečka. Narodila se v městečku Mainneville, v departementu Eure, v Normandii, otci Claudeu Bayeovi a Denise Coustet, dvěma uměleckým malířům. Ve 14 letech se přihlásila na taneční školu v Monacu. O tři roky později odjela na turné s taneční společností do USA. Po návratu do Francie pokračovala s tancem, přihlásila se na školu Course-Simon a také byla přijata na Conservatoire, kde graduovala v r.1972 s druhou cenou v komediálním žánru, drama-komedii a zahraničním divadle. Po ukončení tanečního a divadelního vzdělání, začala Baye hrát již od roku 1970.

Objevila se v téměř 70 filmech. Vyhrála čtyři ceny César Awards za filmy SAUVE QUI PEUT (LA VIE) (1980), UNE ÉNTRANGE AFFAIRE (1981), LA BALANCE (1982) a LE PETIT LIEUTENANT (2005). Na tyto ceny byla ještě 5x nominována. Její druhé filmové vystoupení bylo ve filmu TWO PEOPLE (1973) režírované Robertem Wisem. Diváckému publiku začala být známější díky roli skriptové asistentky ve filmu LA NUIT AMÉRICAINE ( Day for Night ) (1973) pod taktovkou Francoise Truffata. V průběhu 70.let hrávala zaškatulkované role milých děvčat z provinčních oblastí.

V roce 1981 vyhrála svého prvního Césara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli v již zmíněném filmu SAUVE QUI PEUT (LA VIE) režiséra Jeana-Luca Godarda. Pak následovaly filmy LA RETOUR DE MARTIN GUERRE a LA BALANCE. Další dva Césary vyhrála za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu UNE ÉTRANGE AFFAIRE ( A STRANGE AFFAIR ) a za nejlepší hlavní ženský herecký výkon ve filmu LA BALANCE (1982).

Její čtyřletý partnerský vztah s hercem Johnnym Hallydayem z nich udělal hvězdný pár celebrit a jejich dcera Laura Smet je taktéž herečkou. Po změně image streetwalkerky ve filmu La Balance, rozšířila svůj repertoár o mnohem obskurnější role ve filmech J’ÉPOUSÉ UNE OMBRE a EN TOUTE INNOCENCE. V r.1986 se vrátila na divadelní prkna ve hře Adrian Monti. V r.1999 byla na festivalu v Benátkách oceněna jako nejlepší herečka ve vedlejší roli za film UNE LIAISON PORNOGRAPHIQUE a v r.2000 hrála ve vítězném filmu VÉNUS BEAUTÉ (Institut) režiséra Tonieho Marshalla. Spolupracovala i s režiséry Claudem Chabrolem či Stevenem Spielbergem. Zajímavosti: - na mezinárodním ženském filmovém festivalu v Créteile jí byl vzdán hold za jeji filmovou práci - její manažer je Dominic Besnehard - byla členkou poroty na MFF v Cannes v r.1996 - absolvovala CNSAD ( National Conservatory of Dramatic Arts of Paris) - s rockovou legendou Johnnym Hallydayem žila od r.1982 do r.1986 - v 17 odjela na turné s taneční společností po Spojených Státech - v současnosti žije s francouzským hercem Phillipem Léotardem

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Alibi na klíč
Les Gardiennes
2016 Je to jen konec světa
Moka
2015 La Volante
Préjudice
2014 Lou ! Journal infime
Případ SK1
2013 Les reines du ring
2012 Laurence Anyways
2010 Hitler v Hollywoodu
Hlava na hlavě
Je n'ai rien oublié
Krásné lži
Le Grand restaurant (TV film)
2009 Tvář
2008 Klientka
Les Bureaux de Dieu
Marie-Octobre (TV film)
Pass
2007 Acteur
Blonďáček
Le Prix à payer
2006 La Californie
Mravenčí polepšovna
Můj jediný syn
Nikomu to neříkej
2005 Jeden zůstává, druhý odchází
Komisař
2004 Tak dlouhé čekání
2003 France Boutique
Květ zla
Les Sentiments
2002 Chyť mě, když to dokážeš
2001 Barnie a jeho mrzutosti
Naprosto úžasný
2000 Selon Matthieu
Zítra bude líp
1999 Pornografický vztah
Venuše, salon krásy
1998 Paparazzi
Si je t'aime, prends garde à toi
1997 Food of Love
1996 Enfants de salaud
1995 La mère
Mère, La
1994 La Machine
1993 A kapela hrála dál (TV film)
Lež
1992 From Time to Time
Voix, La
1990 La Baule-les-Pins
Muž uvnitř
Pinceau à lèvres, Le
Un week-end sur deux
1989 Gioco al massacro
1988 Ve vší nevinnosti
1987 De guerre lasse
1985 Detektiv
Le Neveu de Beethoven
Lune de miel
1984 Náš příběh
Pravý břeh, levý břeh
1983 Vzal jsem si stín
1982 Návrat Martina Guerra
Práskač
1981 Dívka z Lotrinska
Ombre rouge, L'
Otčím
Zvláštní případ
1980 Je vais craquer!!!
Une semaine de vacances
Zachraň si, kdo můžeš (život)
1979 Mémoire courte, La
Paní Sourdisová (TV film)
Scénario de 'Sauve qui peut la vie'
1978 Mon premier amour
Sacré farceur (TV film)
Zelený pokoj
1977 Communion solennelle, La
Monsieur Papa
Muž, který měl rád ženy
1976 Le Plein de super
Mado
Poslední žena
Svatební cesta
1975 Esquisse d'une jeune femme sens dessus-dessous (TV film)
Un Jour, la fête
1974 Facka
Otevřená tlama
1973 Americká noc
Dva lidé
Inconnu, L' (TV film)
1972 Faustine et le bel été
1970 Au théâtre ce soir: Les croulants se portent bien (TV film)

TV seriály

2018 Nox (TV seriál)
2015 Dix pour cent (TV seriál)
Nathalie et Laura (S01E03)
2012 Les Hommes de l'ombre (TV seriál)
Trahisons (S01E06)
Le Ralliement (S01E05)
Le Témoin (S01E04)
další epizody (6)
2011 La collection - Écrire pour... 5 fois Nathalie Baye (TV seriál)
2002 Enfant des lumières, L' (TV seriál)

Dokumentární

2014 Lundi en histoires (TV seriál)
Ženy ve válce: 1914-1918 (TV film) - vyp.
2009 Cinéma français est en voyage d'affaires, Le (TV film)
2006 Graffiti 80 (TV seriál)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2003 'Catch Me If You Can': The Casting of the Film
L'aventure Spielberg (TV film)
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1997 La case de l'oncle Doc (TV seriál)
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál)
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
1991 Les contes sauvages - vyp.
1987 La marche du siècle (TV seriál)

TV pořady

2012 Le grand 8 (TV pořad)
2009 Cinémas (TV pořad)
2006 Chez F.O.G. (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
7 sur 7 (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace