foto

Sarah Polley

  • nar. 8.1.1979 (40 let)
    Toronto, Ontario, Kanada

Biografie

Narodená 8. 1. 1979 v Toronte-Kanada. Je najmladšia z piatich detí (dvaja bratia a dve sestry) kanadského herca Michaela Polleyho (dr. Blair v seriáli Cesta do Avonela). Jej matka, herečka a vedúca castingu Diane Polleyová, zomrela na rakovinu, keď bolo Sarah 11 rokov. Opustila strednú školu a stala sa politickou aktivistkou v socialistickej skupine: v priebehu politického protestu v roku 1995 v Queens Park bola napadnutá políciou.

Pred kamerou debutovala už ako päť-ročná úlohou Molly Monaghanové v sentimentálnom príbehu chudej rodiny v predvianočnom čase Kúzelné Vianoce. Z jej detských rolí vyniká ešte postava dcéry riaditeľa hereckej spoločnosti Sally Saltové, s ňou sa vydáva titulný hrdina (John Neville) hladať záchranu pre Turkami obloženým mestom, vo fantastickom snímku Dobrodružstvo barona Prášila.

Uplatnila sa tiež v TV, kde vytvorila hlavné role v seriáloch Ramona (1988), Road to Avonlea (1990) a Straight Up (1997).

Potenciálny charakter u nej využil kanadský režisér Atom Egoyan, vďaka jeho umelecky náročných autorských filmov vstúpila do medzinárodného povedomia:Tracey, mladučká neter daňového kontrolóra, v psychologickej dráme Exotica/ Nicole Burnellová, prežije haváriu autobusu so 14. deťmi, v adaptácií románu Russela Bankse podľa skutočnej udalosti Sladké zajtrajšky( nominácia na cenu Genie 1997).

Výraznú kreáciu predviedla v úlohe pokladníčky zo supermarketu Ronny Martinové, ktorá sa zapletie kvôli neviazanému spôsobu života do drogových kšeftov, v kriminálnej komédií Go.

Peter "Algren" Remeň

Herecká filmografie

Filmy

2010 Trigger
2009 Pan Nikdo
Splice
2005 Beowulf: Král barbarů
Nechoď klepat na dveře
Tajemství slov
2004 Siblings
Sugar
Ztráta paměti
Úsvit mrtvých
2003 Dermott's Quest
Můj život beze mne
The Event
Štěstí
2001 Nic takového
2000 Law of Enclosures, The
Love Come Down
This Might Be Good
Vykoupení
Váha vody
1999 Go
Krásná Guinevere
The Life Before This
eXistenZ
1998 2000 očima... : Poslední noc
Bílé lži (TV film)
Jerry & Tom
1997 Planet of Junior Brown, The
Sladké zítřky
Zahrada k pověšení
1996 Children First!
Joe's So Mean to Josephine
1994 Exotica
1991 Johann's Gift to Christmas (TV film)
1990 Lucernový vrch (TV film)
1989 Babar hrdinou
1988 Dobrodružství Barona Prášila
1987 Heaven on Earth (TV film)
Inseminátor
Prettykill
The Big Town
Vražedný stisk (TV film)
1985 Kouzelné Vánoce

TV seriály

2008 John Adams (TV seriál)
1996 Straight Up (TV seriál)
1991 Cesta do Avonlea (TV seriál)
Misfits and Miracles (S02E13)
A Mother's Love (S02E12)
It's Just a Stage (S02E11)
další epizody (9)
1990 Cesta do Avonlea (TV seriál)
Of Corsets and Secrets and True, True Love (S02E04)
Aunt Hetty's Ordeal (S02E03)
How Kissing Was Discovered (S02E02)
další epizody (17)
1988 Ramona (TV seriál)

Dokumentární

2014 Reel Herstory: The Real Story of Reel Women
2012 Příběhy, které vyprávíme
2008 Madness and Misadventures of Munchhausen, The
2006 Hněv bohů

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 Little Women
2011 Take This Waltz
2006 Daleko od ní
2001 I Shout Love
1999 Best Day of My Life, The
Don't Think Twice

TV seriály

2020 Looking for Alaska (TV seriál)
2017 Alias Grace (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2004 Shields Stories, The (TV seriál)

Dokumentární

2012 Příběhy, které vyprávíme

Režijní filmografie

Producentská filmografie

TV seriály

2017 Alias Grace (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (4)

Host

TV pořady

2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(84)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace