Reklama

Reklama

Dobrodružství Barona Prášila

  • Velká Británie The Adventures of Baron Munchausen (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento film inspirovaný knihou Rudolpha Ericha Raspeho z roku 1785 je skutečnou pastvou pro oči, uši a mysl. Příběh začíná v XVIII. století v malém městečku, které je neustále okupováno Turky, a kde hraje malá herecká společnost na zakázku pro ministra války a jeho přátele hru o fiktivních dobrodružstvích Barona Prášila. Během představení však do sálu vstoupí starý voják, který o sobě tvrdí, že je pravým Baronem Prášilem. Tento Baron Prášil pak začne předváděnou hru uvádět na správnou míru. Vyprávění Barona Prášila tak spojuje jednotlivá pozoruhodná dobrodružství, která Baron prožil společně se svými kamarády. V nádherné výpravě a s použitím filmových triků se tak vypravíme horkovzdušným balónem na Měsíc, ocitneme se v žaludku mořské obludy nebo poznáme stromy okurkovníky a vínová moře. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Barón Prášil nebola moja srdcovka ani v detstve a neoslovila ma ani teraz, ale príhody asi nemohli byť lepšie spracované. Absurdné historky, kde barón schválne popiera nenávidené fyzikálne a iné zákony, sa kombinujú s nepodareným divadelným predstavením. Uma Thurman, ako vždy, nádherná, najskôr v Evinom rúchu, ale aj potom jej to pristane. –––– Nič neničí človeka tak, ako nedostatok fantázie a konformita. ()

teyra 

všechny recenze uživatele

Sice mám mnohem radši ty Gilliamovy filmy, kde je imaginace ve službách dalšího sdělení a neodkazuje tak nějak sama na sebe (Brazil, Král Rybář, 12 opic), přesto mě jeho Baron Prášil po počátečním váhání vtáhl do děje a dal mi znovupocítit prostor nevázaného dětského fantazírování. Vizuálně skutečně rozmařilý počin, který obsahově místy pokulhává (prakticky stejná zápletka z Měsíce i Etny), jako by v baronových báchorkách občas příliš převážilo chlubilství nad invencí, s prostinkou, nicméně přehlednou dějovou kostrou a příběhem, který nakonec i svým poselstvím zasáhne víc než zmatené eskapády Gilliamova posledního filmu (Imaginárium dr. Parnasse). ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam má asi větší fantazii a kuráž než většina lidstva dohromady. Jeho katasrofami zmítaný film o Baronu Prášilovi je krásná pohádka s nádechem humoru, který dokáže uznat nejen dítě, ale i dospělý. Nechci říkat, že je to pohádka pro malé děti, ael jako malé dítě jsem film poprvé viděl a některé scény jsem doted nezapoměl. Chudák Terry a jeho filmy. Doufám, že jich ale natočí ještě dost. PS: a stejně ten Robin Williams tam hraje at v titulkách je či není. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Keď som dopozeral Barona Prášila, zalial ma pocit sklamania. A to určite nie preto, že by som bol videl zlý film (ten sa snáď na základe dobrodružstiev Barona Prášila ani nedá natočiť), ale preto, že spôsob akým sa rozhodol TERRY GILLIAM vyrozprávať Prášilove dobrodružstvá považujem za absolútne nevhodný. Námet Barona Prášila predsa nie je určený na príliš osobitý film, ale na klasicky vyrozprávaný príbeh a to si Gilliam asi neuvedomil. Úvodné minúty totálne mrhá na bezvýznamné scény a nad záverom sa mi už radšej ani nechce rozmýšlať. Na druhej strane film obsahuje aj niekoľko nezabudnuteľných prvkov, akými sú napr. výprava, postavy alebo filmové momenty typu scéna so sultánom, na Mesiaci alebo v sopke. Väčšina z týchto prvkov je ale daná predlohou a nie prácou filmových tvorcov, ktorý nedokázali dodať filmu ako celku potrebnú iskru. Taktiež som sklamaný z Kamenovej hudby, ktorá je na film takéhoto typu nevýrazná. Skrátka hnevám sa na Gilliamov film, lebo verím, že knižná predloha nám ponúkla námet, ktorý je ako šitý na vznik filmového klenotu. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Gilliamovo originální a fantastické Dobrodružství Barona Prášila není nějaký superhit, tak o vyložený propadák, jak je někde předkládáno, také rozhodně nejde. Být větším fanouškem Terryho romantičtěji pojatých filmů (rozuměj umělecký styl), rozhodně bych hodnotil výše, ale jako sympatizant realističtějších filmů (opět umělecký sloh), mu dávám obligátní a lehce nadprůměrné 3*. Ono nelze vyloženě říci, že filmy jako 12 opic nebo Strach a hnus v Las Vegas jsou v obecném měřítku filmy žánru realistického, ale v rámci Gilliamovy filmografie tomu tak rozhodně je. Ovšem film je to i přes někdy až přílišnou infantilnost kvalitně natočený a v některých momentech vyloženě pro dospělejší diváky (Měsíc). Ale ať už je to tam, či v zažívacím traktu obrovské příšery, na Barona Prášila se nedívá vůbec špatně, i když to možná ještě o dost víc docení sorta obecenstva, pro kterou je tento film určen. Třeba mně k relativní spokojenosti stačilo Zrození Venuše s Umou Thurman. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (11)

  • Snímek se natáčel ve Španělsku, Itálii a Anglii. (Yardak)
  • Film je proslaven díky svým potížím při natáčení. Od konfliktů se studiem, výměnou producenta až po potíže s lokacemi. (j.o.j.o.)

Reklama

Reklama