Reklama

Reklama

Idi Amin

Idi Amin

nar. 1924
Koboko, Arua District, Uganda

zem. 16.08.2003
Jeddah, Saúdská Arábie

Zajímavosti (16)

Poslední skotský král (2006)

  • První večírek, na který pozve Amin Nicolase a představuje ho svým ženám, se natáčel v Uganském parlamentu. První žena, kterou mu představí slovy, že s ní měl pět dětí, je ve skutečnosti produkční, která měla na starosti casting, stejně tak druhá žena byla z afrického štábu. (don corleone)

Poslední skotský král (2006)

  • Většina kostýmů Amina byla navržena podle skutečného oblečení, které diktátor nosil, včetně teplákové soupravy, ve které hraje fotbal. Například medaile, které nosí na svých uniformách jsou repliky skutečných medailí, které si sám sobě udělil, aniž by kdokoliv znal jejich přesný význam. (don corleone)

Poslední skotský král (2006)

  • Záběr u bazénu, ve kterém závodí Amin se svými ministry je remake z dokumentu, který o ugandském prezidentovi vzniknul. Bazén je skutečným, ve kterém se Amin koupal. Samozřejmě, že každý takový závod prezident vyhrál. (don corleone)

Poslední skotský král (2006)

  • Scéna, ve které se pokusí prezidenta zabít se musela natočit na poprvé, protože při ní byla zničena druhá, nepojízdná limuzína, která patřila skutečnému Aminovi. Podruhé by se natočit nedala. (don corleone)

Poslední skotský král (2006)

  • Režisér se před natáčení potkal s televizním reportérem britského kanálu 4 jménem John Snow, který pracoval v době Aminiho režimu v Ugandě pro Reuters a ten mu potvrdil, jak schopný řečník to byl. Dokázal si na svou stranu získal novináře, kteří přicházeli na tiskovou konferenci nažhaveni a odcházeli s úsměvem. Díky tomu byl pak i jeho portrét mimo Ugandu velmi zkreslený. Tisková konference ve filmu je založená na jeho zážitcích. (don corleone)

Poslední skotský král (2006)

  • Autor knižní předlohy Giles Foden se objevil ve filmu jako anglický žurnalista. Svůj román založil na příběhu reálného prezidenta Ugandy Idiho Amina, který vládl v letech 1971 – 1979. Časem se stal bezohledným diktátorem a Král Skotska je jeden z titulů, který si sám přidělil. (imro)

Poslední skotský král (2006)

  • Forest Whitaker se na film připravoval četbou knih o reálném Aminovi, sledováním dokumentů a setkáním s jeho rodinou. Dokonce se naučil východoafrický akcent a také svahilštinu, kterou ve filmu plynně hovoří. (imro)

Poslední skotský král (2006)

  • Podle slov Foresta Whitakera, zůstával v roli Idi Amina i mimo natáčení, aby se role lépe vžil. Při natáčení dokonce jedl i oblíbené jídlo Aminiho, což byly rozmačkané banány s fazolemi a rýží (jídlo se objeví i v jednom záběru). Po natáčení přiznal úlevu, že dostane toho šíleného muže ze sebe. (don corleone)

Poslední skotský král (2006)

  • Plný titul Idia Amina byl "Jeho excelence doživotní prezident, polní maršál Al Hadji doktor Idi Amin, rektor, DSO, ceremoniář, pán všech zvířat na zemi a ryb v moři, dobyvatel Britského Impéria v Africe a především v Ugandě". (don corleone)

Herec

Filmy
2000

A&E Biography: Idi Amin - Monster in Disguise (TV film)

Dokumentární
2021

Jak se stát tyranem (seriál) - a.z.

 

Vládněte navždy - a.z. (E06)

 

Rozpoutejte teror - a.z. (E03)

 

Chopte se moci - a.z. (E01)

2018

Diktátorova bible (seriál) - a.z.

 

Idi Amin - a.z. (E06)

2015

Americká 70. léta (seriál) - a.z.

 

Terorismus v USA i ve světě - a.z. (E07)

2007

Endgame: Blueprint for Global Enslavement

2003

Greatest Raids (seriál) - a.z.

1991

Memories of 1970-1991 (seriál) - a.z.

1985

The Rock 'n' Roll Years (seriál) - a.z.

1974

Idi Amin Dada

Krátkometrážní
1973

Aikamme uskomuksia - ei ainoastaan leivästä (TV film) - a.z.

Reklama

Reklama