foto

Nicholas Clay

  • nar. 18.9.1946
    London, Anglie, Velká Británie
  • zem. 25.5.2000 (53 let)
    London, Anglie, Velká Británie

Biografie

Narodil se v Londýně, Billovi a Růženě Clayovým. Vystudoval Royal Academy obor Umění dramatu (RADA). Jeho herecká kariéra začal v 70 letech, kde získal menší role ve filmu a televizních seriálech.

Po celou dobu sedmdesátých let  hrál Clay i v divadelních produkcích West End a Laurence Olivier's Old Vic productions, byl považován za jednoho z nejlepších Britských divadelních herců. Mezi jeho úspěchy patří hra Misanthrope, kterou uvedl Clay i ve Spojených státech na Broadwayi v roce 1975.

Nicholas Clay se objevil jako "Alan" ve filmu Picture of Dorian Gray, po boku Petera Firtha v roce 1976. V roce 1978 hrál hraběte Henry Wriothesley z Southamptonu v dramatickém seriálu Will Shakespeare, o životě Shakespeara. Jeho první film byl kultovní thriller The Night Digger (1971) a The Darwin Adventure (1972) kde si zahrál mladého Charlese Darwina. V roce 1981 byl obsazen do role Lancelota ve filmu Excalibur, ze kterého ho zná asi velká většina diváků, protože je to jeho nejúspěšnější snímek. Také se objevil jako pan Mellors ve filmu Milenec lady Chatterleyové (1981) a  si zahrál v detektivním snímku Zlo pod sluncem (1982).

V roce 1983 následuje role Stapletona ve variaci Psa Baskervilského. O dva roky později 1985, je obsazen do seriálu Z archívu Sherlocka Holmese jako doktor Percy Trevelyan v episodě  "The Resident Patient". Je také obsazován do seriálu  Gentlemen and Players (1988-89). V 1992 si zahrál s Kim Thomson v seriálu BBC TV Virtual Murder. V roce 1998 si zahrál jako Lord Leo ve filmu Merlin. Jeho poslední herecké uplatnění byl Roger Ashton-Griffiths' v krátkometrážním filmu And Beyond.

V poslednch rocích jeho života Clay učil herectví na Royal Academy of Dramatic Art. V roce 1980 se oženil s herečkou Lornou Heilbronovou se kterou měl dceru Ellu v roce 1983 a Madge v roce 1986, kteří žijí do dnešních ní. Nicholas Clay zemřel na rakovinu v Londýně 25.5.2000

Petr "fruitixx" Dostal

Herecká filmografie

Filmy

2000 And Beyond
1998 Merlin (TV film)
1997 Hotel Shanghai (TV film)
Odysseus (TV film)
1987 In a Glass Darkly (TV film)
Lionheart
Ubohá bohatá dívka (TV film)
Šípková Růženka
1984 Dětská hra (TV film)
Utrpení svatého Šebestiána (TV film)
1983 Pes baskervillský (TV film)
1982 Zlo pod sluncem
1981 Excalibur
Milenec Lady Chatterleyové
1979 Svítání Zulů
Tristan a Izolda
1977 Victor Frankenstein
1976 The Picture of Dorian Gray (TV film)
1975 In This House of Brede (TV film)
1972 Darwin Adventure, The
1971 The Night Digger

TV seriály

1999 Psychos (TV seriál)
1997 Inspektor Taggart (TV seriál)
Apokalypsa (S13E02)
1993 Berlin Break (TV seriál)
1992 Virtual Murder (TV seriál)
1985 Z archivu Sherlocka Holmese (TV seriál)
Domácí pacient (S02E04)
1984 Hammer House of Mystery and Suspense (TV seriál)
Poslední dny Pompejí (TV seriál)
1981 The Search for Alexander the Great (TV seriál)
1978 Will Shakespeare (TV seriál)
1961 Ask Mr. Pastry (TV seriál)

Dokumentární

1982 Making of Agatha Christie's 'Evil Under the Sun', The (TV film)