Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Televizní seriál s Jeremym Brettem jako Sherlockem Holemsem je můj zamilovaný. Viděla jsem pár jiných Holmesů,a le bohužel. Dle mého názoru je Jeremy Brett pro Sherlocka Holmese tím, čím je Sean Connery pro Jamese Bonda.(Ne, nespletla jsem se. Míním to opravdu takhle a ne naopak.) Myslím, že většina dílů se vyloženě zdařila a vůbec není na kšodu, že scénáře psali různí autoři. Styl zůstal stále stejný,a to je moc dobře. Co se - k mé obrovské potěše - zdařilo zachovat, byl suchý a "lehce" sarkastický Holmesův humor, který je mi nesmírně blízký. Prostě, ano, toto je přesně můj šálek čaje. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem konečně viděl všechny epizody tohoto seriálů a dalších sérií. Vzhledem k tomu, že jsem si povídku vždy přečetl než jsem se podíval na televizní adaptaci (přestože v posledních letech spíš koukám na filmy než čtu, tak je u mě pořád ten literární zážitek důležitější) tak mě málokterý díl měl čím překvapit, neboť se jedná o velmi věrné adaptace a když vím, kdo je vrah nebo jaké je rozuzlení spletité záhady, tak si to už tolik neužiju jako kdybych to nevěděl. Z toho důvodu jsem dal většině epizod jen čtyři hvězdy. Některé mě však strhly natolik, že jsem musel jít na plný počet. Seriálu dávám plný počet hlavně z toho důvodu, že se jedná o nejvěrnější a nejdůkladnější adaptace skvělých Doylových povídek, které dokázaly udržet atmosféru předlohy, přidat i něco inovativního (např. nějaké vtipné scénky mezi Watsonem a Holmesem ...) a hlavně daly světu toho nejlepšího představitele Sherlocka Holmese, který kdy chodil po povrchu zemském, takže Basile, Roberte, Benedicte a další neuražte se (mám vás rád), ale Jeremy Brett je ze všech nejlepší :-)) ()

Reklama

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Celá sherlockovská série s Jeremy Brettem, která zahrnuje na čtyřicet epizod a TV filmů, je počinem, který se asi jen tak nebude opakovat. Cílem této adaptace bylo přenést dílo A.C. Doylea na plátno co nejvěrněji a nelze než potvrdit, že se jim to povedlo. Napadá mě sice otázka, zda je opravdu nutné, snažit se být až tak detailní a držet se knižní předlohy do takové míry, že pokud máte jako divák Doylea zrovna v živé paměti, neustále na vás vyskakují dialogy a scény, které jsou do slova a do písmene vytažené z knížky. To je snad moje jediná výhrada vůči tomuto seriálu – osobně preferuji kreativnější adaptace, protože dívat se na něco tak doslovného, to už si to rovnou můžu přečíst, ne? – jinak ho nelze hodnotit jinak než kladně, a to zvláště díky Brettově Holmesovi, který sice působí trochu jinak, než jsem si ho představovala, ale skvělá propracovanost a osobitost ztvárnění se mu nedá upřít. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch mnoha a mnoha víceméně doslovných a tradičně pojatých adaptací Doyleových povídek jsou tyhle série se skvělým Jeremym Brettem asi nejlepší. V podstatě to není žádný zázrak (narozdíl od značně zmodernizovaného SHERLOCKA s Benedictem Cumberbatchem), ale pro staromilce (mezi něž se také počítám) je to patrně ideální zpracování - dějově velmi věrné předloze, atmosféra Anglie 19. století je krásně stylová a herecky taktéž zdařilé (obsazení Bretta bylo velkou výhrou). Pro mě velká televizní klasika, která mě v dětství takřka děsila a nyní v dospělosti příjemně baví. 70 - 80 % ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvedomila som si, že zatiaľ čo očarenie Benedictom Cumberbatchom a jeho partiou bolo iba dočasné (za čo si môžu sami ;)), očarenie Jeremym Brettom a jeho partiou je trvalé. Škoda, že v posledných sériách tvorcovia experimentovali s réžiou a nezachovali tú pôvodnú "romantickú vecnosť".. Moje najmilšie časti: 1. Spolok ryšavcov, 2. Cirkevná škola, 3. Krvavá bučina, 4. Modrý drahokam, 5. Strieborný ohnivák, 6. Druhá škvrna, 7. Škvrnitá páska. P.S. je to naozaj výnimočné, lebo obvykle český dabing milujem, ale v tomto prípade: kto počul dabing slovenský, tomu český jednoducho stačiť nebude. Matej Landl aj Dušan Jamrich sú dokonalí.. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým spisovatel později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Strakatý pás" se v tomto seznamu nachází hned na 1. místě a je tedy nejoblíbenější holmesovskou povídkou A. C. Doylea samotného. (PhillM.)
  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Domácí pacient" se v tomto seznamu nachází na 18. místě. (PhillM.)
  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Řecký tlumočník" se v tomto seznamu nachází na 17. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama