foto

Maria Perschy

  • nar. 23.9.1938
    Eisenstadt, Rakousko
  • zem. 3.12.2004 (66 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Rakouská rodačka Maria Perschy hrála ve více než padesáti filmech, a i když jen zřídka dostala příležitost v umělecky hodnotných dílech, díky práci v Německu, Španělsku, Itálii i dalších zemích se v šedesátých letech zařadila mezi filmové hvězdy. Narodila se jako Herta-Maria Perschy ve starobylém historickém městě Eisenstadt poblíž Vídně, do Vídně ostatně odešla v sedmnácti letech a studovala na prestižní herecké škole Max Reinhardt Seminar.

Již za studií ve Vídni se dvakrát objevila před kamerou, na cestu mezinárodní slávy nastoupila ale až po odchodu do Mnichova a podpisu smlouvy se společností Bavaria Film. Do širšího povědomí se dostala po boku Horsta Buchholze v kriminálce MOKRÝ ASFALT (Nasser Asphalt, 1958), z dalších filmů natočených v Německu připomeňme válečné drama LEBENSBORN (1961), mezitím ale přišly nabídky z Itálie a například po boku Alberta Sordiho hrála v komedii MRAVOKÁRCE (Il moralista, 1961). Když si ji pak vyžádal americký režisér John Huston do svého filmu FREUD – TAJNÁ VÁŠEŇ (Freud, 1962), zviditelnila se v celosvětovém měřítku.

Hollywoodská produkce jí pak přinesla několik dalších rolí, byla například partnerkou Dirka Bogarda ve válečném filmu HESLEM JE ODVAHA (The Password Is Courage, 1962). Podobnou úlohu partnerky jednoho z hlavních hrdinů ztvárnila pak v britském válečném filmu LETKA 633 (633 Squadron, 1964).  V západní Evropě mezitím hrála řadu velkých rolí v béčkové produkci kriminálního žánru, připomeňme alespoň setkání s Lexem Barkerem (MISTER DYNAMIT – MORGEN KÜß EUCH DER TOD, 1967) nebo Klausem Kinskim (PĚT ZLATÝCH DRAKŮ – Five Golden Dragons, 1967). Co se týče soukromí, ve spojení s jejím jménem se objevil herec Joachim Hansen (1930-2007), s nímž několikrát točila a jejím životním partnerem byl šest let, později žila se švýcarským lyžařem a olympijským vítězem Rogerem Staubem (1936-1974).

Ve druhé polovině šedesátých let natrvalo přesídlila do Španělska, kde hrála ve westernech, později ji do svých filmů angažoval slavný tvůrce hororů Jesús Franco (ZÁMEK FU MANCHU – Castle of Fu Manchu, 1969). Práce na kriminálkách a sci-fi filmech náročných na pyrotechnické efekty se jí nakonec málem stala osudnou, při jednom natáčení v roce 1971 utrpěla vážné popáleniny v obličeji a strávila více než půl roku v nemocnici. Poté absolvovala několik úspěšných plastických operací, takže následky v její krásné tváři byly téměř neznatelné.

Během sedmdesátých let znovu točila ve Španělsku, pokus o obnovení slávy z předešlé dekády se ale nezdařil. V roce 1977 se provdala za amerického scenáristu a spisovatele Johna Melsona (1930-1983) a přestěhovala se do Hollywoodu. V Americe pracovala jako překladatelka, jako licitátorka na aukcích se věnovala i obchodu se starožitnostmi. Po manželově sebevraždě (1983) se vrátila do Rakouska, kde se po dlouhých letech uplatnila v divadle. Příležitostně účinkovala i před kamerou, hrála například v seriálu MÍSTO ČINU (Tatort, 1986) nebo v příbězích Rosamunde Pilcher (HUDBA V SRDCÍCH – Rosamunde Pilcher – Melodie der Herzen, 1998).

Maria Perschy zemřela ve Vídni 3. prosince 2004 ve věku 66 let na rakovinu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1998 Mörderisches Erbe - Tausch mit einer Toten (TV film)
Rosamunde Pilcherová: Hudba v srdcích (TV film)
1997 Bella Ciao (TV film)
1995 Noc, na kterou se nezapomíná (TV film)
1993 Drei Dorfheiligen, Die (TV film)
1990 Eine Frau namens Harry
1986 Tatort - Der Tod des Tänzers (TV film)
1984 Vultures
1977 Die Standarte
1976 Batida de raposas
Límite del amor, El
Último deseo
1975 Adolescentes, Las
De profesión: polígamo
Diosa salvaje, La
Exorcismo
Protegidas, Las
1974 Dites-le avec des fleurs
El buque maldito
Fríos senderos del crimen, Los
Noche de la furia, La
1973 Espectro del terror, El
Los ojos azules de la muñeca rota
Noc hrůzných mrtvol
1972 Leo Chronicles, The
1971 Vraždy v ulici Morgue
1970 Último día de la guerra, El
1969 Die Folterkammer des Dr. Fu Man Chu
Dr. med. Fabian - Lachen ist die beste Medizin
1968 Desperate Ones, The
1967 7 de Pancho Villa, Los
A Witch without a Broom
Bruja sin escoba, Una
Five Golden Dragons
Mistr Dynamit: Zítra vás políbí smrt
1966 12 donne d'oro
Sedm statečných žen
1965 African Gold
Banditen vom Rio Grande, Die
1964 Der Chef wünscht keine Zeugen
Extraconiugale
Letka 633
Man's Favorite Sport?
Sfinge sorride prima di morire - stop - Londra, La
Weiße Fracht für Hongkong
1963 Der Henker von London
1962 Freud
Haß ohne Gnade
The Password is Courage
Wenn beide schuldig werden
1961 Lebensborn
1960 Der Held meiner Träume
Piaceri del sabato notte, I
Un Amore a Roma
Verkaufte Braut, Die (TV film)
1959 Die Liebe des Jahres (TV film)
Moralista, Il
Natürlich die Autofahrer
1958 Die Landärztin vom Tegernsee
Fanny (TV film)
Nasser Asphalt
Schwarze Blitz, Der
1956 Nichts als Ärger mit der Liebe
Roter Mohn

TV seriály

1997 Zwei Brüder (TV seriál)
Einzelgänger (E08)
1993 Auf eigene Gefahr (TV seriál)
Rosamunde Pilcher (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
Heiteres Bezirksgericht (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)

Dokumentární

1992 Rock Hudson's Home Movies

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky