foto

Blanka Vikusová

  • nar. 28.5.1925
    Horní Mokropsy, Československo
  • zem. 23.8.2011 (86 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Blanka Vikusová nestála před filmovou a televizní kamerou nijak často, její tvář ale můžeme zaznamenat v menších rolích v několika dodnes oblíbených seriálech. Narodila se na venkově nedaleko od Prahy v Horních Mokropsech. Herectví vystudovala v době druhé světové války na pražské Státní konzervatoři a po absolutoriu nastoupila do Horáckého divadla, které tehdy působilo v Třebíči, po osvobození se vrátilo na původní scénu do Jihlavy (1944-1948). Tady se setkala mimo jiné s Janem Skopečkem nebo Věrou Tichánkovou.

Spolu s dalšími významnými herci zahájila Blanka Vikusová v roce 1948 činnost Městského oblastního divadla Žižkov (kromě již zmíněného Skopečka a Tichánkové to byli Theodor Pištěk nebo Josef Kemr), které později přesídlilo do Libně a od padesátých let neslo název Divadlo S. K. Neumanna. Na této scéně Blanka Vikusová působila až do odchodu do penze a odehrála zde řadu významných rolí, její doménou byla domácí i světová klasika, uveďme například Shakespearovy hry Veselé paničky windsorské nebo Jak se vám líbí, účinkovala ale i v moderně (Jeffersova Médea).

Před kamerou stála Blanka Vikusová poprvé v rámci osvětového filmu ABY NEBYLI SAMI (1958), počátkem šedesátých let navázala spolupráci s televizí, kde hrála v inscenacích, pohádkách, později i seriálech. Celovečerní film nabídl Blance Fikusové první příležitost až v roce 1972, kdy s Ferdinandem Krůtou vytvořila pár rodičů hlavní hrdinky v psychologickém snímku DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (1972). V následujících letech se s ní diváci mohli setkat v seriálech CHALUPÁŘI (1975), DNES V JEDNOM DOMĚ (1979), později potom PŘÍSAHÁM A SLIBUJI (1990) nebo SATURNIN (1994; hrála ve filmové i seriálové verzi). Z další televizní tvorby připomeňme historický příběh BŘETISLAV A JITKA (1974), kde hrála abatyši. Zatím naposledy se objevila v bezejmenné roli obyvatelky domova důchodců v televizním filmu ČAS JEŘABIN (1997).

Bohaté uplatnění našla Vikusová ve studiích Československého rozhlasu, kde účinkovala v řadě dramatizací, kromě toho se věnovala i umělecké recitaci. Její kultivovaný hlasový projev byl zaznamenán i na gramofonových deskách. Blanka Vikusová v roce 1995 obdržela od Nadace Život umělce cenu Senior Prix.

Manželem Blanky Vikusové byl herec a režisér Stanislav Remunda (*1927), seznámili se spolu koncem čtyřicátých let v Divadle S. K. Neumanna. Po čase se ale rozvedli a Remunda je dnes již řadu let životním partnerem herečky Ivy Janžurové (*1941). Vnuk Stanislava Remundy a Blanky Vikusové Filip Remunda (*1973) je režisérem, proslul především jako autor provokativního projektu ČESKÝ SEN (2004).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1997 Nebezpečné vztahy (divadelní záznam)
Čas jeřabin (TV film)
1994 Saturnin
1988 Čert a dráha (TV film)
1987 Ohňostroj v Aspern (TV film)
1982 Králíci s moudrýma očima (TV film)
Myslím, že vím (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
1979 Poslední koncert (TV film)
1978 Julie pod balkonem (TV film)
1976 Petřička (TV film)
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
Dům Doni Bernardy (TV film)
Princ Chocholouš (TV film)
1972 Dvě věci pro život
1969 O statečném Petrovi (TV film)
1967 Změny a proměny (studentský film)

TV seriály

1994 Saturnin (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Archa Noemova (E03)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Romeo z autobusu (E07)
další epizody (5)

Dokumentární

1958 Aby nebyli sami

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace