Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný Saturnin se všemi v celovečerní verzi nepoužitými scénami - např. "Myslíte, že by někdo přišel, kdyby se tu začalo střílet?" nebo naprosto úžasnou Saturninovou ranní rozcvičkou na lodi. Bohužel DVD edice je pouze celovečerní, a tak jsou tyto vynikající doplňky zřejmě navždy ztraceny. Pro seriál 95%. ()

JeffScylla 

všechny recenze uživatele

Je pravda že kniha je lepší, pochopitelně Vždy je kniha lepší. :) Je pravda že Obsadit Saturnina Víznerem , to by bylo přiznám se asi poslední jméno které by mne napadlo. Ale také je pravda že to zahrál dokonale a myslím si že k tomu přistupovali všichni naprosto zodpovědně. Je to trochu jiné než kniha. Není to spád vtipů ale takový klidný filmeček s vtipem. Ale mně se líbí a nedám na něj dopustit. ()

Reklama

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Teta Kateřina je živou upomínkou přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Naštěstí také platí host do domu, hůl do ruky a to v případě svérázného sluhy Saturnina. Ten totiž svému pánovi pomůže dostat se z řady svízelných situacích - které by ovšem bez jeho přičinění těžko vznikly. Výtečné filmové zpracování humoristického románu Zdeńka Jirotky, nemohu hodnotit jinak než plným počtem. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce, nic víc nic míň. Knižní předlohu jsem četl mnohokrát a prodlužuje mi život, protože se u ní často nahlas a dlouho směju. Seriál ji dobře adaptuje, herci jsou skvěle vybraní, zvlášť Oldřich Vízner, přesto je u mě kniha o stupeň výš a k humoru, který přináší obraz nepotřebuji, protože je slovní a baví mě si to sám představovat. Seriál bych hodnotil lépe, pokud by byl tvořivější ve vizuální stránce, kterou přidává. Takto mi to přijde jen jako ne moc originální ilustrace ke knize. To co je na seriálu skvělé vychází z knihy, vlastní invence je tu minimum. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Donedávna jsem byl Saturninem zcela nepoznamenán, až před týdnem jsem se k němu dostal úplnou oklikou při luštění jedné "hádanky". Obsah mě docela zaujal, tak jsem si dnes pustil tento čtyřdílný seriál. Bylo to docela příjemné, nenáročné pokoukání. Nicméně jsem čekal o něco větší porci komických situací a vyšší stupeň ironie/sarkasmu. Chvílemi byl příběh až moc suchý. Každopádně musím ocenit výpravu - dobové kostýmy, automobily apod. byly oku lahodící. ()

Zajímavosti (6)

  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Také se natáčelo na Valdštejnských zahradách a na Bubovických vodopádech v okresu Beroun. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Ondřej Havelka a Oldřich Vízner si celé natáčení vykali, až teprve na konci nabídl jako starší Vízner Havelkovi tykání. Vízner tykání až na konci nabídl z toho důvodu, aby si od „svého pána“ udržel patřičný odstup a lépe se mu tak hrálo podřízeného. (sator)

Reklama

Reklama