Reklama

Reklama

Jarmila Holmová

Jarmila Holmová

nar. 09.09.1912
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 17.05.1991 (78 let)
Praha, Československo

Biografie

Herečka Jarmila Holmová se narodila dne 9. září 1912, v Praze na Vinohradech, jako Jarmila Pižlová. Její otec Otakar Pižl, byl středoškolský profesor, maminka se jmenovala Antonie. Jarmila měla ještě starší sestru Helenu.

Měla studovat herectví na Pražské konzervatoři, následně se stala elėvkou v Národním divadle, pak tři roky žila v zahrančí, po návratu do vlasti přijala angažmá v Intimním divadle. Následně s vrátila do Národního divadla, ale po roce přijala angažmá ve Vinohradskėm divadle, v roce 1939 nastoupila angažmá v divadle Anny Sedláčkové.

Nutno však dodat, že ve všech divadlech hrála pouhé epizodky, (komorné, sekretářky, úřednice). Až na konci roku 1941 přijala angažmá v divadle v Kladně, kde hrála hlavní ženskou roli v divadelní hře Modrý démant. Bohužel s uzavřením všech divadel v roce 1944 skončilo i její působení v tomto divadle (v soupisu herců po roce 1945 s již nenachází).

Její filmová kariéra, byla podobná té divadelní, hrála jen pouhé epizodky, v letech 1933-1943, jich natočila 25. Poprvé zavítala do film studia v roce 1933, kdy, byla obsazená do nedokončeného filmu Rozmary mládí. V následujícím roce 1934 hrála epizodky ve dvou filmech, Mazlíček (kamarádka Marcelly), Žena, která ví co chce (reportérka).

Po návratu z ciziny se v roce 1937 vrátila i na filmová plátna. V roce 1937 si zahrála jen v jediném filmu Vyděrač (panská). Rok 1938 jí přinesl jen dvě role, v obou filmech si zahrála studentku, Stříbrná oblaka 1938 a Škola základ života 1938.

Rok 1939, byl její nejúspěšnější, hrála v devíti filmech, a dočkala se i větších rolí. Sekretářka ředitele ve filmu Kristian, hrdá bývalá milenka hlavního hrdiny ve filmu Muž z neznáma, moudrá advokátní koncipientka Judr. M. Vraná ve filmu Svátek věřitelů a její rozsahem největší role vypočítavé sekretářky Berty Svobodové, ve filmu Ženy u benzínu.

Rok 1940, jí nabídl opět jen bezvýznamné epizodky v šesti filmech, kdy za zmínku stojí její pomalá úřednice  Drobná, ve filmu Přítelkyně pana ministra. V roce 1941  natočila jen dva filmy, po nástupu do kladenského divadla se k filmu moc nedostala. Až v roce 1943 sehrála epizodku sekretářky ve filmu Bláhový sen.

Po zestátnění kineatografie si zahrála již jen ve dvou filmech.  Řeka čaruje 1945 (host na večírku) a posledním filmem, který natočila byl Hrdinové mlčí (1946), kde sehrála epizodku manželky zatčeného muže.

Z jejího osobního života je nám známo, že od roku 1938 byla provdaná za architekta Bohumila Holého, který, byl o 18 let starší. Manželství se však s nástupem do kladenského divadla rozpadlo. Po roce 1947 se nám ztrácí  stopa po Jarmile Holmové.

JA.RO.KO.

Reklama

Reklama