foto

Zdeněk Kubeček

  • nar. 18.4.1930
  • zem. 21.7.2007 (77 let)
    Praha, Česko

Biografie

Původně vystudoval ČVUT, pak režii na FAMU, načež začal pracovat v Československé televizi. Jako asistent režie se podílel na tvorbě Antonína Moskalyka, v polovině 60. let se dostal k vlastní režijní činnosti. Původně točil krátké filmy a dokumenty, pro televizi režíroval také záznamy divadelních představení (jeho snaha o moderní pojetí televizního záznamu se však minula účinkem – KRÁL UBU, 1968).

Kubečkovými prvotinami v oblasti televizních inscenací byla detektivní dramata MĚSÍC S DÝMKOU (1966) a PODIVNÝ KONEC LÉTA (1967), později se věnoval adaptacím klasických literárních předloh, ale točil i scénáře současných autorů (MAPA ZÁMOŘSKÝCH OBJEVŮ, 1979, scénář Jiří Hubač). Zcela jiné pojetí měl propagandistický televizní seriál VELITEL (1981) ze života československé socialistické armády, dnes právem zapomenutý. Vrcholem televizní tvorby Zdeňka Kubečka je televizní inscenace JAKO KNÍŽE ROHAN (1983) podle předlohy K. V. Raise, v níž exceloval Vladimír Menšík. Kubečkovou poslední televizní prací je inscenace TREZOR (1989), v níž opět spojil prvky krimi a rodinného dramatu.

Po odchodu do důchodu Zdeněk Kubeček působil jako pedagog na FAMU. Zemřel po dlouhé nemoci v Praze 21. července 2007.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1990 Jak chytit krokodýla (TV film)
1989 Sedm bílých plášťů (TV film)
Trezor (TV film)
1988 Hodinář (TV film)
1987 Pohled z hlubin (TV film)
Poklesky zralých mužů (TV film)
1986 Hlava plná slunce (TV film)
Zrání (TV film)
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
Růžový Hubert (TV film)
1984 Cihla zlata (TV film)
Odhalení jednoho spiknutí (TV film)
Pod maskou (TV film)
1983 Jako kníže Rohan (TV film)
Tisíc mil pro tatřičku (TV film)
1982 Cestou k vítězství (TV film)
Zelená je tráva (TV film)
1981 Načasovaná smrt (TV film)
1979 Akce Rys (TV film)
Příbuzenstvo (TV film)
Skleněný vrch (TV film)
1978 Mapa zámořských objevů (TV film)
Medaile za všední dny (TV film)
Muž pro domácnost (TV film)
Stopy našeho času (TV film)
1977 Láska poručíka Bentze (TV film)
Smrt paprsku (TV film)
1976 Bílá růže (TV film)
Břízky (TV film)
Klec pro dva slavíky (TV film)
Pravé místo pro mne (TV film)
Z nocí požárů (TV film)
1975 Muži jdou ve tmě (TV film)
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Hodinky bez vodotrysku (TV film)
Poslední královna (TV film)
1973 Bláznova smrt (TV film)
Kukačky (TV film)
Čertova stěna (TV film)
1972 Doktor na pokladnu (TV film)
Konec knihy VI. (TV film)
Muž a žena (TV film)
Pokušení mladého muže (TV film)
Příběh se starou lenoškou (TV film)
1971 Dny a noci Komuny (TV film)
Padesáté narozeniny (TV film)
Řemeslo urozených (TV film)
Žraloci (TV film)
1970 V zátiší (TV film)
1969 Bratři Ricové (TV film)
1968 Oxfordská tragédie (TV film)
1967 Děvčátko s petrklíči (TV film)
Lacrimae rerum (TV film)
Měsíc s dýmkou (TV film)
Podivný konec léta (TV film)
1966 Dvě z Říma (TV film)
1965 Krásná Rama (TV film)

TV seriály

1982 Sůl země (TV seriál)
1981 Velitel (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Příliš ostré střelby (E05)
Velký den (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

1983 Obrazy z dějin české hudby (TV seriál)

Divadelní záznam

1974 J. B. Foerster: Eva - zkratka opery (divadelní záznam)
Pantomima Ladislava Fialky (divadelní záznam)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Taková ženská na krku (divadelní záznam)
1968 Král Ubu (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1987 Pohled z hlubin (TV film)
1976 Bílá růže (TV film)
1973 Čertova stěna (TV film)
1972 Konec knihy VI. (TV film)
1968 Oxfordská tragédie (TV film)
1965 Malér (TV film)

Herecká filmografie

Filmy

1974 Ďábel v altánu (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky