Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivní příběh začíná objevením mrtvoly Josky Sedláčka. Muž byl zavražděn. V podezření je téměř celá vesnice, protože mladý Joska byl nejen velmi atraktivní a záletný muž, čímž proti sobě obracel nevraživost mnohých mužů a žen, ale mimo to honil v družstvu lidi do práce a nic jim neodpustil. Rozplétá se klubko vztahů na malé vesnici, kde každý vidí do talíře tomu druhému. Podezřelých je několik, k vyřešení vraždy však přispěje až jistý pokus majora Háska (E. Cupák)… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní krimifilm zabývající se vyšetřováním vraždy v zapadlé vesnici. Obětí se stal Joska Sedláček, známý místní nabíječ a milovník, takže motiv k činu byl poměrně jasný a podezřelých bylo mnoho. Pátráním po vrahovi byli pověřeni zkušený uvážlivý major Hásek v podání skvělého E. Cupáka a kapitán Kříž, coby prchlivý, opět nikterak nevyčnívající S. Matyáš. Vedlejší postavy notně přispěly ke zkvalitnění jinak finančně málo náročného filmu, jehož velká část se odehrává ve venkovské hospodě. Zejména zaujal pomocník VB, znalý místních poměrů Z. Martínek, majitel pohostinství zbabělý alkoholik, řečený Tlusťoch V. Krška či tchán zavražděného O. Sklenčka. Ve velmi zdařilém a zajímavém snímku se objevili i dvě české filmové uhrančivé krasavice L. Geprtová a J. Kotrbová. Režisér Z. Kubeček, autor mnoha podobných televizních snímků, dokázal velmi dobře navodit bezútěšnou atmosféru československé vesnice 80. let i s jejími obyvateli dychtícími po klepech, jejich propletenými vztahy a jejich omšelými, neupravenými domy a bahnitými cestami. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Naprosto v pohodě detektivka s charismatickým Eduardem Cupákem v hlavní roli. Na televizní inscenaci to překvapivě hodně využívá exteriéry a neméně překvapivě to zvládá vykouzlit úžasně depresivní a sychravou podzimní atmosféru. A ten případ za to taky stojí, už kvůli tomu, kolik postav v něm vstupuje a všechna mají tajemství. Snad jenom do role Hanouska si tvůrci mohli sehnat někoho méně třicetiletého. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vesnice kde se zná každý s každým až do pátého kolena a kde se nic neututlá. Ženské pracují v kravíně místního JZD, chlapi v nedaleké výrobně plastových obalů. Čas se tam zastavil už dávno a krom běžných hospodských bitek a nevěr se tam nic moc neděje až do jednoho podzimního večera, kdy je za hospodou nalezena mrtvola místního kurevníka. Na místo vyráží kapitán od kriminálky Matyáš a z kraje major Cupák. Pomalu pak začnou rozplétat místní složitou spleť vztahů a dávných křivd s cílem najít vraha. Jak tu tak čtu komenty, někomu to možná přišlo ,,seversky'' drsné a chladné, pro mne to byla docela těžko stravitelná typická socialistická televizní inscenace. Napnutý jsem nebyl ani minutu a celá ta vesnice plná zkrachovalých existencí byla spíše k pláči. Možná jako dobové zrcadlo socialistickému venkovu na konci osmdesátých let fajn, ale jako kriminálka nic moc. Házím jen dva kameny. * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ženský mu tady říkaj Obecní bejk. Hlavně ty, o který nezavadil." Chudák Joska. V práci dřel, po práci oral svým pluhem brázdy do manželek svých sousedů, následně svědomitě chlastal a ještě k tomu ho někdo zabil. To byl teda zapeklitej mord a hodně nudný vyšetřování. Motiv měli přibližně všichni, kteří taky chlastali, spali nebo čuměli na telebednu. Já jsem tedy pachatele dal na první dobrou a pak už jsem jen čekal až na to vyšetřovatelé ve spolupráci s uniformama a PSVB přijdou taky. Moudrými hlavami moudře pokývali, podivnou metodu vymysleli a přiznání sepsali. To bylo brilantní, soudruzi. Leč nudné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vyšetřovatelská skupina božského Edy je dobrá, televizní omšelost už ne. Je mi líto Sklenčky, ve filmu vypadá už hodně nemocný a slabý, a podobně zbědovaný je i Krška (ten ale hraje opilce). Nesedí způsob vyprávění, kdy od vyšetřovacího stolu skáčeme k natočeným výslechům lidí. Na druhou stranu, tenhle film dokonale reprezentuje šedivý socialismus v ČSSR. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se vesnici Petrov u Prahy. Hostinec U Valešů se dodnes vzhledově příliš nezměnil. Stejně tak statek je nedaleko. (Nerajohn)

Reklama

Reklama