foto

Miloš Zábranský

  • nar. 19.9.1952 (66 let)
    Liberec, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scénárista, producent, herec, výtvarník a pedagog Miloš Zábranský se narodil 19. září 1952 v Benešově, Československo. Po studiu na SPŠ strojírenské pracoval v ČKD Lokomotiva. Aktivně se věnoval sportu a začínal jako dětský divadelní herec. Později vystudoval režii na FAMU (1977-1982) a už v době studií zaujal svými prvotinami – surrealistická alegorie PAVILÓN Z (1979) a dnes už kultovní HOREČKA VŠEDNÍHO DNE (1980), který v USA kandidoval na studentského Oskara. Absolventský film POSLEDNÍ MEJDAN (1984) narazil na cenzury a režisér měl na několik let zákaz činnosti.

V době zákazu přesto vytvořil legendární dílo DŮM PRO DVA (1987), které spolu s filmy MASSEBA (1988) a STAVENÍ (1991) tvoří ucelený duchovní triptych, čímž si režisér vysloužil srovnání s velkými evropskými umělci. V devadesátých letech se věnuje dokumentární tvorbě s tématy cestování, sportu a medicíny. Vytvořil také zajímavý osobnostní profil Karla Kryla (OBČAN KAREL KRYL – 1999). Další krátkometrážní a experimentální filmy se zabývají tvorbou Václava Havla, historií jazzu v Čechách, generací beatniků, oslavou hlavního města Prahy. Pozoruhodné jsou jeho snímky o cizině – zpravodajská mozaika z EXPA v Hannoveru STŘETNUTÍ SVĚTŮ (2000) a celovečerní dokument ZÓNA (2008) o utrpení dětí v místech s přírodními katastrofami. Pro Českou televizi natočil několik dílů z cyklu TRAPASY (2007) a také díl Rybáři z cyklu 3 +1 S MIROSLAVEM DONUTILEM (2010). Sám si zahrál v televizním krimi dramatu V HLAVNÍ ROLI (2007).

Miloš je autorem povídek z cest a dalekých končin, pořádá výstavy svých videosnímků a artefaktů. V současnosti působí jako pedagog na FAMU, je členem Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. O svém životním osudu hovoří v souvislosti s dopravní nehodou v 18 letech: „Když jsem tehdy umíral, pochopil jsem, že jsou věci mezi nebem a zemí. Pamatuji si určité vizuální vjemy a také to, že jsem se rozhodl, že umřít nechci.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Režijní filmografie

Filmy

2012 Vánoční hvězda (TV film)
2009 Svědomí Denisy Klánové (TV film)
1998 Čechy krásné, Čechy mé (TV film)
1990 Stavení
1989 Masseba
1987 Dům pro dva
1986 Každý má svůj den (TV film)
1985 Tísňové volání
1984 Poslední mejdan
1981 Horečka všedního dne (studentský film)
1979 Pavilón Z (studentský film)

TV seriály

2010 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Ženich (S07E03)
Štika (S07E02)
Rybníček (S07E01)
2008 Trapasy (TV seriál)
Hotel Pohoda (S02E12)
Nejlepší přítel (S02E11)
Harašení (S02E10)
2007 Trapasy (TV seriál)
Zásah (S01E15)
Zuby od partyzána (S01E14)
Modrá chryzantéma (S01E13)

Dokumentární

2013 Neobyčejné životy (TV seriál)
Pavel Trávníček (S05E09)
Příběhy slavných (TV seriál)
Americký sen po česku (S13E08)
2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Já nic, já muzikant (S12E06)
2007 Zóna
2004 Pražská mše (TV film)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Občan Karel Kryl (S01E16)
1999 Osud jednoho Zbabělce (TV film)
1997 Oživlý obraz Gustava Courbeta Malířův ateliér (TV film)
1996 Devět presidentů Miloše Zábranského (TV film)

TV pořady

2008 Putování za písničkou (TV pořad)
2002 Tajemství velké noci (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Čechy krásné, Čechy mé (TV film)
1985 Tísňové volání

Dokumentární

2004 Pražská mše (TV film)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Občan Karel Kryl (S01E16)

Herecká filmografie

Filmy

2007 V hlavní roli (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace