foto

Iain Softley

  • nar. 1958
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Ian je anglickým režisérom narodeným v Londýne 30. 11. 1956. Jeho manželkou je producentka Sarah Curtis. Už počas štúdia na Queen's College v Cambridge sa začal venovať hraniu a réžii v divadelných predstaveniach. Neskôr sa začal venovať dokumentárnej tvorbe najskôr v menšej Granda TV, kde bol šesť rokov. Odtiaľ sa vyšvihol do BBC, odkiaľ odišiel v roku 1986 za režírovaním videoklipov, medzi inými napríklad pre Toni Braxton. Taktiež sa venoval písaniu a televíznej réžii.

Jeho prvým celovečerným filmom bol Backbeat - príbeh bývalého člena The Beatles Stuarta Sutcliffea a udalostí okolo kapely počas ich pôsobenia v Hamburgu. Za Backbeat získal nomináciu na cenu Bafta za najlepší film a vyhral i medzinárodný filmový festival v Clevelande. Vďaka tomuto filmu sa mu otvorili dvere do americkej produkcie a mohol natočiť film Hackers, kde dal príležitosť začínajúcej Angeline Jolie.

Neskôr natočil adaptáciu románu Henryho Jamesa The Wings of the Dove (KŘÍDLA VÁŠNĚ). Film obdržal štyri nominácie na Oscara, avšak ani jednu nepretavil v zlatú sošku. Na ďalšom filme pracoval štyri roky - K-PAX (Svet podľa Prota) bol hereckým koncertom dvoch velikánov Jeffa Bridgesa a Kevina Spaceyho, ktorý si zahrali psychiatra a jeho pacienta, ktorý si myslel, že je mimozemšťan z planéty K-PAX.

Nasledovali menej úspešné filmy ako mysteriózny SKELETON KEY (Kľúč), či rodinné fantasy INKHEART (Inkoustové srdce).

Michal "toi-toi" Fatura

Režijní filmografie

Filmy

2015 Curve
2013 Popelka v pasti
2012 Man, The (TV film)
2008 Inkoustové srdce
2005 Klíč
2001 Svět podle Prota
1997 Křídla vášně
1995 Nebezpečná síť
1994 Backbeat

TV seriály

2015 The Outcast (TV seriál)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Man (S01E09)

Hudební videoklipy

2001 From Toni with Love: The Video Collection (hudební videoklip)
1996 Toni Braxton: Un-Break My Heart (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2008 Inkoustové srdce
2005 Klíč

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Popelka v pasti

Herecká filmografie

Dokumentární

2001 Hudba stříbrného plátna (TV seriál)

Fanoušci tvůrce