foto

Matthew Holness

Biografie

Matthew Holness je britský komik, herec, muzikant a mystifikátor. Narodil se okolo roku 1970 v přímořském městě Whistable (Kent, UK). Matt, malý vzrůstem, je většině lidí známý jako Garth Marenghi - autor desítek hororových příběhů.

Navštěvoval střední Chaucer Technology School a poté studoval Angličtinu na Cambridgeské univerzitě (nejstarší koleji Trinity). Během svých studií byl členem místní známé divadelní společnosti Footlights. Tam měl možnost spolupracovat například s Davidem Mitchellem, Robertem Webbem a dlouholetým kolegou Richardem Ayoade. V roce 1995 hrál v představení Fall from grace, v roce 1996 se stává místopředsedou a hraje v Rainbow stranglers, v roce 1997 režíruje hru Emotional Baggage.

Po studiích se rozhodl zkusit své komediální nadání a vystupoval například i v Hen & Chicken. Zde narazil na duo Mighty Boosh a zahrál si u nich i roli ředitele zoo Boba Fossila, kterou však pro pozdější rádiovou a TV verzi musel přepustit Rich Fulcherovi. Nadále spolupracoval s Richardem Ayoade a v roce 2000 na sebe poprvé více upozornili svojí hrou Garth Marenghi's Fright Night, která byla nominována i na Perrier award. Na televizních obrazovách se pak objevuje v seriálu BRUISER (2000 - Webb, Mitchell, Ayoade, Gervais, Freeman, ...). V roce 2001 vyhrávají hlavní cenu na Edinburghském Finge Festivalu za hru Garth Marenghi's Netherhead.

V roce 2002 si Holness zahrál roli Simona (IT geek) v KANCLU. Postavu Gartha Marenghi převedla na TV obrazovky v roce 2004 stanice Channel 4. Seriál se jmenoval GARTH MARENGHI'S DARKPLACE, ale přes úspěch u kritiků se nedočkal vysoké sledovanosti a zůstalo tak jen u 6 dílů. Seriál se díky internetové komunitě stal rychle kultovním a nacházel si své fanoušky po pozdější popularitě Mosse (Ayoade) v IT Crowd. Tlak fanoušků vedl Channel 4 k uvedení "lacinější náhrady Darkplace" - mystifikační talkshow MAN TO MAN WITH DEAN LEARNER (2006). Zde se setkáváme i s dalšími z Mattových kreací: folkovým zpěvákem Merriman Weirem a 'Mistrem nadpřirozena' Amir Chananem.

Spolupracoval a zahrál si i v několika rádiových hrách, nejvýrazněji ve třech sériích The Department v letech 2004-2006. Na obrazovky se Holness vrátil v seriálech FREE AGENTS (2009) a FRIDAY NIGHT DINNER (2011). Malou roli si zahrál i ve filmovém debutu Merchanta a Gervaiho CEMETERY JUNCTION (2010) a jejich seriálu LIFE'S TOO SHORT (2011). V roce 2011 představil svůj režisérský debut - krátkometrážní film A GUN FOR GEORGE.

Steve "Splasher" Splasher

Herecká filmografie

Filmy

2011 Zbraň pro George
2006 Darkplace Illuminatum
Horrificata Illuminata
2004 2004: The Stupid Version (TV film)

TV seriály

2020 The Haunting (TV seriál)
Veselé nároží (S02E06)
Oltář mrtvých (S02E05)
2017 Back (TV seriál)
Episode 3 (S01E03)
Episode 2 (S01E02)
Episode 1 (S01E01)
2014 Bad Robots (TV seriál)
2011 Life's Too Short (TV seriál)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
Episode 4 (E04)
Páteční večeře (TV seriál)
Rozkládací gauč (S01E01)
2009 Free Agents (TV seriál)
2006 Man to Man with Dean Learner (TV seriál)
Time Trumpet (TV seriál)
2005 Vzpomínky Casanovy (TV seriál)
2004 Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa (TV seriál)
Plíživý brčál z pobřeží Shuggothu (E06)
Skotská mlha (E05)
Primát Sova (E04)
další epizody (6)
2002 Kancl (TV seriál)
Motivation (S02E04)
2000 Bruiser (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2018 Possum
2011 Zbraň pro George

TV seriály

2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Snipist (S01E07)

Tvůrcovská filmografie

Fanoušci tvůrce