Reklama

Reklama

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

(seriál)
  • Velká Británie Garth Marenghi's Darkplace (více)

Epizody(6)

Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu. Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017). (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

80ky na 80tou! Tohle je opravdu hukot od samotného splétače snů, podbarvený skvělými hity a opentlený řadou skutečně galaktických hereckých výkonů. A ty hlody okolo :-) Občas to ale bylo za ( mojí ) hranou (ne)vkusu i s přihlédnutím k parodovanému formátu a trochu se to vyčerpávalo s postupem dílů. Nedávám tedy plnej kotel, přesto je to doslova napěchovaný skvělými momenty. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé zhlédnutí] Tohle je zkrátka ujetina kde se "originální" nápady přehazují lopatou. Ale pozor, pro filmové fanoušky only (vyzkoušeno, normální lidé to nezkousnou a nepřijde jim soulož muže s obřím, v intimních partiích bohem obdařeným, okem vtipná). Těžko se dá Darkplace popsat slovy, ale neskutečně mi tahle parodie sedla. A best moment? Samozřejmě Stephen Merchant v roli kuchaře... 90 % ()

Reklama

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Heh, inu od úvodní sekvence vám musí být jasné, že máte před sebou něco pozoruhodného. Sebejistota mistra hororu nezná mizí, takže zároveň hraje hlavní postavu svého oposu, který se dočkal jen 6 dílů, což není nic zvláštního, jelikož o něj vlastně ani nikdo nestál.:) V reálu se vám tímto nabízí možnost shlédnout ÚMYSLNĚ špatně natočený seriál, parodii na seriály 80. let (ač ruku na srdce, tohle je o dost zábavnější než nějaká Ordinace), okořeněný úžasnými hlody nezapomenutelného producenta (Moss z IT Crowd) a Mistra samotného. Za nejvtipnější bych označil naprosto geniální přehárávání Mossovy postavy, např v scéně s telefonem. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Je smutným paradoxem, že natočit něco záměrně špatně, dá přinejmenším stejně práce, jako natočit něco záměrně dobře [ale asi to dá práce víc, protože příručka ”how to do it worse” neseženete], nemluvě o tom, kolikrát méně invence dá vyrobit šmejd mimoděk. Parodie je nejvyšší formou obdivu, ale nesmlouvavost a trefnost, s níž „Darkplace likviduje aureolu model jako „Twin Peaks", „Riget" a třeba všech „Mlh", co jich stříbrné plátno obestírá, je fakt sžíravá. Žvásty zneuznaných géniů televizní tvorby, jimiž je děj [silné slovo, vím] vítaně přerušován, vrhají na originály světlo, v nichž jsem je nikdy nechtěl vidět a které už na ně bude dopadat, dokud si budu Merenghiho & spol. Pamatovat – dost možná tedy navěky. Marenghi jako tupé, arogantní, šovinistické hovado je bůh, Dean Learner nezaostává, ale Matt Bellamy a jeho Sanchez je jednička už jen pro utajenou osmdesátkovou klasiku „One Track Lover". Ze všech záhad obestírající nemocnici v blatech je nejnepochopitelnější existence pouhých 6-ti epizod. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tvurci se neskutecne vyzivaj v tom, jak je to vsechno strasne spatny. Aspon teda doufam, ze to bylo schvalne, protoze jestli to mysleli vazne, jako se celou dobu tvari hlavni hrdinove, tak je to smutny. Je to naprosto silene natoceny a sestrihany, triky naprosto ubohy, zapletky by jim mohla zavidet i Troma a tresnickou na dortu jsou neskutecne toporny herci v cele s Richardem Ayoadem. Jenze prave v tom, jak je to vsechno silene spatny a jak se vsichni tvari desne vazne, je nejvetsi sila serialu, protoze je to zaroven hodne vtipny. Ne vzdycky, nektery fory se obcas nepovedou, ale v kazdym dile je cemu se zasmat, navic je to cely ladeny do hororu, takze v kazdym dile nekdo chcipne a obcas to je docela krvavy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Na internetu vznikla petice, která nabádala Channel 4 k natočení další série tohoto neotřelého britcomu. (Wild_man)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama