foto

Lee Tamahori

  • nar. 17.6.1950 (69 let)
    Wellington, Nový Zéland

Biografie

Tamahori, rodák z Nového Zélandu, je synem maorského otce a matky bělošky. Vyrůstal ve městě Wellington. Z počátku se živil jako fotograf a typograf v reklamní agentuře. V roce 1974 se dostává k filmu - sice jen jako zvukový technik a asistent režie, ale z tohoto postu se dostává k umění "30 sekund" a začíná pracovat u televizní reklamy. Do roku 1994 natočil jako režisér cca 100 reklamních spotů.

V onom roce debutuje u filmu svým drsným realistickým dramatem KDYSI BYLI BOJOVNÍKY, které popisuje současný, někdy až nechutně drsný život Maorů na Novém Zélandě. Snímku se dostává mezinárodního úspěchu na řadě festivalů. Po tomto snímku ale Tamahori velmi rychle mění žánr a odjíždí do Hollywoodu, kdy s přestávkami natáčí thriller BOSS, vynikající dobrodružné drama NA OSTŘÍ NOŽE a taktéž točí pokračování Flederova snímku SBĚRATEL POLIBKŮ, JAKO PAVOUK.

Na zatím největší post své kariéry se Lee Tamahori dostal v roce 2002 kdy byl vybrán jako režisér dvacátého výročního dílu série o Jamesi Bondovi DNES NEUMÍREJ, ke kterému měl k dispozici rozpočet 142 miliónů dolarů a hvězdu předchozích tří bondovek, Pierce Brosnana. Snímek DNES NEUMÍREJ se stal celosvětově jedním z nejúspěšnějších filmů období na přelomu let 2002 a 2003.

marion "movie" cobretti

Režijní filmografie

Filmy

2019 Emperor
2016 Mahana
2011 Ďáblův dvojník
2007 Next
2005 xXx: Nová dimenze
2002 Dnes neumírej
2001 Jako pavouk
1997 Na ostří nože
1996 Boss
1994 Kdysi byli bojovníky
1989 Thunderbox

TV seriály

2000 Rodina Sopránů (TV seriál)
Pápá (S02E03)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace