Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Bond (Pierce Brosnan) překonává všechny limity a vydává se na nezapomenutelnou a vzrušující dobrodružnou jízdu kolem světa! Z temné cely severokorejského vězení až na krásné kubánské pláže zavádí agenta 007 hon na ďábelského zločince, který je odhodlaný rozporcovat svět... a to doslova. Teď je na Bondovi, aby s pomocí smyslné tajné americké agentky (Halle Berry) uložil zločincovy plány k ledu. (PB Publishing)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (677)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Poslední bondovka s Piercem Brosnanem a taky jeho nejhorší. Halle Berry je sice moc pěkná, ale do role bondgirl mi nějak nesedla. Příběh se mi poměrně líbil, ale byly už natočeny lepší. Ústřední píseň Madonny není špatná. Rozhoduji se mezi třemi a čtyřmi, ale s ohledem na předchozí díly s Brosnanem dávám tři. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Snažím se přežít“, pronese v jednom momentu Bond a žádná jiná hláška by nemohla lépe vystihnout, oč agent s povolením zabíjet během své dvacáté filmové mise s nasazením života usiluje. Snaží se přežít v 21. století, do něhož s Dnes neumírej vstoupil. Snaží se tak usilovně, až zapomíná, kým a pro koho chce být. Dynamickou akcí pro dřívějším Bondem netčené mladé diváky, kteří ocení honičky namixované podobně jako hudba, nebo vzpomínkovou zábavou, která pro fanoušky a pamětníky shrnuje proměny, jež série za uplynulých čtyřicet let prodělala? Dnes neumírej je prapodivnou bondovkou, rozhodně odvážnější než sám se sebou spokojený Jeden svět, ale vzpomínající na staré časy poněkud neupřímně, protože příliš dnešně. Brosnan si zasloužil vyrovnanější rozloučení s jeho nejslavnější rolí. 65% ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Recyklace na entou provedená takovým způsobem, že z toho já, v podstatě odpůrce kůl moderních akčních filmů, skáču nadšením do stropu. To nejspíš asi proto, že film chápu jako parodii na sebe sama a je docela možné, i když ne nutné, že to byl i záměr tvůrců. Při pohledu na všechny herce mám pocit, že si natáčení užívali jako blázen, což i ve mně při sledování vyvolává příjemné pocity. A navíc se kvůli Dnes neumírej stala ještě jedna zázračná věc - zjevil se mi ryšavý bůh-ďábel s modrozelenýma očima, jehož ženě budu navždy závidět, že je jeho žena. Toby Stephens má prostě nejkrásnější zuby a lícní kosti na světě a vyrovnat by se mu snad mohl jenom Buster Keaton, který byl za á taky děsivě dobrý a za bé vypadal skoro totožně. Bývaly časy, kdy jsem uměla ten film zpaměti a kdy jsem si říkala, že bych se díky nimu aspoň částečně domluvila v Koreji = Zabijte ho! Už brzy zvítězíme! Otče! - takové fráze jistě ocení každý turista. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nejrobustnější a nejopulentnější bondovka na velmi dlouhou dobu s přihlédnutím k tomu, že je dnes trendy úsporná, syrová a přízemní filmařina. Zprasené digitální efekty se dají přežít není jich tolik, ale celé je to občas až příliš over the top. Brosnan slušně hláškuje a bondgirls se povedly na jedničku. X exotických lokací, skvělá akce a nabitá technická stránka. Chybí šarm, napětí, atmosféra. Úlet jak blázen a završení jedné filmařské dekády. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Po IMHO nudném "Jeden svět nestačí" přichází "Dnes neumirej" a působi jako živá voda. Nastavaji take velké změny - Bond v roli loosera (vousatý, mlácený, mučený), sličná ženská agentka Jinx (Halle Berry), která má evidentně stejně dobrý výcvik jako složky MI-6 (a skoro se vnucuje myšlenka, že příště by to mohla celé odehrát a Bond by zůstal jen průměrným křovím, bohužel... Halle Berry na to nemá a její hlášky znější poněkud kostrbatě). Tradiční bondovská zápletka ve které lítají diamanty, supersatelit a spousta ledu je kolem dokola ověšená akčními scénami jako vánoční stromeček. Úroveň akce je vynikající a hláškami a odkazy na předchozí bondovky se tu skutečně nešetří... V té bondovské atmosféře plné pršících kulek, žen v nesnázích a explodujících reálií ovšem nelze přehlédnout pár slabin. Příběh začíná poměrně odvážně a ukazuje Bonda tak jak ho neznáme, ovšem jakmile divák začne mít pocit, že všechno opět najíždí do obvyklých 007 kolejí, děj se začne naopak hroutit pod tíhou své nesmyslnosti. Některé postavy mizí a objevují se jako by měly teleportační plášť a jak hlavní padouch přežil, udělal co udělal a ještě k tomu disponuje velkým bohatstvím a vražednou tunou šrotu na oběžné dráze, to se divák nedozví. Tenhle scenáristický podraz (který Robu Wadeovi a Nealu Purvisovi jistě ušetřill pár hodin nad rozepsaných scenářem), ale působí na diváka (podobně jako docela mizerné počítačové triky (za 142M by člověk čekal skutečně víc)) jako ledová sprcha... Hlavně proto nemohu dát jinak kvalitní bondovce pět hvězdiček... Vlastně ani čtyři, protože Lee Tamahori si zapomněl na place nůžky a ve střižně mu chyběly. 132 minut sice není žádná velká pálka (u Bonda je to OK), ale občas je vidět, že zkrácení by nebylo na škodu... Přes všechnu kritiku je nová bondovka jednou z těch lepších akčních eskapád agenta 007. Není sice dokonalá - občas jí něco chybí, občas přebývá, ale času stráveného s Jamesem rozhodně nebudete litovat... (dávám 3.5/5, což bohužel musím zaokrouhlit na čtyři ;). ()

Galerie (175)

Zajímavosti (61)

  • Producenti sa stretli s problémom, kde nakrútiť zábery z Kuby - podobne v Dychu života (1987) museli nahradiť Bratislavu Viedňou. Napokon si vybrali španielske mesto Cádiz. V neprívetivých poveternostných podmienkach tam Halle Berry (Jinx) nakrútila záber, v ktorom vychádza z morských vĺn tak, ako pred 40 rokmi Ursula Andress (Honey Ryder) vo filme Dr. No (1962). (ash99)
  • Na zamrznutej lagúne v islandskom Jokulsárlón sa nakrúcali zábery do automobilovej naháňačky, ktorá dostala názov „ice ballet“ – ľadový balet. Oba super automobily (Aston Martin a Jaguar) mali pohon na všetky štyri kolesá. (ash99)
  • Ještě před začátkem natáčení dostal režisér Lee Tamahori od producentů bodový seznam, na kterém bylo přesně a závazně sepsáno, co všechno musí ve filmu být. Takzvaný "bondovský vzorec". Tamahori: „Bylo mi jasné, že prohřešit se proti němu by mohlo být velmi škodlivé, protože existují miliony lidí, kteří chtějí vidět, jak bude přesně tenhle vzorec naplněn.“ (NIRO)

Související novinky

Kdy se vrátí James Bond?

Kdy se vrátí James Bond?

25.07.2017

Produkční společnost MGM začala po Spectre přehodnocovat budoucnost Jamese Bonda. Místo rychlého pokračování přišly 2 roky čekání, během nichž se objevily drby o odchodu Daniela Craiga, návratu… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (více)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (více)

Reklama

Reklama