foto

Ted Kotcheff

  • nar. 7.4.1931 (89 let)
    Toronto, Ontario, Kanada

Biografie

William Theodore Kotcheff se narodil 7. dubna 1931 v Torontu v Kanadě. Po vystudování anglické literatury na univerzitě v Torontu, započal ve věku 24 let svou kariéru jako profesionální televizní režisér v CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Byl nejmladším režisérem CBC, po dvou letech působení u této společnosti odešel žít a pracovat do Anglie, kde se věnoval režírování v televizi a v divadle.

Filmová kariéra Teda Kotcheffa se opravdu nastartovala až ve Velké Británii. Natočil zde mnoho filmů, například sociální komedii TIARA TIHITI (1962). Dále TWO GENTLEMAN SHARING (1969), snímek, zabývající se vztahy mezi černými a bílými obyvateli Londýna. Tento film se stal oficiálním britským zástupcem na Filmovém festivalu v Benátkách. Jeho další film ZAPADÁKOV (1971) který se natáčel v Austrálii, se stal zase australským příspěvkem na Filmovém festivalu v Cannes. Mnoho Australanů se domnívá, že tento film znamenal znovuoživení a naprostou obrodu australského filmu. Jedním z jeho dalších úspěchů v Anglii bylo dokumentární drama EDNA, THE INEBRIATE WOMAN (1971), které mu získalo Britskou Emmy za nejlepší režii, dále vyhrál tento film ještě cenu za nejlepší scénář a nejlepší herecké obsazení.

Poté se vrátil zpět do Kanady a natočil zde film podle novely svého dobrého přítele Mordecaia Richlera, THE APPRENTICESHIP OF DUDDY KRAVITZ (1974). Tento film, který někdy bývá považován za jeden z nejlepších v kanadské tvorbě, vyhrál na Mezinárodním Berlínském filmovém festivalu Zlatého medvěda a ještě několik dalších cen. Ted také režíroval FUN WITH DICK AND JANE (1977) s Jane Fondovou a Georgem Segalem, a ještě několik dalších filmů, které v našich končinách nejsou příliš známé.

Do povědomí širokého diváckého okruhu se však zapsal akčním kasovním trhákem RAMBO: PRVNÍ KREV (1982). V hlavní roli se objevil svalovec Sylvester Stallone, jako válečný veterán John Rambo, kterému se namísto díků, dostává pouze urážek a opovržení, především ze strany šerifa města, kterým chtěl jen v poklidu projít. Po ztvárnění boxera Rockyho tak Sly dosáhl dalšího velikého úspěchu a nadobro se usadil mezi hollywoodskými hvězdami první kategorie.

V polovině osmdesátých let natočil Ted další film podle novely Mordecaia Richlera, JOSHUA THEN AND NOW (1985). Tento film se stal oficiálním kanadským snímkem na Filmovém festivalu v Cannes a společně s THE APPRENTICESHIP OF DUDDY KRAVITZ se stal jedním z nejčastěji uváděných a nejznámějších kanadských snímků v USA.

V devadesátých letech se Ted Kotcheff věnoval spíše televizní tvorbě, a to jak filmům, tak i seriálům. Naposled se podílel na režii několika epizod amerického kriminálního seriálu „ZÁKON A POŘÁDEK: ÚTVAR PRO ZVLÁŠTNÍ OBĚTI“.

Pavel "TheRaven" P.

Režijní filmografie

Filmy

1999 Návrat Alexe Kellyho (TV film)
1997 Srdce k pronajmutí (TV film)
1996 Podivná záležitost (TV film)
1995 Rodina policajtů (TV film)
Střelec
1994 Láska v akci (TV film)
1993 What Are Families for? (TV film)
1992 Cena úspěchu dojde!
1989 Víkend u Bernieho
Zimní lidé
1988 Přepnout na život
1985 Joshua a jeho život
1983 Sedm neohrožených
1982 Rambo: První krev
Split Image
1979 North Dallas Forty
1978 Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1977 Legrace s Dickem a Jane
1974 Dva klobouky
Učňovská léta Duddyho Kravitze
1971 Edna, the Inebriate Woman (TV film)
Zapadákov
1969 Two Gentlemen Sharing
1968 Of Mice and Men (TV film)
1966 Human Voice, The (TV film)
1965 Life at the Top
1962 Tiara Tahiti
1960 After the Funeral (TV film)
Lena, O My Lena (TV film)

TV seriály

2005 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
911 (S07E03)
2004 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Pochybnost (S06E08)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Kontrola (S05E09)
Matka (S05E03)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Redemption (S03E06)
2000 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Wrong Is Right (S02E01)
Slaves (S01E22)
1998 Detektiv Buddy Faro (TV seriál)
1992 Deníky červených střevíčků (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
1963 Espionage (TV seriál)

Video kompilace

1993 Red Shoe Diaries 3: Another Woman's Lipstick (video kompilace)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2012 The Seventh Art (TV pořad)

Fanoušci tvůrce