foto

Anthony Quayle

  • nar. 7.9.1913
    Ainsdale, Sefton, Anglie, Velká Británie
  • zem. 20.10.1989 (76 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Někteří si stěžovali, že jsou produkce příliš barvité, jiní že těžkopádné, pro jiné byly příliš dlouhé a dalším se zase zdály pokrácené. Hlavní stížností, jak to tak vypadá, ale bylo, že se nemohli dostat dovnitř." (o hrách, které produkoval ve Stratford Memorial Theatre)

Sir John Anthony Quayle, britský herec a režisér, se narodil v Ainsdale (Southport, v hrabství Lancashire) a prošel londýnskou Královskou akademií dramatických umění. Po štaci v kabaretu se přidal k slavnému londýnskému divadlu Old Vic (1932). Za 2. světové války sloužil v armádě v hodnosti majora a také ve Velení zvláštních operací (Special Operations Executive), a sice jako styčný důstojník pro albánské partyzány (služba jej údajně silně poznamenala a nikdy mu o tom nebylo příjemné mluvit). Pobočníkem guvernéra Gibraltaru byl v době, kdy při leteckém neštěstí (červenec 1943) zahynul generál Władysław Sikorski, bývalý polský předseda vlády a ministr vnitra, když se vracel z neúspěšného jednání se Stalinem. Zkušenosti popsal Quayle v knize “Eight Hours from England”.

V letech 1948 - 1956 režíroval v Shakespeare Memorial Theatre a položil základy pro vznik Královské Shakespearovské společnosti. Jeho vlastní shakespearovské role zahrnují Falstaffa, Othella, Benedicka v “Mnoho povyku pro nic” a Aarona v “Titus Andronicus” vedle Sira Laurence Oliviera; hrál Mosca ve Ben Jonsonově alžbětinské komedii “Volpone” a objevil se také v současné divadelní tvorbě. V roce 1952 mu byl udělen velitelský titul Řádu Britského impéria (CBE). Založil také vlastní divadelní společnost “Compass”, pořádal turné a přiváděl tak k divadlu nové publikum.

Jeho první menší filmovou rolí byl italský parukář v PYGMALION (1938) s Leslie Howardem, následovaly role ve válečném snímku ICE-COLD IN ALEX (1958), TARZANOVO NEJVĚTŠÍ DOBRODRUŹSTVÍ (1959), hvězdně obsazená DĚLA Z NAVARONE (1961) a slavný LAWRENCE Z ARÁBIE (1962). Za vedlejší roli kardinála v dramatu TISÍC DNŮ S ANNOU (1969) byl nominován an Oskara. Často byl obsazován do postav decentních britských důstojníků, kterým díky vlastním zkušenostem propůjčoval jistý stupeň autenticity, který chyběl “civilním” hercům. Jedním z jeho nejlepších přátel byl herec Alec Guinness (MOST PŘES ŘEKU KWAI, STAR WARS, DOKTOR ŽIVAGO), kterého znal z Old Vic a se kterým si také zahrál v několika filmech, mj. právě v ”Lawrencovi”.

Broadwayský debut přišel v “The Country Wife” v roce 1936. O dvacet let později byl nominován na divadelní cenu Tony za drama “Tamburlaine the Great”. Pozitivní kritiky i cenu Dramatické sekce (Drama Desk Award) pro mimobroadwayskou produkci obdržel za své předvedení ve velmi úspěšné hře Anthonyho Shaffera “Sleuth” . Z televizní tvorby připomeňme “Armchair Theatre” a díl s názvem “The Scent of Fear” (1959), titulní roli Adama Strangea v dramatické sérii “Strange Report” (1969 - 1970) a francouzského generála Villerse v televizní adaptaci KDO JE BOURNE ? / AGENT BEZE JMÉNA (1988) s Richardem Chamberlainem. Namluvil také uznávaný dokumentární seriál o letectví “Reaching for the Skies”.

V roce 1985 byl Quayle uveden do rytířského stavu. Zemřel v říjnu 1989 v Londýně na rakovinu jater. Ženatý byl dvakrát. Jeho první ženou byla herečka Hermione Hannenová (1913-1983) a druhou Dorothy Hysonová, která ho přežila o osm let (1914-1997). S Dorothy měl dvě dcery, Jenny a Rosannu a syna Christophera. Jenny se později také vydala na hereckou dráhu.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1989 Král větru
1988 Buster
La Leggenda del santo bevitore
Magdalene
1985 The Key to Rebecca (TV film)
The Miracle (TV film)
1984 Lace (TV film)
Oedipus at Colonus (TV film)
The Testament of John (TV film)
1981 Dial M for Murder (TV film)
1979 The First Part of King Henry the Fourth, with the Life and Death of Henry Surnamed Hotspur (TV film)
The Second Part of King Henry the Fourth, Containing His Death and the Coronation of King Henry the Fift (TV film)
Vražda na úrovni
1978 Ice Age (TV film)
1977 Holocaust 2000
1976 Jednadvacet hodin v Mnichově (TV film)
Orel přistál
Story of David, The (TV film)
1974 Datlové semínko
Mojžíš (TV film)
Nadějné vyhlídky (TV film)
1973 Bequest to the Nation, A
Detektiv Jarrett zasahuje (TV film)
1972 Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
1969 Before Winter Comes
Destiny of a Spy (TV film)
Mackennovo zlato
Red Peppers (TV film)
Tisíc dnů s Annou
1968 Case of Libel, A (TV film)
1967 Nepochopený
Waste Places (TV film)
1966 Barefoot in Athens (TV film)
Máky jsou také květy
1965 Miss Hanago (TV film)
Operace Crossbow
Studie strachu
1964 East of Sudan
Pád říše římské
1962 H.M.S. Defiant
Lawrence z Arábie
1961 Děla z Navarone
Reason for Staying, A (TV film)
Rose Affair, The (TV film)
1960 The Challenge
1959 Serious Charge
Tarzanovo největší dobrodružství
1958 Ice-Cold in Alex
The Man Who Wouldn't Talk
1957 No Time for Tears
Woman in a Dressing Gown
1956 Bitva u La Plata
Nepravý muž
1955 Merry Wives of Windsor, The (TV film)
Oh... Rosalinda!!
1948 Hamlet
Saraband for Dead Lovers
1938 Pygmalion
1935 Moscow Nights

TV seriály

1989 Confessional (TV seriál)
Endless Game, The (TV seriál)
1988 Kdo je Bourne? (TV seriál)
1987 Reaching for the Skies (TV seriál)
1986 The Theban Plays by Sophocles (TV seriál)
1985 Klassix 13 (TV seriál)
1984 Poslední dny Pompejí (TV seriál)
1981 Manionové v Americe (TV seriál)
Masada (TV seriál)
1974 Benjamin Franklin (TV seriál)
QB VII (TV seriál)
1973 Evil Touch, The (TV seriál)
1970 Šest žen Jindřicha VIII. (TV seriál)
1968 Strange Report (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1946 For the Children (TV seriál)

Dokumentární

1985 Heart of the Dragon (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace