Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jak probíhá nákaza "zlatou horečkou". Své oběti si nevybírá - nerozlišuje mezi mladými a starými, bohatými a chudými ani zdravými a nemocnými ... Dnes už klasická dobrodružná westernová pohádka s otřepaným, nicméně VELICE zajímavě zfilmovaným příběhem, se zatraceně dobrým hereckým obsazením, s působivými kulisami, originální kamerou a půvabnou pointou. S ohledem na rok vzniku silně nadprůměrný snímek, který přináší dobrou zábavu i v 21. století. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď už hlavný herec (Peck) povedal, že to je mizerný western, tak to stojí za zamyslenie. Naozaj to žiadna legenda podľa mňa nie je, hoci v Sovietskom zväze dumali inak a film sa tam stal jedným z najsledovanejších v histórii. Dve dievčatá stoja za to a tiež Omar Sharif, ktorý bol dobrým záporákom. Zvyšok je predĺžená poloindiánka s honbou za zlatom, ktoré, ako to býva, aj tak nikto nedostane. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jedna, dvě nebo tři hvězdy dát tomuto filmu? Neskutečný a nezasloužený!!! Hvězdný velkofilm, který diváka nebo pravého westernového fanouška nezklame, samotné obsazení je naprosto fenomenální a funguje dokonale... Gregory Peck exceluje a hraje opět pana správňáka... K tomu mu sekunduje jako vždy výtečný Omar Sharif v roli grázla Colorada. Telly Savalas je sice v menší roli, ale stejně dokonalý a posledního grázlíka ztvárňuje Eli Wallach, což mě mrzí, že nedostal větší prostor ve filmu, ale i tak předvádí svůj standart... Ovšem za zvláštní zmínku stojí krásné herečky, první z nich je švédská herečka Camilla Sparv (Inga Bergmann) a Julie Newmar jako indiánka Hesk-Ke. I přes obrovskou délku, film si udržuje napětí a příběh člověka nenudí... Obzvlášť musím ocenit na svou dobu velice slušné triky, střihy, pohled divoké jízdy na koni do kaňonu je neskutečný a působí opravdově, to všechno mě přivádí na 5 hvězd a hodnocení 95% ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Já si pořád říkal, proč se tady tolik lidí do mého v dětství tolik oblíbeného filmu tak naváží :) a světe div se, chápu to. Skutečně je v Thompsonově honbě za pokladem něco vnitřně rozháráno a gradace nepatří k jeho silným stránkám. Myslím si ale, že kouzlo toho filmu je někde jinde - jde vlastně o dobový pastiš, který do sebe skládá hned několik inspiračních zdrojů, různých tradic westernové tvorby a vytváří tak vlastně jakýsi celovečerní "trailer" na americký western jako celek. Ten kočkopsí efekt tak možná pramení právě z toho, že je tu vlastně od všeho trochu... Najdeme tu ozvuky indiánských westernů, stejně jako nezbytný motiv unijní kavalerie (mimochodem, všiml si někdo, že jsou to právě unijní vojáci? mezi nimi v historii westernu moc padouchů nebylo!!), vášnivou indiánku i poněkud naivní, ale sošně krásnou blond bělošskou hrdinku, jižanského banditu i vychytralé jakoby intelektuálské ziskuchtivce (celá ta postřílená skupinka kolem Eliho Walacha). I ten voice over, který je z narativního hlediska jinak jakoby úplně nadbytečný, je podle mě dalším prvkem, opravňujícím čtení filmu jako určitého metakomentáře žánrových klišé, s kterými film v tak hojné míře pracuje. A hvězdné obsazení už je jen stvrzující třešničkou na dortu. Uznávám ale, že celé tohle je možná jen snaha nějak seriózně obhájit hodnocení, o kterém mám jasno hlavně z důvodů nostalgických - MAckennovo zlato bylo jedním z mých nej nej westernů a přestože už to dneska jednoznačně bezchybný zážitek zdaleka není, nejdu pod čtyři hvězdičky! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama