foto

Zsa Zsa Gabor

  • nar. 6.2.1917
    Budapešť, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 18.12.2016 (99 let)
    Bel-Air, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gábor Zsa Zsa (vlastným menom Gábor Sári), americká herečka maďarského pôvodu, sa narodila ako druhé dieťa rodičom Gábor Jolie (rodená Tilemann Janka) a Gábor Vilmosovi, ktorý bol vojakom. Meno Zsa Zsa dostala po herečke Fedák Sári, ktorú tak volali. Matka bola židovského pôvodu a bola sesternicou Annette Tillemann, manželky demokratického kongresmana Toma Lantosa, ktorý jediný z celej rodiny prežil holocaust. Sestry Gáborove (Magda, Zsa Zsa a Éva) boli neobyčajne pekné a boli známe v Budapešti svojim extravagantným štýlom života.

Gábor Zsa Zsa navštevovala internátnu školu vo Švajčiarsku, kým nezískala v roku 1936 titul Miss Hungary. Ešte v tomto roku odchádza do Viedne na pozvanie slávneho tenoristu Richarda Taubera, ktorý ju požiadal, aby bola subretou v opere Der singende traum (Spievajúci sen) v divadle Theater an der Wien. To bolo jej prvé verejné vystúpenie.

Keď sa v roku 1941 rozviedla s tureckým diplomatom Burhan Belgom, nasledovala do Hollywoodu svoje sestry, ktoré sa už uchytili a boli herečkami. Aj ona sa stala herečkou a od roku 1952 účinkovala vo vyše 50 filmoch. Známou sa stala hlavne pre svoju krásu, sobáše, rozvody a aféry s milionármi. Dnes ju porovnávajú s Paris Hiltonovou, s ktorou je v príbuzenstve skrz jej manželstvo s Conradom Hiltonom (1942-1947), zakladateľom známej hotelovej siete.

Bola 9 krát vydatá, jej súčasným manželom od 14. augusta 1986 je Frédéric von Anhalt (1943), adoptívny syn princeznej Marie Auguste von Anhalt (nevesta cisára Wilhelma II.). Z troch sestier má iba Zsa Zsa potomka - Francescu Hilton (Gabor) nar. 10. marca 1947 už po rozvode s Conradom Hiltonom.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

1996 Bradyovi 2
1993 Burani z Beverly Hills
Est & Ouest: Les paradis perdus
Někdo to rád studené
1991 Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu
1990 Sněhurka a jak to bylo dál
1987 Král valčíků
Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna
1986 Charlie Barnett's Terms of Enrollment
Smart Alec
1985 California Girls (TV film)
1984 Frankenstein's Great Aunt Tillie
1980 Hollywood, ich komme (TV film)
1978 Every Girl Should Have One
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1972 Vzhůru na frontu
1971 Mooch Goes to Hollywood (TV film)
1967 Jack of Diamonds
1966 Drop Dead Darling
Picture Mommy Dead
What's a Nice Kid Like You Doing in a Place Like This? (TV film)
1962 Pánská jízda
The Road to Hong Kong
1960 Contessa azzurra, La
Ninotchka (TV film)
Pepe
1959 For the First Time
1958 Country Music Holiday
Dotek zla
Queen of Outer Space
The Man Who Wouldn't Talk
1957 Girl in the Kremlin, The
1956 Death of a Scoundrel
1954 3 Ring Circus
Ball der Nationen
Sang et lumières
1953 L'ennemi public n° 1
Lili
Příběh tří lásek
1952 Lovely to Look at
Moulin Rouge
We're Not Married!

TV seriály

1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1958 Lux Playhouse (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
Sneak Preview (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)

Dokumentární

1994 That's Entertainment! III Behind the Screen
1991 People vs. Zsa Zsa Gabor, The
1983 Mario Lanza: The American Caruso (TV film)
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
1967 Mondo Hollywood - a.z.
1964 Zsa-Zsa Gabor Story (TV film)
1962 Lykke og krone
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1952 Million Dollar Nickel, The

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1990 Schmidteinander (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)
1982 Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1976 Break the Bank (TV pořad)
The Alan Hamel Show (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 The Barbara McNair Show (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
P.D.Q. (TV pořad)
1964 Hollywood Backstage (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace