foto

Marie Viková

  • nar. 14.7.1935 (83 let)
    Olomouc, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významná ostravská herečka Marie Viková (provdaná Tuláčková) pochází z Olomouce a jevištní umění ji okouzlovalo již jako dítě, zvláště obdivovala kombinaci mluveného projevu a hudby, jíž se s úspěchem věnuje dodnes. Herectví vystudovala na pražské DAMU (1959), v jejím ročníku můžeme zaznamenat výrazné osobnosti typu Jana Třísky, Libuše Švormové, Zdeny Hadrbolcové nebo Františka Husáka. Po absolutoriu na DAMU získala Marie Viková angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, kde setrvává dodnes (po odchodu do důchodu již jen jako emeritní členka). Na rozdíl od svých spolužáků, kteří spolu s ní v Ostravě začínali.

Celoživotní ostravské angažmá nabídlo Marii Vikové velké množství hereckých úkolů, sama ráda vzpomíná na maďarskou hru Kuřecí hlava, za niž byla nominována na Cenu Literárního fondu. Z jejích dalších výrazných výstupů připomeňme Tramvaj do stanice Touha, Matka Kuráž, Lištičky nebo Jitřní paní, často hrála také v pohádkách (Hrátky s čertem, Ledová královna).

Před kamerou se Marie Viková poprvé objevila až jako čtyřicetiletá, kdy hrála prodavačku v kriminálce MĚSTO NIC NEVÍ (1975), která se natáčela v Ostravě. Později často hrála v inscenacích a seriálech vzniklých v ostravském televizním studiu. V poslední době jsme Marii Vikovou mohli vidět v menších rolích v historickém velkofilmu BATHORY (2008) nebo v pohádce PEKLO S PRINCEZNOU (2009).

Marie Viková dodnes aktivně vystupuje, dlouhodobě se věnuje uměleckému přednesu ve spojení s hudbou a komponované večery s prezentací melodramů jsou doménou jejích současných aktivit. Vystupuje pravidelně na Mezinárodním festivalu komorního melodramu v Praze, podílí se na organizaci Mezinárodního koncertního festivalu (taktéž v Praze) a spolupracuje i s Janáčkovou filharmonií. Původně pracovala především s hudbou Zdeňka Fibicha, svým vlivem ale inspirovala později i moderní umělce ke komponování hudby přímo pro její vystoupení. Z poslední doby si zmínku zaslouží její samostatné představení Žena z Bath.

Kromě toho se Marie Viková uplatňuje i ve sféře pedagogické, vyučovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, později působila na Základní umělecké škole v Klimkovicích. Často se s ní setkávají i účastníci různých hudebních a recitačních soutěží, kde zasedá v porotách.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Babi (studentský film)
2009 Peklo s princeznou
2008 Bathory
1991 Digitální čas (TV film)
Mládí na prodej (TV film)
1989 Skrznaskrz (TV film)
1988 Mimořádný případ (TV film)
Vzestup po šikmé ploše (TV film)
1987 To se ti povedlo, tatínku (TV film)
1981 Velikánský banánový dort (TV film)
1978 Hrozba
1977 Měsíční údolí (TV film)
1975 Město nic neví

TV seriály

1988 U nás doma (TV seriál)
Případ Gertrudy del Galderone (E02)
Výhra (E01)
1979 Tybys (TV seriál)
Poklad (E05)
Lháři (E04)
Rozvod (E03)
další epizody (5)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Prázdniny (E04)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 2 (E02)
1971 Dispečer (TV seriál)
Dispečer a rodina (E03)

Dokumentární

2016 Rozsudek (TV seriál)
Spor o dům (S02E08)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace