Reklama

Reklama

Rozsudek

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Česko, (2014–2019), 22 h 28 min (Minutáž: 24–27 min)

Hrají:

Kamil Pulec, Vladimír Čapka, Marcela Čapková, Renáta Klemensová, Táňa Hlostová, Petra Lorencová, Zuzana Truplová, Markéta Haroková, Martin Vrtáček, Lada Bělašková, František Strnad, Miroslav Rataj (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(52)

Obsahy(1)

Lidská dramata zhuštěná do podoby soudních kauz přitahují diváky na celém světě, svět soudních síní je ale pro většinu lidí světem neznámým a vzdáleným. Skutečné příběhy a práci české justice představuje nový cyklus docudramat České televize Rozsudek. Dvacet příběhů, které se opravdu staly, zavede diváky do prostředí, kam by se normálně nedostali, do soudních síní, kde se rozhoduje o vině či nevině obžalovaných. Autoři čerpají v případech trestních i civilních ze skutečných rozsudků, které padly u soudů napříč celou Českou republikou. Mnohdy vyhrocené lidské příběhy ukazují, jak tenká je hranice mezi bezúhonným životem a životem s cejchem obžaloby. Jednotlivé případy doplňují svými radami a komentáři odborníci z řad soudců, soudních znalců, právníků, kriminalistů a psychologů. „Smyslem je ukázat lidem příběhy, které se mohou stát komukoliv z nás. A neopominutelnou součástí je i osvěta, divák díky příběhům může nahlédnout pod pokličku dnešní justice, může si udělat představu, co účastníka soudního jednání čeká, na co je třeba si dát pozor a podobně," říká Linda Bendová, dramaturgyně pořadu Rozsudek. Tvůrci Rozsudku se rozhodli jednotlivé příběhy natočit formou docudramatu. Část děje se odehrává v soudní síni, paralelně však sledujeme zločin či spor retrospektivně. V rolích aktérů různých příběhů uvidíme herce oblastních divadel. Divák tak nebude vnímat známé filmové tváře a příběh bude prožívat jako detektivní story, které je vyprávěno strhujícím a poutavým způsobem, s napínavými okamžiky, důležitými zvraty v kauze i detektivní prvky. Rozsudek vzniká v ostravské Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové a jednotlivé příběhy mohou diváci České televize sledovat od 6. ledna 2014 každý všední den v 18:25 na ČT1. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (46)

Gemini 

všechny recenze uživatele

... a to jsem si říkal, že to bude Podle Práva II (což by bylo vynikající;)), když je to oboje o tomtéž a je to natáčeno tamtéž, tj. v ČT Ostrava (ta budova je Krajský soud v Ostravě, na břehu Ostravice mezi Sykorovym mostem a Novou Radnicí - jen tím interiérem si nejsem jistý, ale mohl jsem tu prudce moderní část budovy minout, koneckonců na trestu jsem tam ještě nebyl:)). Jenže s větším rozpočtem zjevně nepřichází větší zodpovědnost, ale jakési prapodivné americké manýry v jednacích síních. Pohybuju se v civilních i trestních jednačkách už víc než pět let, a skutečně si nevybavím jediný případ, kdy by se protistrany - tím méně advokáti se státními zástupci nebo v rámci stavu - častovaly námitkami, či aby si volně hodnotily důkazy hned poté, co jsou provedeny, a druhá strana k tomu neřekla ani "bů". Stejně tak herecké výkony budí spíš útrpný úsměv - v chudičkém a jasně edukativním Podle Práva to mohlo obstát, v tomto především rekonstrukčním tyjátru připomínajícím víc než cokoliv jiného Primácké Křižovatky Života, už to ale tímhle způsobem dělat nejde. A nic s tím nenadělá ani hlas Norberta Lichého alias Vypravěče. No, aspoň že tam netlučou kladívkem:P 50% ()

bilder 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem se k seriálu náhodou a musela jsem se dvakrát přesvědčit, že jsem omylem nenaladila TV Barrandov. Od ČT bych to opravdu nečekala. Možná jsou případy zajímavé, ale amatérské herecké výkony je sráží až na dno. Chtěla jsem dát "odpad", ale dám tomu ještě šanci. Ovšem na víc, než jednu hvězdičku, to nevidím. Ráda bych se mýlila. ()

Reklama

JamesSi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marcel Bystroň a Jan Novák - mystři kreativního trash videa se vrhli na pořad ve stylu "Soudkyně Rebarbara" a vrátili se ve stylu. Málokdy tušíte, co je skutečný humor a co je pouze tragicky zvládnutý příběh zahraný (ne)herci. Jsem si jist, že to nemělo býti bráni 100% vážně narozdíl od toho, co píše popisek a tvrdí tvůrci. Pořad je kratší než zmíněná Barbora a neodehrává se jen ve studiu. Díky přehrávání scén "zločinů" si můžeme skvěle vychutnat béčkové herectví a kýčovité hlášky s úplně bizarními volbami ve scénáři. Kupříkladu přítel kadeřnice (který NENÍ gay) začne zničehonic zpívat píseň od NIGHTWORK - Já jsem gay. A to je jenom příklad. Musím říct, že jsem si to užil. Otázkou je jak to ohodnotit. Je to očividně příšerný odpad, ale zároveň jsem se nádherně bavil. ()

HawkeyeSaw 

všechny recenze uživatele

Po několika málo úvodních dílech jsem si říkal, že je na scénáři zřejmý rukopis odborníka, i když výsledek je po právní stránce poněkud žalostný. Po shlédnutí dalších dílů jsem však již měl pocit, že tento pořad je ve své úrovni naprostro katastrofální a s reálným projednáváním soudních sporů nemá téměř nic společného. S přetrpěním dosledované poslední díly už spíše z důvodu očekávané komičnosti mě utvrdily v tom, že tenhle pokus ostravského studia neměl nikdy spatřit světlo světa. Výsledkem tohoto pokusu je naprostá degradace úrovně české justice, která je vyobrazena s neuvěřitelnou mírou amatérství. Veškeré dokazování výslechy svědků a obžalovaných je vedeno převážně nepřípustnými kapciózními a sugestivními otázkami, aniž by to někomu v jednačce vadilo; u civilního sporu jsou účastníci rozesazeni po vzoru řízení trestního a dala by se jmenovat řada i mnohem vážnějších prohřešků. I mimo jednací síně jsou dialogy psané naprostro nesmyslně a nereálně. Útěcha, kterou zde umínil Gemini o tom, že tam aspoň netlučou kladívkem, pak v kontexu vyznívá hodně slabě. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toto je celkom iná liga oproti „skutočným“ súdnym prípadom v slovenských komerčných televíziách. Prípady sú zaujímavé, nie sú to žiadne zbytočné ťahanice o drobnosti alebo rozvody. A kritizované ochotnícke výkony? No, nevystupujú tam skutoční herci, ale tými nie sú ani skutoční ľudia pred súdom. Ako vyzerá televízna herecká tragédia, na to si treba pozrieť tie spomínané slovenské prípady. Dokumentárny hlas komentátora je príjemný, vysvetlí, čo ako laici nemôžeme vedieť. Po asi 10 dieloch môžem zhodnotiť, keďže Rozsudok ma nikdy neprinútil prepnúť stanicu po klasickej hranej kriminálke. ()

Galerie (266)

Reklama

Reklama