foto

Lina Romay

  • nar. 25.6.1954
    Barcelona, Cataluña, Španělsko
  • zem. 15.2.2012 (57 let)
    Málaga, Andalucía, Španělsko

Biografie

Lina Romay se narodila 25. června 1954 v Barceloně jako Rosa María Almirall Martínez. Lina Romay je nejznámnější jméno této herečky, i když pseudonymů používala velmi mnoho. Pro příklad: Jane Morgan, Candice Coster, Betty Carter, Lulu Laverne a další. Lina Romay je jméno, které si vzala po mexicko-americké krásné herečce a jazzové zpěvačce (16.1.1919-17.12.2010). Tak i když se narodila o 35 let dříve, nakonec zemřela pouze o dva roky dříve než španělská herečka.

Umělecký a herecký život Liny je neoddělitelně spjatý s režisérem Jesúsem Francem (12.5.1930-2.4.2013), který byl jejím dlouholetým životním partnerem a nakonec se po dlouhé době, 25.4.2008, stali manžely. Na otázku zda byl obřad v kostele odpověděla Lina stručně: „Bože, ne! Jen úředně, razítko na papíře".

Jesús Franco je proslavený zejména filmy s erotickou tématikou a různými sexuálními úchylkami. Ve svých snímcích kladl vždy důraz na nepřerušované záběry nahých žen, pokud možno nějakým způsobem trpících. Ve většině případech se v jeho erotických filmech či hororech objevuje právě Lina. Ta se po boku manžela, v té době ještě jen přítele, v osmdesátých letech postavila nejen před kameru, ale vyzkoušela si i režii. Jednalo se o více než deset snímků. Jako herečka se kromě hororů a erotických filmů objevovala také v komediích či snímcích dobrodružných. Za svou kariéru vytvořila více než 120 rolí, i když nutno uznat, že některé filmy byly opravdu více než „béčkové".

Lina se po maturitě věnovala studiu umění a začala hrát v divadelních představeních. Studovala na „Scuola d'arte Massana" a pro film si jí vyhlédl v šestnácti letech v amatérské katalánské divadelní společnosti právě Jesús Franco. Velmi mladá se provdala za herce a fotografa Raymonda Hardyho, ale brzy se rozvedli. Již od počátku kariéry se stala jednou z hlavních Francových hereček. Jako další významnou herečku těchto filmů můžeme uvést Soledad Mirandu (9.7.1943-18.8.1970).

Poprvé se před kamerou Lina objevuje roku 1972 v roli cikánské dívky Esmeraldy ve filmu LA MALDICIÓN DE FRANKENSTEIN. V době manželství s Raymondem už Lina obdivovala Jesúse a pro zajímavost tato trojice spolu často natáčela. Jesús režíruje a Lina s Raymondem spolu hrají ve filmech jako TENDRE ET PERVERSE EMANUELLE (1973), LES POSSÉDÉES DU DIABLE (1974) či DES DIAMANTS POUR L´ENFER (1975). Snímek, kde Jesús naplno využívá sadistických scén, mučení a perverze je film BARBED WIRE DOLLS (1975), známý také pod názvem FRAUENGEFÄNGNIS. Maria de Guerra (Lina) je v tomto snímku odsouzena na doživotí za vraždu svého otce, který jí chtěl znásilnit. Maria trpí pod sadistickou lesbickou dozorkyní a svádí ošetřovatele, kterého nakonec zabije, aby mohla utéct. Rovněž zde se objevuje Raymond a to v roli Josého. Rovněž spolu natáčeli film LES AVALEUSES čili FEMALE VAMPIRE (1973), kde Lina hrála roli Iriny von Karstein, upírky, která má sex jak s muži, tak s ženami. Tento film je zlomovým momentem vztahu Liny a Jesúse.

Další známý film ve kterém jsme mohli Linu vidět,  je JACK THE RIPPER (1976), kde hrála jednu z pronásledovaných obětí Jacka Rozparovače (Klaus Kinski), oplzlou prostitutku Mariku. Naposledy se ve filmu objevila roku 2010, kdy jako Alma Pereira hrála ve filmu PAULA-PAULA. Svou nahotu ukazovala ve filmech i ke konci kariéry a nikdy se za své tělo stydět nemusela.
V rozhovorech se Lina přiznala že je exhibicionistka a nedělalo jí problém natáčet orální sex či lesbickou lásku, to vše se týkalo filmu či focení. Její nahé fotografie se objevovaly v časopisech jako Cinema X či Sex Stars System. V reálném životě prý byla Lina celkem radikální opak své divoké osobnosti z obrazovky. Byla velmi tichá a skromná a obvykle nosila nevkusné oblečení. Lina se nerada dívala na filmy ve kterých hrála, ale některé filmy Jesúse zkoukla ráda.

Malaga v Andalusii se stala místem, kde Lina 15. února 2012, v poměrně mladém věku 57 let, zemřela ve svém domě na následky rakoviny. Její manžel Jesús jí přežil o něco více než jeden rok.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2010 Paula-Paula
2007 Angel of Death 2
2005 Flores de la pasión
Snakewoman
2004 Cries in the Night
2003 Kárate a muerte en Torremolinos
Rossa Venezia
2002 Incubus
Killer Barbys vs. Dracula
2001 Vampire Junction
2000 Blind Target
Helter Skelter
1999 Broken Dolls
Dr. Wong's Virtual Hell
Red Silk
Vampire Blues
1998 Lust for Frankenstein
Mari-Cookie and the Killer Tarantula
Tender Flesh
1994 Ciudad Baja (Downtown Heat)
1992 Abuelo, la condesa y Escarlata la traviesa, El
1989 La bahía esmeralda
1987 Chicas del Tanga, Las
Esclavas del crimen
Faceless
Falo Crest
Phollastía
1986 Amazones du temple d'or, Les
Bragueta historia
Chica de los labios rojos, La
Chuponas, Las
Entre pitos anda el juego
Mirón y la exhibicionista, El
Ojete de Lulú, El
Orgasmo perverso
Para las nenas, leche calentita
Sola ante el terror
Tribulaciones de un Buda Bizco, Las
Últimas de Filipinas, Las
1985 Bangkok, cita con la muerte
Chupete de Lulú, El
Esclava blanca, La
Hombre que mató a Mengele, El
Juego sucio en Casablanca
La mansión de los muertos vivientes
Pito para tres, Un
Sombra del judoka contra el doctor Wong, La
Una de chinos
1984 Bahía blanca
Camino solitario
El siniestro doctor Orloff
Lilian (la virgen pervertida)
Mil sexos tiene la noche
Rajita para dos, Una
¿Cuánto cobra un espía?
1983 Blues de la calle Pop (Aventuras de Felipe Malboro, volumen 8), Los
Botas negras, látigo de cuero
Casa de las mujeres perdidas, La
Confesiones íntimas de una exhibicionista
Gemidos de placer
Hotel de los ligues, El
La noche de los sexos abiertos
Macumba sexual
Sangre en mis zapatos
Tesoro de la diosa blanca, El
Tumba de los muertos vivientes, La
1982 Apocalipsis sexual
Mi conejo es el mejor
Pád domu Usherů
1981 Aberraciones sexuales de una mujer casada
Chica de las bragas transparentes, La
Chicas del bingo, Las
Filles de Copacabana, Les
Fontanero, su mujer, y otras cosas de meter..., El
Sexo está loco, El
1980 Barbarská bohyně
Eugenie (Historia de una perversión)
Kanibalský sex
Sinfonía erótica
¡Vaya luna de miel!
Ópalo de fuego: Mercaderes del sexo
1979 Dozorkyně
El Sádico De Notre Dame
Justine
1978 Cartas de amor de una monja
Elles font tout
Los Ojos siniestros del doctor Orloff
1977 Frauen ohne Unschuld
Ilsa, the Wicked Warden
Kiss Me Killer
1976 Die Sklavinnen
Emmerdeuses, Les
Jack the Ripper - Der Dirnenmörder von London
La partouze de minuit
Marquise von Sade, Die
Noche de los asesinos, La
1975 Croqueuses, Les
Des diamants pour l'enfer
Downtown - Die nackten Puppen der Unterwelt
Erotická dobrodružství Robinsona Crusoe
Frauengefängnis
L'éventreur de Notre-Dame
Nuits brûlantes de Linda, Les
Rolls-Royce Baby
Shining Sex
1974 Chatouilleuses, Les
Célestine, bonne à tout faire
Jouisseur, Le
La Comtesse perverse
Les possédées du diable
Plaisir à trois
Quartier de femmes
1973 Comtesse noire, La
Druhá strana zrcadla
Gloutonnes, Les
Maciste contre la reine des Amazones
Misterio del castillo rojo, El
Relax Baby
Tendre et perverse Emanuelle
1972 La maldición de Frankenstein

Dokumentární

2014 Llámale Jess Redux
Queridos monstruos - a.z.
2013 Le dernier film de Jess Franco
2010 Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape - a.z.
2006 Macumba sexual: Voodoo Jess
2002 Farewell to the Deuce
2001 Once Upon a Time in Europe (TV seriál)
2000 Antena Criminal: The Making of Jess Franco's 'Blind Target'
Call Him Jess
Llámale Jess
1988 Entertaining the Troops - a.z.

Fanoušci tvůrce