foto

Flavio Bucci

  • nar. 25.5.1947 (71 let)
    Turin, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Flavio Bucci se narodil v italském Turíně 25. května 1947. Své herecké vzdělání získal na herecké škole “Scuola del teatro Stabile di Torino“. Nejprve studoval práva na vysoké škole, pak odešel do armády a následně si našel práci v Římě.

Známý herec Gian Maria Volonte (1933-1994), představil Flavia režisérovi Elio Petrimu a ten mu dal první malou roli ve filmu LA CLASSE OPERAIA VA IN PARADISO (1971). Tento režisér ho pak znovu obsadil ve filmu LA PROPRIETA NON E PIU UN FURTO v roce 1973. Známý široké veřejnosti se stal roku 1977 díky televizi RAI, kdy hrál hlavní roli v televizní mini-sérii LIGABUE režiséra Salvatore Nocita o životě malíře Antonia Ligabue. S tímto režisérem spolupracoval v televizi znovu roku 1989 na seriálu PROMESSI SPOSI.

Ve filmu se objevuje roku 1976 ve snímku AGNES JDE NA SMRT ( L´AGNESE VA A MORIRE). Společně s ním zde můžeme vidět Ingrid Thulin či Michele Placida. Ve filmu Daria Argenta SUSPIRIA (1977) výborně ztvárnil Daniela slepého pianistu. Rolí, kterou je třeba připomenout je jistě Bastiano v Monicelliho komedii MARKÝZ DEL GRILLO, kde v hlavní dvojroli zazářil Alberto Sordi. Dále jsme ho mohli vidět například ve filmech TEX E IL SIGNORE DEGLI ABISSI (1985) v roli Kanase, TESTE RASATE (1993) jako Riccarda či v dramatu IL SILENZIO DELL´ALLODOLA (2005), zde v roli ředitele věznice. V roce 2008 ztvárnil Franca Evangelistu ve filmu BOŽSKÝ (IL DIVO), tento snímek byl poprvé představen v Cannes 25. Května 2008. V roce 2010 pak hraje v dramatu LA SCOMPARSA DI PATO.

U nás je jistě známá Jakubiskova strašidelná pohádka PEHAVÝ MAX A STRAŠIDLÁ, kde se Flavio Bucci setkal s velkou řadu výborných českých a slovenských herců. Následně se objevil i v rozšířené verzi této pohádky a to v seriálu TETA.

Flavio Bucci zatím odehrál něco přes osmdesát rolí. Roku 1978 obdržel na Montréal World Film Festivalu cenu pro nejlepšího herce za LIGABUE. O rok později obdržel za stejnou roli také Stříbrnou stuhu (ocenění italského národního svazu filmových novinářů). V roce 1998 pak obdržel ještě on a režisér Sergio Russo „Special mention“ za krátkometrážní snímek LA CARABINA (1997).

Na divadelních prknech Flavio hrál všemožné role od Shakespeara po Pirandella. Mnoho z jeho nových projektů je hlavně v souvislosti s divadlem.

Když se měl v jednom rozhovoru Flavio krátce popsat, řekl : „Jsem velmi lidský, otevřený a doufám že i dobrý herec“. Manželkou se mu stala Micaela Pignatelli (*1945), se kterou má dva syny.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Agadah
2016 Il vangelo secondo Mattei
La grande Rabbia
2012 Buio intorno, Il
2010 La scomparsa di Patò
2009 Fly Light
2008 Božský
Morte di pietra, La
2007 Lezioni di volo
2005 Silenzio dell'allodola, Il
2003 Caterina va in città
2002 Lettere al vento
Volesse il cielo
1999 Lucignolo
Muzungu
1998 Frigidaire - Il film
Miei più cari amici, I
1997 Carabina, La
Fratelli coltelli
1994 Quando le montagne finiscono
1993 Skinheads
Tati, já jsem pornohvězda!
1992 Anni 90
Einer stirbt bestimmt (TV film)
Pierino Stecchino
1988 Andělé moci (TV film)
Milionová pojistka
Posta in gioco, La
1987 Giorno prima, Il
Il mistero del panino assassino
Ingranaggio, L'
Pehavý Max a strašidlá
Secondo Ponzio Pilato
1985 Dva životy Matii Pascala
Tex a pán temnot
Žena snů
1983 Sogno di una notte d'estate
1982 Inceneritore, L'
Kouzelný vrch
1981 Caso Graziosi, Il (TV film)
Markýz del Grillo
Matlosa
1980 Maledetti vi amerò
Prete di Caltagirone, Il (TV film)
Uomini e no
1979 Ammazzare il tempo
1978 Gegè Bellavita
Uzavřený kruh (TV film)
1977 Dove volano i corvi d'argento
Ligabue (TV film)
Suspiria
Una spirale di nebbia
1976 Agnese va a morire, L'
Orca, La
1975 Giorni della chimera, I
L'ultimo treno della notte
1973 Vlastnictví není již krádež
1972 Amante dell'orsa maggiore, L'
1971 Dělnická třída jde do ráje

TV seriály

1998 Dottoressa Giò 2, La (TV seriál)
Provincia segreta (TV seriál)
1997 La dottoressa Giò (TV seriál)
1993 Inside the Vatican (TV seriál)
1990 S klauny přišly slzy (TV seriál)
1989 Promessi sposi, I (TV seriál)
Ve stínu hákového kříže (TV seriál)
1987 Generál (TV seriál)
Teta (TV seriál)
Svatba (E07)
Automobil (E06)
Lev salónů (E05)
další epizody (7)
Válka volů (TV seriál)
Vítězství (E04)
Trestní výprava (E03)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1983 Bebawi: Il delitto di via Lazio (TV seriál)
Quer pasticciaccio brutto de via Merulana (TV seriál)
1981 Don Luigi Sturzo (TV seriál)
1980 Poco a poco (TV seriál)
1979 Martin Eden (TV seriál)
1978 I problemi di Don Isidro Parodi (TV seriál)
1975 Il lungo viaggio (TV seriál)

Dokumentární

2018 Flavioh - Tributo a Flavio Bucci
2010 Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape - a.z.
2009 Antonio Ligabue!
2005 Elio Petri... Poznámky o filmaři
1985 Il mondo dell'orrore di Dario Argento
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace