foto

Karel Pospíšil

  • nar. 4.1.1938
    Třebíč, Československo
  • zem. 12.4.2015 (77 let)
    Praha, Česko

Biografie

Karel Pospíšil se narodil v Třebíči v rodině JUDr. Roberta Pospíšila. Karel vystudoval herectví v Brně na JAMU (1962), jeho prvním působištěm bylo Východočeské divadlo v Pardubicích (1962-1966), na delší dobu pak našel angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (1966-1981), krátce pak hrál v Hradci Králové (1981-1983), pak se na dva roky znovu vrátil do Liberce (1983-1985). Již jako vyzrálý herec přešel do Prahy a hrál v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1985-1991), které se po roce 1989 transformovalo v Divadlo Labyrint, kde Pospíšil působil do roku 1994. Z jeho rolí na této scéně vynikají hry La Musica, Dobové tance nebo Travestie. Od roku 1994 je členem činohry Národního divadla v Praze. Na naší první scéně vynikl v představeních Bloudění, Oidipús vladař, Pašije nebo Hrdina západu, vidět jej můžeme také v řadu let reprízované úspěšné komedii Sluha dvou pánů.

Spolupráce Karla Pospíšila s filmem je jen sporadická a málo významná, což bylo do značné míry předurčeno jeho dlouholetým mimopražským angažmá. Mihnul se ve filmu PROČ (1987), v 90. letech pak hrál v romantickém příběhu O TŘECH RYTÍŘÍCH, KRÁSNÉ PANÍ A LNĚNÉ KYTLI (1996) a v baladickém snímku CESTA PUSTÝM LESEM (1997). Vidět jej bylo možno také v televizi, v poslední době vstoupil do širšího povědomí účastí v televizních seriálech RODINNÁ POUTA (2006) a VELMI KŘEHKÉ VZTAHY (2007).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 Anglické jahody
2001 Chytit vítr (TV film)
2000 Dřevěná Marika (TV film)
1997 Cesta pustým lesem
Pokořitelé Tróje (TV film)
1996 O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
1990 Dcera národa (TV film)
1988 Temná aréna (TV film)
1987 Proč?
Třináctý předseda (TV film)
1974 Hodinky bez vodotrysku (TV film)

TV seriály

2010 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Ruty šuty Arizona (S07E11)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2004 Agentura Puzzle (TV seriál)
Strach (E03)
Přízrak (E02)
Pohřeb (E01)
Rodinná pouta (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)

Dokumentární

1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

Divadelní záznam

2010 Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
2000 Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
1990 Maryša (divadelní záznam)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
1962 Rozmarné léto (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky