Reklama

Reklama

Malé dějiny jedné rodiny

(seriál)
Československo, (1988–1989)

Režie:

Ivo Paukert

Hrají:

Milena Dvorská, Alois Švehlík, Pavlína Mourková, Jakub Wehrenberg, Jan Kanyza, Václav Mareš, Rudolf Hrušínský, Ota Sklenčka, Josef Langmiler, Jan Čenský, Gabriela Vránová, Dagmar Havlová (více)
(další profese)

Epizody(47)

Obsahy(1)

Seriál ze současnosti, který odrážel dobu nástupu perestrojky i se satirou na současnou dobu. Do jednotlivých dílů byly vloženy aktuální události dne i týdne, třeba že na Vinohradech spadlo v noci lešení nebo že Gorbačov odpoledne odletěl na návštěvu Gruzie. Na příkaz ÚV byl seriál ukončen 19. října 1989. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Z pohledu tehdejší televizní tvorby se jedná o běžný průměr, na seriálu se podílelo více scenáristů a tak kolísá jeho kvalita. Některé díly jsou satirické, některé vtipné a jiné banální. První dvě kategorie pochází z díly Haliny Pawlovské. Malé dějiny jedné rodiny jsou předchůdcem Ulice. A pokud srovnám tyto dva seriály, starší bráška jednoznačně vítězí na celé čáře. I ty nejslabší díly by Ulici rozcupovaly levou zadní. A to nejen díky scenáristickému umu, ale především díky kvalitní práci herců, která se s výkony současných neschopných flinků porovnávat vlastně vůbec nedá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi skutečně prapředek - takový australopithékus - sitcomů, alespoň co se ČR týče... Seriál vznikl v době, kdy se Husákovo půlnoční království začalo samo svou tíhou bortit. Lze to vyčíst z letmých závanů kritiky, nebo lehoulinkých narážek na dění kolem ústřední rodiny kde je otcem Švehlík, matkou Dvorská, dcerou vnadnou týnkou Mourková a rádobyvtipným pubescentem synátor Wehrenberg... Většina narážek se ale točí spíše kolem běžného života než režimu... Kdo by přišel v polovině z jakéhokoliv dílu, může nabýt dojmu, že sleduje Muže na radnici či jiný normalizační seriálový skvost... Herci jsou prakticky identičtí, odstup času je však poznat podle módy. Výrazně přibylo plesnivých jeansů či růžových, tyrkysových a jinak barevně výrazných pruhů v oblečení, přesně dle taktu duhového konce osmdesátek... Leckdo se možná zajíkne tou retro vlnou, když sleduje bytelné obývací stěny s gramofonem Tesla a hrajícím Maláskem z LP na klavír...ty pletené svetry s výstřihy do V, trička s anglickými nápisy Surf, Sport :-))) Mne spíše zamrazilo při pohledu na závodní kantýnu s nezbytnými PVC kostičkovanými ubrusy a slánkou a pepřenkou z rudého plastu uprostřed stolku... Že jste seriál neviděli - to vás mrzet opravdu nemusí. Tohle už je pryč. Dávám jeden karafiát k MDŽ za tu zakonzervovanou podobu mého dětstsví. * ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních tzv. sitcomů, který bezprostředně reagoval na tehdy (ne)probíhající proces přestavby v hroutícím se komunistickém Československu. Několik neopatrných narážek na aktuální politické a ekonomické problémy i skutečnost, že někteří herečtí představitelé se objevili v seznamech signatářů prohlášení Několik vět nakonec seriál poslalo definitivně k ledu. Dnes, po třiceti letech, lze tyto veskrze neškodné, sotva půlhodinové útržky ze života jedné průměrné socialistické rodiny vnímat jako cenný dokumentární materiál, zachycující závěrečné období komunistické totality (1988 – 1989) v jeho necenzurované podobě, která je téměř odzbrojující. ()

giacobbe 

všechny recenze uživatele

Nekonečný seriál reagující na aktuální události měl už i u nás svého rozhlasového předchůdce,takže nic nového. Nepodstatná, ale pro mě zásadní maličkost: Při jásání grafiků obhajujících nový, moderní, a zcela zbytečný design( např.windows Vista, velkoplošné "dotykové" obrazovky ve studiích zpravodajství a diskusních pořadů) si často vzpomenu na titulky k tomuto seriálu a jak se tenkrát v československé televizi někdo "nad dopisy diváků" rozplýval a vyzdvihoval revoluční grafický prvek-obrázek v titulcích odpovídající aktuálnímu ročnímu období. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem tento seriál sledoval jako desetileté dítě a zdál se mi tenkrát nekonečný. Teď vidím, že má 51 dílů, takže už chápu, proč na mě před lety tak působil. Na tehdejší dobu unikátní počet epizod. Po více jak dvaceti letech jsem ho objevil na Barrandově. Je zřejmé, že byl šitý horkou jehlou, nicméně seriál baví. Reflektuje aktuální události té doby, občas se stává i poměrně kritický v rámci tehdejší přestavby a demokratizace (československá obdoba sovětské perestrojky a glasnosti). 20 minuté epizody mají spád, často jsou vtipné, navíc herecké výkony jsou ve srovnání s dnešními nekonečnými ulicemi nadprůměrné. Z mého pohledu velice zajímavý seriál, který nám o konci 80. let může hodně říct. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Ke zrušení seriálu došlo poté, co bylo zjištěno, že učinkující herci chodí k protestním akcím proti režimu na Václavské náměstí. (pávek)
  • Do jednotlivých již natočených dílů byly v den uvedení vkládány aktuality z domova i ze světa. (pávek)
  • V epizodě s názvem Chystáme se na ples jede Kolářova rodina do Prahy na předávání cen Televizní rolnička. Mezi oceňenými herci stojí Rudolf Hrušínský, který v tomto seriálu hraje otce Aloise Švehlíka. (dabingstary)

Reklama

Reklama