foto

Ugo Tognazzi

  • nar. 23.3.1922
    Cremona, Lombardy, Itálie
  • zem. 27.10.1990 (68 let)
    Roma, Lazio, Itálie

Biografie

Ugo Tognazzi je rodák z italské Cremony. Narodil se 23.3.1922 v rodině obchodního cestujícího v oblasti pojišťovnictví jako Ottavio Tognazzi. Před druhou světovou válkou pracoval v masokombinátu v rodném městě a byl členem amatérského divadelního spolku. Během druhé světové války byl povolán do armády a zde byl organizátorem divadelních představení. Po skončení války, strávil několik měsíců ve vězení za kolaboraci s fašistickým režimem a později se usadil v Miláně, kde nastoupil do divadelní společnosti Wandy Osiris.

Určitou část svého života prožil Tognazzi ve Francii a kromě italské kinematografie, se pro něj stává i ta francouzská „domácí“. Filmovým debutem Tognazziho byla role ve filmu CADETTI DI GUASCOGNA, I v roce 1950. Koncem padesátých let vystupoval pro televizi RAI v komickém duu s Raimondo Vianellou (7.3.1922 – 15.4.2010), jejich satira však byla občasně cenzurována. Ač se ve filmu objevil v mnoha žánrech, v paměti lidí zůstává hlavně jako vynikající komik. Nezapomenutelné jsou jeho role ve snímcích IL FEDERALE (1961), VELKÁ ŽRANICE (1973), kde se objevuje s Mastroiannim a Philippem Noiretem. Posledně jmenovaný je také jednou z ústředních postav výborné trilogie MOJI PŘÁTELÉ (jejíž druhý díl byl kinohitem osmdesátých let i u nás), kde se Tognazzi objevuje jako neúnavný recesista Mascetti. Výborné herecké obsazení, jehož je Ugo součástí, má satirický povídkový film NOVÁ STRAŠIDLA (1977). V roce 1978 se objevil v divadelní komedii LA CAGE AUX FOLLES, kde hrál společně s Michelem Serraultem stárnoucí homosexuální pár. Tato role Renata Baldiho, byla jedna z nejoblíbenějších rolí Uga Tognazziho v celé jeho kariéře. Jeho poslední rolí byla účast na koprodukčním historickém snímku LA BATALLA DE LOS TRES REYES.

V roce 1981 byl Tognazzi oceněn na filmovém festivalu v Cannes za roli Primo Spaggiariho ve snímku LA TRAGEDIA DI UN UOMO RIDICOLO (1981). Za stejnou roli obdržel o rok později i Stříbrnou stuhu. Na Stříbrnou stuhu byl nominován celkem 6x a 4x zvítězil (1964 – L´APE REGINA, 1966 – LO LA CONOSCEVO BENE, 1969 – LA BAMBOLONA, 1981 - LA TRAGEDIA DI UN UOMO RIDICOLO). Na Mar del Plata Film Festival dvakrát obdržel cenu pro nejlepšího herce (1964 - I MOSTRI, 1970 - IL COMMISSARIO PEPE). V roce 1968 obdržel Zlatý glóbus (USA) za snímek L´IMMORALE. Tento film znamenal také v roce 1967 David di Donatello Awards a tuto trofej získal ještě v roce 1971 díky snímku LA CALIFFA a v roce 1976 pak za filmy MOJI PŘÁTELÉ a L'ANATRA ALL´ARANCIA.

Za svou kariéru se kromě filmu objevoval rovněž na divadelních prknech jako herec i jako režisér. Režisérskou „taktovku“ zvládl i u filmu. Debutem byl snímek MANTENUTO, IL (1961) a po něm další úspěšné filmy jako např. IL FISCHIO Al NASO (1967), CATTIVI PENSIERI (1976) a další. Kromě herectví byl Tognazzi rovněž uznávaným gurmánem a kuchařem. Na konci 70. let, satirický časopis "Il Male", publikoval překvapující článek o zatčení Uga Tognazziho jako vůdce teroristické skupiny "Red Brigades". Na fotografiích, ho odváděli dva policisté z jeho domu. Vše se ukázalo jen jako vtip organizovaný pracovníky časopisu za pomoci samotného herce.

Soukromý život Tognazziho byl celkem pestrý. Je otcem Riccarda Tognazziho (*1.5. 1955), dnes známého herce a režiséra vystupujícího pod jménem Ricky Tognazzi. Jeho matkou je herečka Pat O'Hara. S norskou modelkou a herečkou Margarete Robsahm má Ugo syna Thomase Robsahma (*29.4.1964), který je filmovým režisérem a producentem. Další dvě děti má s herečkou Franca Bettoia (*14.5.1936). Je to syn Gianmarco Tognazzi (*11.10. 1967), dnes také herec a dcera Maria Sole Tognazzi (*2.5.1971). Maria je dnes filmovou režisérkou. Franca Bettoia a Ugo Tognazzi si řekli své “ano” v roce 1972 a zůstali spolu až do Tognazziho smrti. Umírá na mrtvici 27.10.1990 a je pohřben v Cimitero Monumentale v Velletri, Itálie.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1990 Bitva trjoch korolej
1989 Tolérance
1988 Dny komisaře Ambrosia
Nashledanou a děkuji
1987 Io e papà (TV film)
Ultimo minuto
1986 Židovská známost
1985 Fatto su misura
Moji přátelé III
Ptačí klec 3: Svatba
1984 Bertoldo, Bertoldino e... Cacasenno
Dobrý král Dagobert
1983 Petomane, Il
Scherzo del destino in agguato dietro l'angolo come un brigante da strada
1982 Moji přátelé II
Promiň, že je to málo
1981 Tragédie směšného člověka
1980 Arrivano i bersaglieri
Jsem fotogenický
Klec bláznů II
Milenci na neděli
Terasa
1979 I viaggiatori della sera
Silnice Řím - Neapol neprůjezdná!
1978 Dove vai in vacanza?
Klec bláznů
První láska
Velký balík peněz
1977 Casotto
Gatto, Il
Hra na lásku
Nenè
Nová strašidla
1976 Al piacere di rivederla
Bílé telefony
Cattivi pensieri
Dámy a pánové, dobrou noc
1975 Kachna na pomerančích
La Mazurka del barone, della santa e del fico fiorone
La faille
Moji přátelé
1974 Lidový román
Nedotýkej se bílé ženy
Permettete, signora, che ami vostra figlia
1973 Chceme plukovníky
Velká žranice
Vlastnictví není již krádež
1972 Audience
Il generale dorme in piedi
Mistr a Markétka
Taková zvláštní láska
1971 In nome del popolo italiano
Korunní svědkyně
Stanza 17-17 palazzo delle tasse, ufficio imposte
Venga a prendere il caffè da noi
1970 Cuori solitari
Kalifka
Splendori e miserie di Madame Royale
1969 Il commissario Pepe
Nell'anno del Signore
Satyricon
Vepřinec
1968 Barbarella
La Bambolona
Sissignore
Ty, já a tvůj manžel
1967 Altri, gli altri e noi, Gli
Fischio al naso, Il
Harém
Jeux d'adultes
Nemrava
1966 Le piacevoli notti
Nostri mariti, I
Otázka cti
Vita agra, La
1965 Americká manželka
Dnes, zítra a pozítří
I complessi
L'uomo dei cinque palloni
Menage all'italiana
Svatební pochod
Znal jsem ji dobře
1964 Báječný paroháč
Opačné pohlaví
Velká nevěra
Žena opice
1963 Follie d'estate
I Mostri
La donna degli altri è sempre più bella
Liola
Nejkratší den
Ore dell'amore, Le
Rogopag
Vyhnání z manželství
Včelí královna
1962 Cinque marines per cento ragazze
La Marcia su Roma
La cuccagna
Motorizzati, I
Tromboni di Fra Diavolo, I
Una domenica d'estate
Voglia matta, La
1961 Federale, Il
Incensurati, Gli
Jaká slast žít
Jeho Excelence se stavila pojíst
Magnifici tre, I
Psycosissimo
Pugni, pupe e marinai
Ragazza di mille mesi, La
Vydržovaný
1960 A noi piace freddo...!
Dollaro di fifa, Un
Femmine di lusso
Genitori in Blue-Jeans, I
I baccanali di Tiberio
Mio amico Jekyll, Il
Noi siamo due evasi
Olimpiadi dei mariti, Le
Tu che ne dici?
1959 Guardatele ma non toccatele
La duchessa di Santa Lucia
Le Confident de ces dames
Le cameriere
Non perdiamo la testa
Pica sul Pacifico, La
Policarpo, ufficiale di scrittura
Sceriffa, La
Směnka
Tipi da spiaggia
1958 Domenica è sempre domenica
Fantasmi e ladri
Marinai, donne e guai
Mia nonna poliziotto
Terribile Teodoro, Il
Totò na měsíci
1955 La moglie è uguale per tutti
1954 Assi alla ribalta
Milanesi a Napoli
Ridere! Ridere! Ridere!
1953 Café chantant
L'incantevole nemica
Láska ve městě
Se vincessi cento milioni
Siamo tutti Milanesi
Sua altezza ha detto no!
1951 Auguri e figli maschi!
Bruna indiavolata, Una
La paura fa 90
1950 Cadetti di Guascogna, I

TV seriály

1987 Qui c'est ce garçon? (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1969 FBI - Francesco Bertolazzi investigatore (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

1978 Formule 1

Režijní filmografie

Host

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce