foto

Ludmila Slancová

  • nar. 8.5.1941 (76 let)
    Brno, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ludmila (Lída) Slancová pochází z Brna, od dětství hrála ochotnické divadlo a zároveň se aktivně věnovala sportovní gymnastice. Po maturitě na jedenáctiletce vystudovala herectví na JAMU (1962) a nastoupila své první angažmá do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1962-1967), kde vynikla především v klasickém repertoáru (Zkrocení zlé ženy, Loupežník, Jak je důležité míti Filipa). Následně se vrátila do Brna, kde dalších pět let působila na avantgardní scéně Satirického divadla Večerní Brno, kde se vrátila k humornému pojetí, k němuž inklinovala již ve škole. V letech 1972-1991 byla členkou činohry Státního (dnes Národního) divadla v Brně, kde vynikla především menšími postavami, podanými nicméně s dokonale vykreslenou charakteristikou. Vidět ji bylo možno převážně v klasickém repertoáru (Maryša, Lucerna, Strakonický dudák, Zkrocení zlé ženy, Don Juan), sama ale ráda vzpomíná i na svou participaci v moderních hrách. Od roku 1991 je Slancová v důchodu, ale po pěti letech se začala na jeviště brněnského Národního divadla vracet jako host, nejnověji v roce 2009 hraje v představení Gazdina roba.

Film a televize byly pro brněnskou divadelní herečku vedlejších rolí podružnou záležitostí, což ostatně dokládá i její nebohatá filmografie – za svou dlouhou hereckou dráhu se objevila jen ve třech filmech. Poprvé ale stála před televizní kamerou v přepisu klasické hry STRÝČEK VÁŇA (1971), kde hrála spolu s dalšími herci svého tehdejšího působiště, budějovického Jihočeského divadla. Později si zahrála ve dvou filmech ze současnosti, matku hlavního hrdiny ztvárnila v titulu DNESKA PŘIŠEL NOVÝ KLUK 1981), v dalším snímku, MALINOVÝ KOKTEJL (1982), byla prodavačkou v automatu. V koprodukční filmové pohádce POHÁDKA O MALÍČKOVI (1985) se mihla v nevelké úloze dvorní dámy. Později se znovu objevila na obrazovce v televizních filmech POVÍDKA S DOBRÝM KONCEM (1986) a SMRT V KRUHU (1989).

V Brně rozšířila Slancová své aktivity o činnost v dabingu, v němž působila především na přelomu 60. a 70. let, pracovala také pro rozhlas. Od roku 1979 vyučuje hereckou výchovu a melodram na brněnské konzervatoři.

Manželem Ludmily Slancové byl herec Oldřich Slavík (1933-1996), dcera Zuzana Slavíková (*1965) je též herečkou a známou moderátorkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Honzík (TV film)
1989 Smrt v kruhu (TV film)
1987 Satelit (TV film)
Svět je někdy opravdu krásný (TV film)
1985 Pohádka o Malíčkovi
Trpká chuť slávy (TV film)
1983 Komtesa Mary (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Malinový koktejl
1981 Dneska přišel nový kluk
1980 Detektiv (TV film)
1977 Adélka (TV film)
1971 Strýčkův sen (TV film)
1962 Rozmarné léto (divadelní záznam)

TV seriály

2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Pamlsek (S03E03)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Směšný vrah (S01E06)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Akce: Sešit 1 (E04)
1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Účtování (E05)
Msta (E04)
Intrika (E03)
další epizody (5)
1971 Legenda o živých mrtvých (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace