Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to takový klasický Renč, který si o sobě nejspíš myslí, že je filmovým velikánem, a vytváří světové dílo, a tomu tak přizpůsobuje hudbu, styl natáčení atp... Ve výsledku to vše působí spíš komicky, a mnohdy je viditelné plagiátorství od jiných tvůrců (Lynch, Boyle...). Tady se ještě ke všemu příliš nepovedlo obsazení. Isteník a jeho příšerný hlas, proč ho k tomuhle přinutili, to vážně nedá rozum... Čvančarová jako kriminalistka velmi nereálná. Postavy šustí papírem, vesměs nemají žádné charaktery, a slouží jen k tomu, aby vyřešili daný případ. Je to kriminálka, ale problémem je tu to, že většina pachatelů se dá odhadnout během pár minut... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná kriminálka, která nenadchne ani neurazí. 1) Civilní pojetí s trochou suchého humoru nebylo na škodu. Policejní tým je funkční a pracovitý, 42letá Jitka Čvančarová (šéfová Karin) nezvyklá, ale nic proti ničemu, 37letý Michal Isteník jako lehký žertovný prvek, proč ne? Karinini rodiče byli trochu fádní, ale zase mohu říci - proč ne?_____ 2) U Renče nikdy nevím, co dostanu. Od jedné hvězdičky do čtyř. Hlava Medůzy mě neoslnila, ale nenudil jsem se. A to se také počítá. ()

Reklama

milwaukee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně to lepší, co se v Česku, v žánru kriminálky urodilo. Filip Renč to zvládl docela dobře a já celou sérii dal za dva dny. A vůbec jsem se nenudil. Ba co víc, na každý další díl jsem se těšil. Celkové hodnocení 42% mi přijde poněkud málo. A taky mě docela zaráží, že dost lidí na Renče nadává. Vidím to úplně jinak. 70%. A klidně bych dal druhou sérií. ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Průměrná kriminálka s dobrým obsazením. Bohužel to někdy ani Jirka Dvořák nezachránil, ovšem jindy mnou nenáviděná Čvančarka mi zde kupodivu až tak nevadila. Kvalita jednotlivých dílů kolísá, úplně zbytečný byl vedlejší příběh bratra Karin - kdyby se tento motiv nacpal do jedné z epizod, bylo by to lepší. Možná to chtělo i víc dílů, potenciál tam byl. Celkově se jedná o kriminálku, na kterou se podíváte, ale za pár dnů zapomenete o čem vlastně byla. Nic významného vám v hlavě neutkví. Takže 3* jsou až až, jen za mého oblíbence Dvořáka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kriminálka v režii Filipa Renče a s dobrou skladbou hereckých person české scény. Nevím, co jsem čekal, ale minimálně jsem doufal, že si u Hlavy medůzy odpočinu a budu rád, že některé herce rád vidím v něčem novém. Nakonec už první díl mě teda dost nasral. Fušeřina nejtěžšího kalibru. Regulérní kriminální béčko. Hlavní role Jitky Čvančarový se mi hrozně nelíbila. Ta její drsnost v kombinaci s čepicí mi přišla jako hrozná póza a mrzelo mě to. Mám ji jinak hrozně rád, ostatně jako i ostatní herce. Jenže zatímco Jirka Dvořák byl třeba v pohodě, tak Michal Isteník tu mluvil (no spíš pískal), jako když mu někdo přiskřípne koule. Jelikož ho ale znám od Mostu a aktuálně na něj koukám v Kukačkách, tak vím, že to jeho běžný projev není a nevím, co ho za tím vedlo. Už od prvního dílu tu tvůrci navíc rozjíždí vedlejší linku s mladým Heřmánkem, která nejen, že byla zbytečná, ale taky byla zatraceně špatná. To už nebylo snad ani béčko. Abych byl ale genderově vyvážený, tak musím říct i pár pochval. Nejlepší díl jednoznačně šestý, kde mi role Marka Vašuta, nevím pořádně proč, asi tím, že tam lil jedno pivo za druhým, docela sedla a vysloveně ten příběh dost povýšil. Jenže co je to na plat, když předchozí díl z prostředí módních přehlídek má hned z kraje scénu vraždy modelky, do které Vám hraje děsně nepovedená cover verze Born Slippy od Underworldů, což asi bude zároveň i vševypovídající o celém seriálu. Znova už ho v životě nechci vidět a mrzí mě u řady herců, že si s tímhle dali práci. Ale tak co...jede se dál a příště je uvidím v něčem lepším. Nicméně pořád platí to, že Filip Renč je strašnej rutinnér. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Premiéru druhé epizody sledovalo 1,4 milionu diváků starších 15 let, což z něj činilo nejsledovanější pořad toho večera. (rublik05)
  • Jiří Dvořák si kvůli roli musel nechat narůst vousy. „Moje postava má zásadní rys, ke kterému mě donutil režisér, musel jsem se nechat zarůst. Tohle jsem měl na tváři naposledy v devatenácti letech,“ řekl. (rakovnik)
  • „Medúza“ je obraz z roku 1618 od vlámského malíře Petera Paula Rubense, zobrazující useknutou hlavu Medúzy. Hadi na obraze byli připisováni Fransi Snydersovi. Je ve sbírce „Kunsthistorisches Museum“ ve Vídni, další verze pak v Moravské galerii v Brně. (sator)

Reklama

Reklama