foto

Lenka Svadbíková-Veliká

  • nar. 1.1.1967 (53 let)
    Děčín, Československo

Biografie

Narodila se 14.2.1967 v Děčíně. K divadlu se dostala poprvé v amatérském souboru Krajánek v Malšovicích u Děčína. Po absolvování SPŠ v Ústí nad Labem působila od roku 1987 do 1989 v Mosteckém Divadle rozmanitostí. Během těchto dvou sezón ztvárnila velké množství rolí (hlavně pod vedením režiséra Jiřího Středy). Poté uspěla u přijímacích zkoušek na katedru alternativního divadla DAMU, kterou v roce 1993 absolvovala. Ještě ten rok společně s celým ročníkem a režisérem Janem Bornou stála u zrodu Dejvického divadla. A v roce 1996 se opět celá parta přesunula a založila nové divadlo - Divadlo v Dlouhé (v prostorách původního Divadla Jiřího Wolkera).

V tomto divadle se uplatňuje nejen jako herečka, ale i jako zdatná akordeonistka. Z divadelních rolí vstoupila nejvíce do povědomí diváků jako maminka v úspěšné MYŠCE Z BŘÍŠKA (premiéra 2006) a jako Helenka Součková ve hře ONĚGIN BYL RUSÁK (premiéra v roce 2008). Od roku 2008 působí jako pedagog jevištní mluvy opět na katedře alternativního divadla pražské DAMU.

Ve filmu se poprvé objevila už roce 1995 - MALOSTRANSKÉ HUMORESKY (ještě jako Lenka Svadbíková). Dále jako redaktorka v Renčově ROMÁNU PRO ŽENY a spatřit jsme ji mohli také v seriálech televize Nova REDAKCE a KRIMINÁLKA ANDĚL. V roce 2009 odvysílala Česká televize záznam představení z Divadla v Dlouhé MAŠKARÁDA ANEB FANTOM OPERY, ve kterém si Lenka Veliká zahrála baletku Gizelu. S manželem - hercem Divadla v Dlouhé - Martinem Velikým mají dceru Alžbětu.

Kevin "Kevinator" Kevinator

Herecká filmografie

Filmy

2004 Román pro ženy
2003 Smrt pedofila (TV film)
1999 Hanele
1995 Malostranské humoresky

TV seriály

2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Luketka (S01E04)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2011 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Klášterní tajemství (S02E07)
2004 Redakce (TV seriál)

Divadelní záznam

2011 Naši furianti (divadelní záznam)
2009 Maškaráda čili Fantom Opery (divadelní záznam)
2008 Faidra (divadelní záznam)