Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Ivánku náš, copak děláš... ? Pane bože, Ivane! Co děláš mezi tou tlupou nehereckých niemandů s nucenými a nepřesvědčivými projevy svého "umění"? Nevím kdo mne víc znechucuje, jestli mastný Krajčo, blondýna drsňák nebo prkenný floutek v kravatě. Ivan Trojan si tak trošku vypůjčil image Roberta Langdona, ale budiž, zachránil aspoň dvě hvězdy. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem se docela těšil, ale první díl byl pro mě spíše zklamání, ale Trojan, který mě k seriálu hlavně lákal mě naštěstí nezklamal... Ale co tam měla dělat ta astrologie?! Naprosto zbytečné a odvádí to pozornost od hlavní zápletky, tak doufám, že se to v příští dílech zlepší... A co měl znamenat ten konec s výbuchem?! To byl opravdu hrozný vtip! Jinak mám u detektivních seriálů radši, když na zločince přijde prvně vyšetřující než divák... P.S. Jinak tipuji, že Trojan nějaké zločince opravdu zabíjí... : )) ()

Reklama

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Tohle přestává být zábava i jako kulisa k žehlení!!! Postava Sáby je nadbytečná, v podání Vagnerové afektovaná a přehnaně důležitá... Petřeková zase předvádí stereotypní obraz drsné policajtky, kdy hranice mezi zákonem a prostitucí je v odznaku v náprsní kapse. Trojan herecky nezklamal. Ale seriál ze dna nevytáhne. Ne s takovými dialogy. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je, že seriál, kde zazní věta:"Někde tu musí být ještě jeden lev!" není o safari. Krom Ivana Trojana je plusem příjemně civilní projev Marka Němce a pak to, že Hana Vagnerová dostala konečně roli, kde zmateně necupitá a neječí. Předposlední díl její postavu zklidnil do míry snesitelné i pro druhou řadu seriálu, kdyby došlo na nejhorší a druhá řada byla. Ale iritující ženská postava v seriálu zřejmě být musí, tady ji hraje Adéla Petřeková, která má skutečně velmi hovězí hlas. Ošoupaný zjev Richarda Krajča také oku dvakrát nelahodí. Inu, někdy se člověk na něco dívá s pocitem podobným, jako když si odlupuje strupy z odřeného kolene. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Recept na "Vraždy v kruhu": Vezmeme maso, nejlépe z obětí nějakého vražedného činu, jemně jej rozemeleme, přimícháme namleté bláboly Hany Vagnerové, několik šroubků z invalidního vozíku, zachutíme krví vražedné oběti, okořeníme špetkou nějakého toho upadlého zbytku v pitevně a vše v rukou uplácáme do TV 12-ti karbenátek. Nakonec přidáme populární na jemné kostičky nakrájenou Simonou Stašovou. A poté 12 připálených karbenátek po 85 gramech předložíme divákovi odkojenému komerční televizí. Úspěch je zaručen. Ale tady jsme v ČT1 !!! a ani dobrý kuchař Ivan Trojan z této plácaniny nevyrobí náročnějšímu strávníkovi TV ČT1 nic poživatelného. Bohužel. Prostě, Ivan Pokorný není Jiří Strach, Iva Procházková není Arnošt Vašíček a Vraždy v kruhu nejsou Ďáblovou lestí. Jen Trojan zůstává Trojanem. Ještě poznámku: jen šest karbenátek "na zkoušku" k ochutnání na poprvé by stačilo. To je jak v hospodě. Když jídlo zákazníkovi nechutná, kuchař si ho může hodit na hlavu. .... jsem morbidní, já vím. :-) ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • Natáčelo se kromě Prahy v Litoměřicích a Lovosicích a v okolí na tehdy dostavované dálnici D8. V její stavbě se významně angažovalo hnutí Děti Země. To zřejmě v seriálu inspirovalo tvůrce k zakomponování aktivit sdružení Zdravá krajina. Projekt Zdravá krajina existuje, jejím cílem je vybudovat a rozvíjet síť poradenských středisek se zaměřením na podporu šetrného hospodaření v krajině. Ve vedení tras dálnic se neangažuje. [Zdroj: Daphne.cz] (rakovnik)
  • Holina (Ivan Trojan) čte časopis „Vesmír“. Jedná se o nejdéle vycházející český měsíčník, popularizuje výsledky aktuálního výzkumu a vychází od roku 1871. (sator)

Reklama

Reklama