foto

Barry Jenkins

  • nar. 19.11.1979 (40 let)
    Liberty, Miami, Florida, USA

Biografie

Barry Jenkins nakrútil svoj debutový film Medicine for Melancholy v roku 2008 a zožal veľký pozitívny ohlas od filmových kritikov. So svojim druhým filmom si dal načas. Kým na ňom začal pracovať bol tesárom, spoluzaložil reklmanú agentúru a podieľal sa na tvorbe seriálu Pozostalí. Jeho filmárska prestávka trvala sedem rokov.

Námet na film Moonlight bol na svete v okamžiku, kedy sa Jenkins zoznámil s divadelnou hrou In Moonlight Black Boys Look Blue, čiastočnú autobiografiu dramatika Tarella Alvina McCraneyho, s ktorým ho spájalo ako miesto, kde obaja vyrástli, tak podobná skúsenosť s drogovou závislosťou v rodine. Dali dokopy scenár a výsledkom je film, ktorý už pozbieral okrem množstva iných cien aj Zlatý glóbus za najlepší film (drámu) roku 2016.

(ASFK)

Režijní filmografie

Filmy

2018 Kdyby ulice Beale mohla mluvit
2016 Moonlight
2011 Chlorophyl
Remigration
2009 A Young Couple
Tall Enough
2008 Lék na melancholii
2003 Little Brown Boy
My Josephine

TV seriály

2020 The Underground Railroad (TV seriál)
Episode 11 (E11)
Episode 10 (E10)
Episode 9 (E09)
další epizody (11)
2017 Drazí běloši (TV seriál)
Kapitola V. (S01E05)
2010 Futurestates (TV seriál)

Hudební videoklipy

2013 All the Time (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Filmy

2009 A Young Couple

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2020 77th Golden Globe Awards (TV pořad)
2019 Oscar 2019 (TV pořad)
2017 Oscar 2017 (TV pořad)
2016 Quotidien (TV pořad)
2009 Popcorn with Peter Travers (TV pořad)

Fanoušci tvůrce