foto

John Singleton

  • nar. 6.1.1968
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 29.4.2019 (51 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Daniel John Singleton (nar. 6. ledna 1968 v Los Angeles, Kalifornie) je americký filmový režisér, scenárista a producent. Syn hypotečního makléře Dannyho Singletona a výkonné prodejkyně farmaceutické společnosti Sheily Ward, který byl vychováván v oddělené domácnosti jeho nesezdaných rodičů. Navštěvoval Pasadena City College a USC školu filmového umění, kterou dokončil roku 1990.

Jeho filmovým debutem byl snímek CHLAPCI ZE SOUSEDSTVÍ / DĚTI ULICE (1991) s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován na Oscara za režii a scénář. Stal se tak nejmladším režisérem a jediným afro-američanem nominovaným na Oscara za režii. V roce 1991 také režíroval klip pro píseň Michaela Jacksona s názvem "Remember The Time". V roce 1996 se oženil s ghanskou princeznou a herečkou Akosua Busia. S níž se hned další rok rozvedl. V roce 2000 natočil remake stejnojmeného seriálu ze 70. let DRSNEJ SHAFT se Samuelem L. Jacksonem. Dále natočil několik snímků, ve kterých většinou hraje jednu z hlavních postav Tyrese Gibson - TVRĎÁK (2001), RYCHLE A ZBĚSILE 2 (2003) a ČTYŘI BRATŘI (2005). V roce 2006 vyhrál USC's Mary Pickford Alumni Award. Dnes připravuje dva své plánované projekty TULIA (2008) a remake seriálu The A-TEAM (2009).

Martin "c.tucker" Boček

Režijní filmografie

Filmy

2011 Bez dechu
2005 Čtyři bratři
2003 Rychle a zběsile 2
2001 Tvrďák
2000 Drsnej Shaft
1997 Vítejte v Rosewood
1995 Holé lebky
1993 Poetic Justice
1991 Chlapci ze sousedství

TV seriály

2017 Rebel (TV seriál)
Pilot (E01)
Sněží! (TV seriál)
The Rubicon (S01E10)
Miliardy (TV seriál)
Victory Lap (S02E07)
2016 American Crime Story (TV seriál)
Rasová karta (S01E05)
2015 Empire (TV seriál)
Dangerous Bonds (S01E05)

Dokumentární

2010 Marion Jones: Press Pause (TV film)
2009 30 for 30 (TV seriál)

Hudební videoklipy

1992 Michael Jackson: Remember the Time (hudební videoklip)

Video kompilace

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)
1993 Dangerous: The Short Films (video kompilace)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2001 Tvrďák
2000 Drsnej Shaft
1995 Holé lebky
1993 Poetic Justice
1991 Chlapci ze sousedství

TV seriály

2017 Rebel (TV seriál)
Pilot (E01)
Sněží! (TV seriál)
The Rubicon (S01E10)
Story of a Scar (S01E09)
Porodní bolesti (S01E08)
další epizody (10)

Herecká filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2019 Sněží! (TV seriál)
Other Lives (S03E10)
Blackout (S03E09)
Hedgehogs (S03E08)
další epizody (10)
2018 Sněží! (TV seriál)
Education (S02E10)
Aftermath (S02E09)
Surrender (S02E08)
další epizody (10)

Host

TV pořady

2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
1995 The 1995 Source Hip-Hop Music Awards (TV pořad) - mod.
1992 The 64th Annual Academy Awards (TV pořad)
1986 Siskel & Ebert & the Movies (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(32)