Reklama

Reklama

Oscar 2017

(pořad)
  • USA The 89th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2017, 209 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Scénář:

Billy Kimball, Jon Macks

Účinkují:

Jimmy Kimmel (moderátor), Javier Bardem, Leonardo DiCaprio, Jamie Dornan, Gael García Bernal, Dakota Johnson, Brie Larson, Kate McKinnon, Mark Rylance (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Cena americké Akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Slavnostní ceremoniál, který se každoročně koná v Dolby Theatre v Hollywoodu, bude poprvé uvádět moderátor, producent a komik Jimmy Kimmel. Z pražského studia diváky večerem provedou filmoví publicisté Tomáš Baldýnský, Saša Michailidis a František Fuka. Favoritem letošního 89. ročníku je filmový muzikál La La Land režiséra Damiena Chazella. Mezi dalšími nominovanými snímky jsou sci-fi Příchozí Denise VilleneuvaMoonlight Barryho JenkinseFences, jehož režie se ujal Denzel Washington, nebo drama Místo u moře Kennetha Lonergana. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Casey Affleck, Denzel Washington, či Ryan Gosling mezi muži a Meryl Streep, Natalie Portman, nebo Emma Stone mezi ženami... V rámci slavnostního ceremoniálu živě zazní i pět nominovaných písní. Mezi interprety bude například Justin Timberlake s Can´t Stop the Feeling z filmu Trollové nebo po čtvrté nominovaný Sting s písní Empty Chair ze snímku Jim: The James Foley story. Ani v této kategorii nechybí nominace La La Landu, který je zastoupen hned dvěma písněmi – City of Stars a Audition (The Fools Who Dream). (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

malylada 

všechny recenze uživatele

Docela povedený večer, tyto akce nerad sleduji, ale udělování mě docela bavilo. Líbil se mi sarkastický humor, až na par vtipů přes čáru. Bohužel na závěr neskutečný trapas, který při vyhlašování nemá obdoby. Vyhlásit film, pozvat celý štáb Lala Landu a pak je po minutě vyhodit s tím, že se spletli? WTF. Na Moonlight jsem zvědavý, ale nechce se mi věřit, že podle ohlasů předčí polovinu kousků......6/10 ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hudební čísla měla větší potenciál, především s ohledem na nominace La La Landu. Celkově jsem čekal (nebo bych si alespoň přál) větší drive. Jimmy Kimmel mě v roli moderátora vyloženě nezklamal, ale ani nenadchnul, pár vtipů se mu povedlo, ale celkově zůstal dost za očekáváním. Nepomohli mu letos moc ani účinkující herci (ať již nominovaní nebo ti, kteří předávali ceny), ničím zvláštním moji pozornost nezaujali. Úplně mě minula scénka s kolemj(e)doucími návštěvníky. Více se dalo pracovat s představením nominovaných (filmů i tvůrců), čekal bych v tomto od tvůrců show mnohem větší inovaci. Kaňkou na ceremoniálu jsou i organizační selhání - přehled těch, kteří nás (ne)opustili nebo vyhlášení ceny pro vítězný film. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Aký je váš obľúbený film z USA?" "Big Lebowski. Je ako xanax..." Asi najlepšie Oscary čo som videl. Cez všetky šaškárne okolo, aj cez tú bezprecedentnú nehoráznosť, ktorá sa udiala v závere. Ale o tom neskôr. Kimmel to zvládol bravúrne; Politikou nabitá a pritom pohodová atmosféra, až teda na ten záver, ale ten by uhral málokto. Odľahčovanie a odľahčovanie, do toho sem tam roztomilý okamžik (malý chlapec z Lion), doberačky s Mattom Damonom (jak Kimmel rozprával o svojom obľúbenom filme, skoro som dostal záchvat smiechu - taký ten Ty vole facepalmový moment), písanie správ Trumpovi, zoznamovanie štábu s filmovou elitou súčastnosti... A vlastne už od začiatku s Timberlakeovým chytlavým songom a tanečkami, alebo keď taký Robert DeNiro o sebe číta výsmešné tweety, je to proste zo všetkých strán celé a komplet maximálne feel good uvoľnené odovzdávanie cien, až je to v tak ťažkej dobe divné. Jasné, politika z toho smrdí kam sa len pozreš, ale to je na tom práve super, že - chápem, Trump, hnednúca Európa, minuloročné OscarsSoWhite - ale všetky tie čierne a dúhové filmy, sa zrovna tento rok naozaj vydarili. Moonlight je hodne úprimný, skvele zahraný, cez všetko klišé témy originálne natočený, kvalitný umelecký film. Fences (mimo tú originalitu) detto. Zootropolis je asi najviac multikulti animák čo kedy kto natočil a i tak dokonale zábavný a pre žáner inovatívny (800 tisíc postáv? Really?). Je trochu škoda, že Lala Land, famózna pocta Hollywoodu, muzikálom, a proste a jasne dokonalý prototyp oscarového filmu, si neodniesol sošku aj v hlavnej kategórii, ale na rovinu, keby ho o ňu pripravil napríklad Argo, vadilo by mi to viac. A ten záver, to by bolo asi plytvanie slovami - proste hanba, nech už vinu nesie ktokoľvek. Toto sa stávať nemôže. Ďakovačky tento rok tiež stáli zato, od scenáristov Moonlightu, až po vyznanie lásky Damienom Chazellom (možno až na záchvat jak chytil Violu Davis. Tak ale čo, rutina.). Najviac mi utkvie asi Kimmel vs. Damon, spomienka na zosnulých končiaca princeznou Leiou a Legendove City of Stars. Bolo to hodne fajn, tak už kurva furt nehejtujte a všetci zborovo zakričte "Mahershala!" :) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Rasistické vtípky z předešlého udílení nahradily vtípky celoplošné. Zazněly především urážky a maximální upřímnost vůči některým účastníkům předávání, a tak to má být. O nich celý večer je. Jimmy Kimmel mi do role moderátora sedl. Jeho humor ušel. Jsem rád, že česká televize svým divákům zprostředkovala celý ceremoniál. Jen do toho oba páni mohli podstatně méně kecat. Například, když je divákům představeno několik snímků nominovaných za zvuky, tak bych ty snímky chtěl slyšet raději než názor dvou pánů. Oproti loňskému ročníku jsem byl tentokrát více nezaujatý divák. Neměl jsem v mnoha kategoriích své favority. Dokonce si ani nemyslím, že se letošní nominace mohly s těmi loňskými nějak srovnávat. V 6:10 jsem se vážně zamyslel nad svým životem, či jsem u této ceremonie vážně musel být. Hned vzápětí následovat signál značící že ano. Záměna obálek byla skutečně historickým okamžikem. Člověk, který to má na starosti, zřejmě sáhl do jiného hrníčku. Už tak značně populární ceremonie obletí několikrát svět. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jimmy Kimmel se podle očekávání u moderování Oscarů nenechal zahanbit, avšak občas se jeho projev nesl až v příliš stejném duchu jako v jeho talk-show. Jistě, na daný formát to sice stačilo, ale u ceremoniálu jako je tento bych očekával prostě něco navíc a hlavně originálnějšího. Celý večer se nesl ve velmi předvídatelném duchu, co se politických narážek a vítězů týče, nicméně to co se stalo pak, to jsem tedy ještě neviděl. Zaměnit obálku s nejlepším filmem u takovéto ceremonie je neskutečná ostuda, která tuto událost sráží až k absurdnímu průměru. Předávání cen Akademie bylo vždy prestižní záležitostí, tak proč se z toho poslední dobou stává taková fraška?! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Dvě minuty a 23 vteřin byl La La Land (2016) vítězem Oscara za nejlepší film. Děkovný proslov producentů ale museli přerušit, omluvit se, a vyhlásit skutečného vítěze; Moonlight (2016). Chybu provedl účetní PricewaterhouseCoopers. (Delock)

Reklama

Reklama