foto

Thom Yorke

  • nar. 7.10.1968 (48 let)
    Wellingborough, Northamptonshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thomas Edward Yorke je frontman britské kapely Radiohead. Má charakteristický tenor a falzet. V kapele hraje na kytaru a na klavír. V roce 2006 vydal své sólové album The Eraser.

Thom Yorke trpí od narození paralýzou levého očního víčka, odborně zvané Lenivé oko - amblyopia. Thomova rodina se kvůli otcové práci často stěhovala. Díky těmto skutečnostem měl Thom problém najít si kamarády a zapadnout do kolektivu. V jeho 10ti letech se rodina konečně usadila a to v hrabství Oxfordshire. Navštěvoval chlapeckou školu v Abingdonu, kde potkává budoucí spoluhráče a kamarády z Radiohead. Základají kapelu On a friday, která se později v roce 1986 mění na Radiohead.

Mimo skupinu se Thom Yorke také angažuje v organizacích bojujících za lidská práva a za ochranu přírody. V současné žije v Oxfordu s přítelkyní Rachel Owen a mají spolu dvě děti Agnes a Noaha.

Dominik "poz3n" Dolejš

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

TV seriály

1997 Městečko South Park (TV seriál)
1994 Space Ghost Coast to Coast (TV seriál)

Dokumentární

2010 Radiohead: Live in Praha (koncert)
2007 Basement Sessions (koncert)
2006 Glastonbury
2005 All We Are Saying (TV film)
Radiohead: The Astoria London Live (koncert)
Radiohead TV: Nejprolhanější ústa na světě
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
2003 Radiohead - Music Planet 2Nite (koncert)
1999 REM: Uptake (TV film)
1998 Meeting People Is Easy

TV pořady

2007 From the Basement (TV pořad)
2004 The Culture Show (TV pořad)
1997 Tracks (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Radiohead - Daydreaming (hudební videoklip)
2014 Thom Yorke - A Brain in a Bottle (hudební videoklip)
2011 Radiohead - Lotus Flower (hudební videoklip)
2005 Work of Director Jonathan Glazer, The (hudební videoklip)
2003 Radiohead - There There (hudební videoklip)
1998 Radiohead: 7 Television Commercials (hudební videoklip)
1997 Radiohead - Karma Police (hudební videoklip)
Radiohead - No Surprises (hudební videoklip)
1993 Radiohead - Creep (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace