foto

Gianni Rizzo

  • nar. 1925
    Brindisi, Brindisi, Apulie, Itálie
  • zem. 4.2.1992
    Řím, Itálie

Biografie

Italský herec Gianni Rizzo se narodil v Brindisi, „v podpatku" Itálie, 5. dubna 1924. Gianni vystudoval ve svém rodném městě All'istituto magistrale, získal učitelský diplom, ale ihned po škole se věnoval pouze herectví. Přestěhoval se do Říma, kde začal svou hereckou divadelní kariéru. V průběhu padesátých až osmdesátých let minulého století, pak vytvořil více než sedmdesát filmových rolí.

Hned od počátku kariéry dostával role s negativním charakterem, postavy mstivé a bezohledné. Tyto se s ním táhly dlouhou dobu. Role dostával v dramatech, dobrodružných filmech, detektivkách, spaghetti westernech. Nemohl se zbavit stereotypu osob nevyzpytatelných, cynických, zrádných a bezohledných. Teprve v sedmdesátých letech se mu podařilo zbavit se tohoto klišé a hrál i ve filmech vyšší umělecké úrovně.

Svou první filmovou roli dostal Gianni (zkrácenina jména Giovanni) ve dvaceti letech ve filmu MACARIO CONTRO ZAGOMAR (1944). Roku 1949 se objevil v dramatu LA CITTÁ DOLENTE. Komediální talent prokázal v komedii Monicelliho a Stena, AL DIAVOLO LA CELEBRITA (1949). Pravidelně se na filmovém plátně začal objevovat od roku 1951, kdy si zahrál v komedii TOTÓ LE MOKO (1951) v roli Cicerona. Ještě v tomto roce debutoval také v produkci zahraniční a to rolí Řeka, v americkém filmu THREE STEPS NORTH (1951).

V italských komediích měl Gianni své pevné místo a během kariéry se potkal s velikány italské komedie. S Albertem Sordim ve filmu TRIPOLI, BEL SUL D´AMORE (1954), Totó byl po jeho boku již ve zmiňované komedii TOTÓ LE MOKO (1951) nebo roku 1962 v komedii LO SMEMORATO DI COLLEGNO. Dvojice Ciccio Ingrassia a Franco Franchi zase například v „legionářské" komedii I DUE DELLA LEGIONE STRANIERA (1962) a s Ugem Tognazzim se potkal roku 1977 při natáčení komedie CASOTTO. V povídkové komedii LA BAMBOLE (1965) ztvárnil Gianni hotelového manažera a ve filmu hrály italské krásky jako Gina Lollobrigida, Virna Lisi či Monica Vitti. S Ginou Lollobrigidou se setkal znovu o rok později při natáčení komedie IO, IO, IO...E GLI ALTRI (JÁ, JÁ, JÁ.... A TI DRUZÍ).  

Záporné role dostával Gianni zejména ve westernech. ZORRO ALLA CORTE DI SPAGNA (1962) je jeho první film v tomto žánru. Nejvíce známou je role Williamse ve westernu FACCIA A FACCIA (1967), Gianni ztvárnil také roli Almana ve snímku SE INCONTRI SARTANA PREGA PER LA TUA MORTE (1968) nebo se jakou Judge O'Hara představil ve filmu EHI AMICO.....C´E SABATA, HAI CHIUSO! (1969).

Gianni hrál i v dobrodružných historických filmech, kde můžeme jmenovat roli Licurga ve filmu LA VENDETTA DI URSUS (1961), krále Filipa ztvárnil ve filmu ZORRO E I TRE MOSCHETTIERI (ZORO A TŘI MUŠKETÝŘI) 1963. Dále to byly filmy jako IL TRIONFO DEI DIECI GLADIATORI (1964) nebo SPARTACUS E GLI INVINCIBILI 10 GLADIATORI.

Když se v historii posunem blíž dnešní době, pak se naskýtá asi nejznámější role Gianniho a to ve filmu z období středověku, který je i u nás velmi známým „trhákem". Na námět Umberta Eca natočený film JMÉNO RŮŽE (1986) byl pro Gianniho bohužel také posledním filmem jeho bohaté kariéry. Nutno uznat, že obtloustlý papežský vyslanec, je v podání Gianniho nezapomenutelný. Před tímto filmem v osmdesátých letech ještě hrál v komedii Alberta Sordiho TUTTI DENTRO (VŠICHNI ZA MŘÍŽE) 1984 a také v americkém dramatu THE LONELY LADY (1983).

Gianni Rizzo zemřel 4. února 1992 v Římě, ve věku nedožitých osmašedesátých narozenin.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1986 Jméno růže
1984 Všichni za mříže
1983 The Lonely Lady
1978 Kesher Ha'Uranium
1977 Casotto
1976 Antonio e Placido - Attenti ragazzi... chi rompe paga
1974 Anno uno
Tentokrát zbohatneme
1973 Folie Almayer, La (TV film)
Storie scellerate
1972 Alfréde, Alfréde!
1971 Dekameron
Návrat Sabaty
Per grazia ricevuta
Sbohem, Sabato
1970 Kalifka
1969 Sabata
1968 Corri, uomo, corri
Se incontri Sartana prega per la tua morte
1967 ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte
Anónima de asesinos
Attentato ai tre grandi
Faccia a faccia
Lotosblüten für Miss Quon
1966 Já, já, já ... a ti druzí
Requiem per un agente segreto
Vacanze sulla neve
1965 Agente Z 55 missione disperata
Bambole, Le
Peníze
1964 Die Diamantenhölle am Mekong
Invincibili tre, Gli
Spartacus e gli invincibili 10 gladiatori
Trionfo dei dieci gladiatori, Il
1963 I dieci gladiatori
Io Semiramide
Zorro a tři mušketýři
1962 Due della legione straniera, I
Zapomnětlivý z Collegna
Zorro alla corte di Spagna
1961 Gli scontenti
Spada nell'ombra, Una
Vendetta di Ursus, La
1960 Cavalcata selvaggia
Notte del grande assalto, La
1959 Agosto, donne mie non vi conosco
Avventura a Capri
Giuditta e Oloferne
Il cavaliere e la zarina
La Vengeance du Sarrasin
1957 Corsaro della mezzaluna, Il
Orizzonte infuocato
Ripudiata
1954 Siempre Carmen
Tripolis, krásná půda lásky
1953 Ho scelto l'amore
Madre ritorna, Una
Puccini
1952 Croce senza nome, Una
Loups chassent la nuit, Les
Moschettiere fantasma, Il
Serenata amara
1951 Three Steps North
1950 Bivio, Il
1949 Al diavolo la celebrità
Totò le Moko
1948 Città dolente, La
1944 Macario contro Zagomar

TV seriály

1983 Vichry války (TV seriál)
1976 Dov'è Anna (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace