Reklama

Reklama

Ho Hsiao

Ho Hsiao

nar. 1958
Henan, Čína

Biografie

Hou Hsiao vlastním jménem Hou Yiu-Chung se narodil v Kwangtungské provincii v Číně 1.1.1958. V roce 1960 se přestěhoval do USA a akrobacii trénoval od útlého věku. Ve filmu se debutoval jako kaskadér už v 17 letech. Legendární akční režisér Lau Kar Leung s čichem na nové talenty si jej po návratu do Číny brzy všímá a Hou Hsiao se stává jeho učedníkem v bojovém stylu Hung Gar a podepisuje smlouvu u Shaw Brothers. Jakožto vynikající kaskadér, akrobat a akční choreograf hrál převážně vedlejší role vzpurných mladíků a nejvíce spolupracoval ve filmech režiséra Chiang Liang-Liu.

Za zmínku stojí dnes již kultovní snímky Shaolin Executioners (1977), The 36th Chamber of Shaolin (1978), Dirty Tiger, Crazy Frog (1978), Heroes of the East (1978), Mad Monkey kung Fu (1979), Legendary weapons of China (1982) a Millionaire´s Express (1986), které patří mezi to nejlepší z Shaolinské tématiky. Hou Hsiao je také znám zobrazováním znetvořených šermířů a dablováním složitých akčních scén např. v Iron Monkey (1993). Byl nominován za nejlepší akční choreografii v Legendary weapons of China (1982) a spolupracoval s takovými jmény jako jsou: Gordon Liu, Ching Yim-Lam, Kuan Tai-Chen, Biao Yuen či Sammo Hung.

Jako akční režisér spolupracoval na 30 snímcích a i když jeho popularita nedosáhla takové úrovně jako od Kara Hui nebo Sammo Hunga v očích režisérů, spolupracovníků a fanoušků jde společně s Wah Yuenem o jednoho z nejlepších akrobatů, kaskadérů a akčních choreografů ze stáje Shaw Brothers.

Epistemolog

Reklama

Reklama