foto

Erika Eleniak

  • nar. 29.9.1969 (48 let)
    Glendale, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erika Maya Eleniak se narodila 29.9. 1969 v Los Angeles. Její otec, který má ukrajinské předky, přišel do L.A. z Kanady, aby se stal slavným hercem. Oženil se zde a záhy rozvedl s Eričinou matkou. Jeho sen se mu nezdařil a tak alespoň vytrvale podporoval kariéru své dcery.

Erika se tak už jako malé dítě objevovala v různých reklamách a na konkurzech. Později zahájila velice úspěšnou dráhu modelky. Jako dvanáctiletá zaznamenala veliký úspěch, když si ji Steven Spielberg vybral do epizodní role v dnes již kultovním filmu E.T. – MIMOZEMŠŤAN. Jenže po rychle nabyté slávě následoval pád dolů. Na střední škole Erika propadla alkoholu a drogám a její herecká kariéra se zadrhla. Naštěstí se své závislosti dokázala zbavit a v r. 1987 se mihla v romantické komedii s Brucem Willisem SCHŮZKA NASLEPO.

V roce 1989 pózovala nahá pro Playboy, což notně podpořilo její opětovný vzestup. V tom samém roce navíc získala patrně svoji nejúspěšnější roli – plavovlasé záchranářky Shauni McClainové v televizním seriálu POBŘEŽNÍ HLÍDKA. Seriál měl obrovskou sledovanost a z Eriky učinil sexsymbol první poloviny 90. let. Po třech řadách z Pobřežní hlídky odešla (nahradila ji Pamela Anderson) a v r. 1992 si zahrála po boku Stevena Seagala v akčním hitu PŘEPADENÍ V PACIFIKU.

V druhé polovině 90. let přišlo na řadu několik méně povedených snímků a Erika beznadějně uvízla v béčkových vodách a bezvýznamných televizních seriálech. Zda odsud ještě někdy vyvázne je zatím ve hvězdách. 165 centimetrů vysoká kráska žije v současné době v kanadském Calgary. Má pět mladších sourozenců (čtyři sestry a jeden bratr) a po rozvodu s Philipem Gogliou zatím nemá stálého partnera.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2012 Changing Hands Feature
Holiday Spin (TV film)
Meant to Be
2010 Changing Hands
2009 Imps*
2006 Absolutní nula (TV film)
2005 Osudné shledání
2004 Caught in the Headlights
Dokonalá paměť
Dracula 3000 (TV film)
Smrtící lekce (TV film)
2003 Únos mé sestry
2002 Betrayal
Second to Die
Shakedown
Skleněná past (TV film)
Zločiny podle Mary Higgins Clark: Budu pořád s tebou (TV film)
2001 Ve sněžné pasti
Vegas, City of Dreams
2000 Protivník
1999 Neviditelná smrt
Následky otřesu: Zemětřesení v New Yorku (TV film)
Poslední plavba
1998 Charades
Jedné horké letní noci (TV film)
Návrat elitního agenta
V zajetí
1997 87. revír: Vlna veder (TV film)
1996 Povídky ze záhrobí: Upíří nevěstinec
1995 Girl in the Cadillac
Výbušná lovestory
1994 Námořní policie
1993 Burani z Beverly Hills
1992 Baywatch Summerfest Special (TV film)
Pobřežní hlídka: Řeka, odkud není návratu (TV film)
Přepadení v Pacifiku
1990 Daughter of the Streets (TV film)
1989 Pobřežní hlídka: Panika na Malibu Beach (TV film)
1988 Broken Angel (TV film)
Sliz
1982 E.T. - Mimozemšťan

TV seriály

2010 Zoufalé manželky (TV seriál)
Jak chutná ponížení (S07E07)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Nevidím zlo (S09E03)
1998 Fantasy Island (TV seriál)
1997 Brooklyn South (TV seriál)
1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)
1987 Plný dům (TV seriál)
1984 Charles in Charge (TV seriál)
1983 Still the Beaver (TV seriál)
1982 Silver Spoons (TV seriál)

Dokumentární

2002 Live at the Shrine! John Williams and the World Premiere of 'E.T.: The Extra Terrestrial': The 20th Anniversary
2001 Baywatch: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Artists of Hell's Kitchen
1999 Celebrities
1998 Babes of Baywatch
Playmate Profile Video Collection Featuring Miss July 1998, 1995, 1992, 1989
1990 Playboy Video Playmate Calendar 1991

TV pořady

2006 Germany’s Next Topmodel - by Heidi Klum (TV pořad)
1996 The Dr. Susan Block Show (TV pořad)
1982 Circus of the Stars #7 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace